Aşıda iki müjde birden

Erciyes Üniversitesi yerli aşıyı üretmeyi başardı, Nature Dergisi'nde yayımlanan bir makalede aşıya her sene ihtiyaç duymayacağımıza dair önemli verilere yer verildi.

Aşıda iki müjde birden
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle birçok ülkede ağır kısıtlamalar uygulanırken salgının bitmesinde en büyük silahımız olan aşıda da önemli çalışmalar yürütülmeye devam ediyor.

Ülkemizde de birçok aşı çalışması yürütülürken Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya bugünkü yazısında iki müjdeyi birden paylaştı. Sarıkaya, Erciyes Üniversitesi'nden bir yetkiliyle görüştüğünü ve tank siparişleri yetişirse yerli aşıda 2. Faz aşmasına Şubat ayında geçileceğini aşının seri üretiminin yakın olduğunu bildirdi. Sarıkaya yazısında: "Erciyes Üniversitesi’nde Prof. Dr. Aykut Özdağrendeli ve arkadaşları şu an yaygın uygulanan Sinovac aşısına benzer inaktif aşıyı üretmeyi başardı" ifadelerini kullandı.

2. müjdeyi vatandaşların en çok merak ettiği 'her yıl aşı olmamıza gerek var mı?' soruyla ilgili veren Sarıkaya, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı ve B hücre fızasıyla her yıl aşı olmamıza gerek kalmayabileceğini duyurdu.

Peki nedir B Hücre Hafızası?

İşte Sarıkaya'nın yazısından o bölüm:

"Saygın bilim dergisi Nature’da, “Antikor Bağışıklığının Evrimi SARS- CoV-2 (Evolution Of Antibody İmmunity to SARS-CoV-2)” başlığı altında 42 farklı ülkelerden katılan bilim insanlarının önemli bir makalesi yayınlandı."

"Covid-19’un gribe, yani influenzaya benzetildiğini de anımsatan Prof. Dr. Ünal, “İnfluenza için her yıl aşılama yapılması zorunludur, çünkü verdiğiniz antikor 6-7 ay korur, bir yıl sonrakinin yapısı değişir, yenisini üretip bir yıl sonra yeniden yaparsınız” anımsatmasında bulundu.

Covid-19’da ise böyle bir mutasyona rastlanmadığını, aşıdan kaçan virüse de rastlanmadığını belirtip devam etti:

“Bu önemli bir çalışma, çünkü tek kez aşı yapıldığında veya hastalığı geçirende hücre hafızası yeniden canlanıyor ve koruma sağlıyor. Bu da ikinci kez aşıya çok gerek kalmayacağını gösteriyor…”