Anket Var Mı Anket?

Gazetecilik mesleğimizden dolayı son günlerde en çok muhatap olduğumuz sorulardan biri de yerel seçimlere yönelik anketin olup olmadığı.

Anket Var Mı Anket?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sosyal medyada ve bazı sosyal medya paylaşımlarındaki anketleri bizler de görüyoruz. Öncelikle internet üzerinden yapılan anketlerin ne kadar güvenli olduğunu ve sahayı ne kadar yansıttığı konusunda uzmanların ciddi tereddütleri var. İnternet üzerinde yapılan anketi geçtik telefonla yapılan anketlerin dahi gerçek sonucu vermede çok da gerçekçi olmadığını biliyoruz.
Gazetecilik görevimiz gereği bizler de ciddi ve işi sadece anket olan firmalar tarafından bir yapılan bir anket olmadığını biliyoruz.
Bundan 15 gün önce elimize geçen ve anketin tüm gerekleri yerine getirilmiş bir anketi görmüştük. Bunun dışında tamamlanıp sonuçları ilgililere  aktarılan bir anket sonucu hala yok.  
Zira ciddi bir anket yapmanın önemli bir maliyeti var. Bu maliyeti karşılayabilecek bir siyasi parti olmadığı gibi yaptığı anketleri bedeli karşılığı satacak bir firma da henüz çıkmadı ve çıkmayacak gibi.
Böylesi bir ciddi anket olmadığı için ortada çok sayıda afaki ve uçuk-kaçık sonuçlar içeren anketler ortalıkta fink atıyor. 
Aslında en doğru ve güvenilir anket sokağın dili ve tercihi. Sokağın tepkileri var lakin doğruya doğru deme gibi bir tavrı da var.