Meclisler Muhalefetsiz Kaldı
31 Mart 2024 Tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerin ardından Elazığ'da İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis üyeleri de belli oldu. Belediye Meclisi'nde Mehmet Çak ve Burak Düzenli ile İl Genel Meclisi'nde Osman Dilek, Aytunç Sunguroğlu ve Cuma Telçeken gibi etkili isimlerin seçilememesi muhalefetsiz bir dönem olacağı yorumlarının yapılmasına sebep oluyor
İl genelinde yapılacak hizmetlerin önemli bir karar alıcı mekanizması olmasının yanında ortaya çıkacak usulsüzlüklerin, haksızlıkların, hukuka aykırı işlemlerin denetlenmesini sağlayan belediye meclisi ile taşraya gidecek hizmetlerin koordinasyonunu, eşit ve adil hizmet teminini sağlayan ve yapılan yatırımlar, bütçe, istihdam gibi konularda önemli görevleri bulunan il genel meclisleri şehrin yönetilmesinde en az başkanlık makamı kadar önemlidir. Yerel seçimlerde bu doğrultuda oy veren vatandaşlar, Elazığ'da yeni dönemde görevlerini yerine getirecek meclis üyelerini de seçmiş oldu.
MECLİSLERDE SIRADIŞI DAĞILIM
Alışılmışın dışında birçok olay ve olguya neden olan 31 Mart Seçimlerinin bu etkisi Elazığ'da da hissedildi. Henüz yeni bir parti olan Yeniden Refah Partisi, Elazığ'da 2. Parti olarak yıllardır bu sıfatını kimseye kaptırmayan MHP'yi koltuğundan etti. Buna CHP'nin yaptığı sürpriz de eklenince Elazığ'da hem Belediye Meclisi hem de İl Genel Meclisi koltuk dağılımında ciddi bir değişim yaşandı.
BELEDİYE MECLİSİNDE HANGİ PARTİ KAÇ ÜYE İLE TEMSİL EDİLECEK?
Seçim sonuçlarına göre en fazla belediye meclis üyesini Ak Parti çıkararak yeniden birinci parti olmayı başardı. 22 Belediye Meclis Üyesi çıkaran Ak Parti'yi 6 üye ile Yeniden Refah Partisi takip etti. Büyük bir başarı ortaya koyarak 3. Parti olan CHP ise Mecliste 6 koltuk kapmayı başardı. Meclisin etkili partilerinden olan MHP ise 3 üye ile yetindi.
2019 seçimleri sonucunda 5 yıl görev yapan Belediye Meclisinin dağılımı ise 19 Ak Parti, 13 MHP, 2 CHP, 2 İYİ Parti ve 1 bağımsız şeklindeydi.
BELEDİYE MECLİSİNDE HANGİ İSİMLER VAR?
Ak Parti'yi Meclis'te, Adnan Karacimşit, Aydın Kara, Fatih Çelik, Vedat Görgöz, Cengiz Taş, Rahman Kızılkaya, Veysi Toptaş, Abdulsamet Yaman, Şaziye Aydın, Sedat Yıldırım, Mehmet Üstündağ, Uğurcan Güleç, Nida Polat, Habib Yalçın, Murat Şerbet, Celalettin Albakabala, Abdulsamet Bulut, Cemal Yıldırım, Gürkan Acar, Yılmaz Yıldız, Abdulkadir Nar, İhsan Alpay isimleri, Yeniden Refah'ı Yusuf Kenan Ateş, Bekir Karabulut, Osman Cem Karahüseyinoğlu, Kemal Karataş, Haluk Sertkaya, Mehmet Biçer, CHP'yi Murat Akkoç, Ayten Çekil, Bülent Altaş, Doruk Gök, Yunus Bal, Gülsüm Elma, MHP'yi ise H. Behçet Susmaz, Abdulkadir Kaya, Süleyman Soysal isimleri temsil edecek.
İL GENEL MECLİSİNDE HANGİ PARTİ KAÇ ÜYE İLE TEMSİL EDİLECEK?
Seçim sonuçlarına göre İl Genel Meclisinde de birinci parti değişmedi. Ak Parti oyların çoğunluğunu alarak 6 meclis üye koltuğunu kaparken Yeniden Refah ve CHP, birer koltukla yetindi. İlçe dağılımında ise yine oyların çoğunu alan Ak Parti 12 koltuk kaparken, Yeniden Refah 3, MHP 3, CHP 2 ve DEM 2 üye alarak dağılımı tamamladılar.
2019 seçimleri sonucunda 5 yıl görev yapan İl Genel Meclisinin dağılımı ise 20 Ak Parti, 8 MHP, 1 CHP, ve 1 bağımsız şeklindeydi. Daha sonraki süreçte ise MHP'den seçilen İsmail Öktem Ak Parti'ye geçiş yaparken Haşim Karacimşit ise bağımsız olarak yoluna devam etti.
KONUŞAN, SORGULAYAN VE HASAP SORAN İSİMLER MECLİS'E GİREMEDİ
Yaşanan bu değişim ardından en dikkat çeken durum ise Belediye Meclisi'nde Mehmet Çak ve Burak Düzenli ile İl Genel Meclisi'nde Osman Dilek, Aytunç Sunguroğlu ve Cuma Telçeken gibi etkili isimlerin seçilememesi oldu.
Bu isimler hem Elazığ Belediye Meclisi'nde hem de İl Genel Meclisi'nde en fazla açıklamaya yapan, ortaya çıkabilecek sorunlar adına en fazla çalışma gerçekleştiren, sık sık eleştirilerde bulunan isimler olarak dikkat çekiyordu.
Yeni dönemde meclislerin nasıl bir çalışma grubu oluşturacağı ve bunların çalışmalara nasıl yansıyacağı merak edilirken özellikle MHP'de deneyimli isimlerin yeni seçilen üyelere yol gösterici bir rol üstlenmesine kesin gözüyle bakılıyor.