Hayırlı Olsun!
Özel Haber: Elazığ'da Yaklaşık 22 aylık aranın ardından okullarına yeniden kavuşmanın heyecanını yaşayan öğrenciler ve veliler, yüz yüze eğitimin başlaması için artık saatleri sayıyor.
24 Ocak depreminin arından Elazığ'da eğitime verilen ara, pandeminin ülkemizde etkisini göstermesiyle birlikte bugüne kadar uzamış oldu. Yüz yüze eğitimin başlayabilmesi için hem devlet kanadından hem de özel sektörden olağanüstü bir çaba gösterildi ve okulların açılmasına artık sayılı saatler kaldı.
AŞILAMA TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR
Okulların açılması ve yüz yüze eğitimin devam edebilmesi için vaka ve vefat sayılarının belirli bir düzeyde kalması gerekiyor. Türkiye'de bu durumun en etkili çaresinin aşı olduğu artık kavranılmaya başlandı ve aşılama oranı her geçen gün 81 il genelinde artmaya başladı.
EĞİTİM CAMİASI VE SEKTÖR HAZIR
Okulların yüz yüze eğitime başlaması kadar bunun devamlı olması hayati önem taşıyor. Bu durumun farkına olan yetkililer Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ'da da okullarda tüm hazırlıklarını tamamladı. Eğitimde görev alacak kantin, konfeksiyon, ulaşım gibi sektörlerde aşılama, hijyen, mesafe gibi kurallarla ilgili tüm hazırlıklarını yaptı.
TORAMAN: “2021-2022 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI HAYIRLI OLSUN”
Yeni Eğitim ve Öğretim yılının hem ülkemize hem de ilimize hayırlı olması temennisinde bulunan Elazığ Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şevket Toraman şunları söyledi: “Hem deprem hem pandemi nedeniyle yaklaşık 22 aydır servisçi esnafımız çok zor günler geçirdi. Sadece servisçi esnafımız değil, toplu taşıma yapan esnaflarımız da çok zor duruma düştü. Bugün geldiğimiz süreçte heyecanlıyız. Bizler her türlü tedbirimizi aldık. Şoför esnaflarımız aşı, hijyen, araç temizliği ve dezenfeksiyonu konularında tüm tedbirlerini alarak velilerin emrindedir. Velilerimizin içi rahat olsun aile özeniyle hizmetimizi yerine getireceğiz. Yeni eğitim-öğretim yılının ülkemize, şehrimize, eğitim camiamıza, öğretmenlerimize, öğrencilerimize, velilerimize ve esnaflarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Tedbirli olacağız ve okulların tekrar kapanmaması için ne gerekiyorsa yapacağız. Yeni bir kapanmayı kaldıramayız.”
“TAŞIMALI EĞİTİM ESNAFI MAĞDUR ETTİ”
Rezerv alanlarda okul planlamasının unutulmasından sonra bu bölgelerde bulunan öğrencilerin taşımalı eğitim kapsamına alındığı geçtiğimiz günlerde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından açıklandı. Açıklanan karar sonrası servisçi esnafının mağdur olduğunu belirten Şevket Toraman, şunları kaydetti: “Deprem sonrası rezerv alanlarla yapılan konutların olduğu bölgelerde okul ihtiyacı karşılanamadı. Servisçi esnafımız bu bölgelerden taşıma için kayıtlar aldı ancak geçtiğimiz günlerde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bu alanlarda taşımalı eğitim yapılacağı açıklandı. Bunun üzerine kayıt yaptıran öğrenciler bir bir kayıtlarını silmeye başladı. Bu konuyla ilgili toplantılar yaptık. Bu sorunu Valiliğimizde yapılan toplantıda da dile getirdik. Dar gelirli öğrencilerimiz varsa biz de katkı sağlayacaktık ama ihale yapılacağı söyleniyor. Bu işi mücavir alan içerisinde kalan esnaflarımızın alması gerekiyor. 22 aydır bu esnaflar evlerine ekmek götüremiyor. Dar gelirli aileler için biz ücret de almayacağımızı söyledik. Ancak buradaki okullara ihale yapılacağı söyleniyor. Buradaki okullar bugüne kadar yetişmedi, bugüne kadar ihale yapılmadı. Yarın okullar açılacak henüz ihale yapılmamış. Bizler tüm gücümüzle bu zor dönemde dayanmaya çalıştık. Devletimizin verdiği destekler vardı Allah razı olsun ama bu destekler bizi ayakta tutabilecek destekler değildi. Öğrenci servisi yapan esnaflarımız ciddi anlamda yaklaşık 22 aydır büyük sıkıntı çekiyor. Bugün kalkıp ihale yaparsanız bu olmaz. Üstüne basa basa söylüyorum dar gelirli aileleri götürmek bizim de görevimiz. Bunun için de bu ailelerin isimleri bildirilir, Sosyal Yardımlaşma tarafından bu imkan sağlanırdı. Bu yapılsaydı hem öğrencilerimize hem esnaflarımıza fayda sağlanmış olurdu. Bu iş karşılıklı oturarak muhatap alınarak çözebiliriz ve bu yapılırsa bir tek öğrenci bu şehirde mağdur olmaz.”
BAŞKAN ULAŞ; “ESNAFIMIZ RAHAT BİR NEFES ALDI”
Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Esnaf Odası Başkanı Mitat Ulaş, 6 Eylül'de okulların açılmasıyla birlikte esnafların rahat bir nefes aldığını ifade ederek vatandaşların pandemi kurallarına uymayı unutmaması gerektiğini söyledi.
Yeni eğitim ve öğretim yılının esnaflara, öğrencilere, öğretmenlere ve velilere hayırlı olmasını dinleyen Başkan Ulaş; “Allah nasip ederse 6 Eylül'de okullarımız açıldı. Okulların tam kapasite açılması öğrencilerimizin eğitimi açısından çok önemli. Öğrencilerimiz inşallah eksikleri en kısa sürede tamamlayacaktır. Esnaflarımızın uzun zamandır durağan olan işleri çok şükür biraz hareketlendi. Esnafımız iki yıldır zor bir süreçten geçiyor çok sayıda esnafımız mağdur oldu. Vatandaşlarımız alış verişlerini her zaman yerel esnafımızdan yapması gerekmektedir. Ama maalesef vatandaşlarımız ilimizde bulunan ulusal marketlerin şubelerini tercih ediyorlar. Vatandaşlarımız marka peşinde koşuyorlar. Ulusal firmalarda alış veriş yapan vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. Bizim yerel esnafımızın ürünlerinin kalitesi ve fiyatları ulusal firmaların ürünlerinden kaliteli ve ucuzdur” dedi.
YILDIRIM: “BİZ HAZIRIZ”
Okul kantinlerinde gereken tüm tedbirlerin alındığını, zaman zaman uygulanan yüz yüze eğitimle birlikte tecrübe kazandıklarını ve artacak yoğunluk için gerekli hazırlıkları yaptıklarını belirten Kantin İş Sen Kadın Kolları Başkanı ve Elazığ İl Temsilcisi Leyla Yıldırım, şunları söyledi: “Bütün meslektaşlarım adına velilerimizin içlerinin rahat olmasını söylüyorum. Türkiye'deki bütün kantinciler olarak, bilim kurulunun almış olduğu kararlar doğrultusunda aşılama, hijyen, maske ve mesafe konusunda kurallara riayet ederek yüz yüze eğitime hazırız. Uzaktan eğitim sürecinde okullarımız zaman zaman kısa da olsa açıldılar. Bu süre zarfında okul idareleri ve bizler de bunun ön hazırlığını yaptık. Bütün okul kantinlerinde zaten bizler sürekli denetlenen ve hijyen konusunda en hassas olan mesleklerden biriyiz. Geçmiş zamanlarda da 5 kurum tarafından denetimi sürekli yapılan işletmeleriz. Pandemiyle birlikte bu hassasiyeti iki katına çıkardık. Çocuklarımız da buna hazırlar. Geçmiş dönemden gelen kısa da olsa zaman zaman açılma süreçlerinde hem çocuklarımız hem de bizler tecrübe kazandık. Nasıl sıraya girileceğini, hangi kurallara uyulacağını çok iyi biliyoruz. Ancak bu dönem başlayacak yüz yüze eğitimle birlikte öğrenci sayısının fazla olması konusunda biz kantinciler olarak hızlı servis, personel sayısını artırma gibi önlemlerle kendimizi buna hazırladık. Biz hazırız ve toplum bilinçlendi. Velilere çağrımız aşılama çok önemli. Hem veliler hem çalışanlar hem eğitimciler aşılama konusunda hassasiyet göstermeli. Bir daha kısıtlama ve kapanma dönemine girmeyi istemeyiz. Bunu ne öğrenciler ne de esnaf kaldırabilir. Bu çok büyük bir sorumluluk ve herkesi aşı olma konusunda hassas davranmaya davet ediyorum. Belki biz esnaflar olarak en kötü işyerimizi kapatır gideriz ama çocuklarımızın bir daha okuldan ayrı kalmalarına katlanamayız. Salgın bitmiş ve virüs yok olmuş değil ancak okulların açılması kantin işletmecilerini çok çok mutlu etmiştir. En azından evlerine bir parça ekmek götürebilecekler, birikmiş kiralarını ve borçlarını ödeyecekler. Biz buna hazırız.”