Elazığ, Tek Ses Tek Nefes

Özel Haber: Maden İlçesi sınırları içerisinde MTA'nın yaptığı sondajlarla bulunan ve bünyesinde ciddi bir ekonomik katma değer barındıran, bakır, altın, kobalt, kurşun, çinko ve demir maden rezervlerle ilgili Elazığ siyaseti ile birçok STK tek ses oldu ve madenlerin Elazığ'da işlenmesi gerektiğini yüksek sesle ifade etti.

Elazığ kamuoyu ve özellikle basın kuruluşları Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan'ı göreve çağırarak bu konuda harekete geçmesini istemişti. Elazığ TSO Başkanı Arslan, bu çağrılara duyarsız kalmadı ve işin içine girerek hem maden yatakları hem de süreç hakkında önemli adımlar attı.

Geçtiğimiz gün Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantı Salonunda bir araya gelen Elazığ Sivil Toplum Kuruluşu ve Meslek Odaları, Maden ilçesinde MTA tarafından tespit edilen ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından ihaleye çıkarılan sahanın işletilmesiyle ilgili basın toplantısı düzenlendi.
Maden'de bulunan rezervlerle ilgili ihale sürecinin hızlı bir şekilde işletilmesi ve taban fiyatının 2 milyar gibi astronomik bir fiyat olarak belirlenmesi ise Elazığ kamuoyunda ihalenin adrese teslim bir şekilde yapıldığı şeklinde yorumlanarak tepkilere neden oldu.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Elazığ siyaseti ise tek ses olarak madenlerin Elazığ'da işlenmesi gerektiğini ve buradan elde edilecek ekonomik kazancın Elazığ ekonomisine katma değer sağlaması gerektiğini belirtti.

AK PARTİ İL BAŞKANI YILDIRIM: “MADENLER ELAZIĞ'DA İŞLENMELİ”
Ak Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, Maden ilçesinde bulunan rezervlerin Elazığ'da işlenmesini gerektiğini ve süreci yakından takip ettiklerini belirterek şunları söyledi: “Maden ilçemizdeki maden rezervleriyle alakalı basın yayın kuruluşunda yer alan haberleri ve ihale sürecini yakından takip ediyorum. Maden ilçemizde bulunan rezervleri önemsiyoruz. Buradaki katma değerin şehrimiz ekonomisine kazandırılması da yine bizlerin önemsediği bir diğer husustur. Tabi bilindiği üzere Elazığ'da ihaleye girmeye hazırlanan bir oluşum var. Elazığ'ımızda böyle bir oluşumun meydana getirilmesi gerçekten birlik ve beraberliğimiz adına son derece önemli. İhaleyi kimin alacağından çok, madenlerin nerede ve nasıl işletileceği de üzerinde durulması gereken bir diğer konu. Biz ne olursa olsun madenlerin Elazığ'da işlenmesi gerektiğinin altını çiziyor, rezervlerin Elazığ'da kalmasının şehrimize ekonomik anlamda büyük katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum.”

MHP İL BAŞKANI IŞIKVER: “İLİMİZ KAMUOYUNA ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR”
Bulunan rezervlerin Elazığ'ın huzur ve refahını sağlaması konusunda önemli olduğunu Belirten MHP Elazığ İl Başkanı Semih Işıkver ise şunları ifade etti: “MTA tarafından uzun zamandır üzerinde çalışılan maden sahalarının, tesis yapımı şartlı ihalesinin 09/02/2022 tarihinde ilan edilmiş olduğu ve 01/03/2022 günü açık ihale yöntemiyle ihaleye edileceği ilimiz kamuoyunun malumudur. Bahse konu maden sahalarının ilimiz kaynakları ile işletilmesi durumunda, şehrimizin sosyo-ekonomik manada elde edeceği katma değer düşünülünce ve bu şehirde yaşayan her bir hemşehrimizin huzur ve ferahını sağlama ve Elazığımız adına da daha güçlü bir geleceğin inşa edilmesi hususunda edineceğimiz kazanımlar alt alta toplanınca, konunun önemi daha iyi anlaşılmakta, bu itibarla gerek STK'larımıza ve siyaset kurumuna gerekse de ilimiz kamuoyuna önemli görevler düşmektedir.”

CHP İL BAŞKANI DURAN: “ÖNCELİK ELAZIĞLI İŞLETMECİLERİN OLMALI”
CHP Elazığ İl Başkanı Coşkun Çağlar Duran, rezervlerin işletilmesinde Elazığlı firmalara öncelik verilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “ETSO Başkanı'nın dün yapmış olduğu açıklamayı yerinde buluyorum. Zira maden sahalarıyla ilgili, madenin burada işletilmesiyle ilgili, buradan direkt kullanılmasıyla ilgili, Elazığ'ın yerli sanayicilerinin bu işin içinde olması şehir açısından çok önemli. Burada açılacak olan herhangi bir tesisin sadece burada çalışacak kişiler üzerinden katma değer sağlamasını düşünmek çok doğru değil. Çalışacak işçinin Elazığlı olması şehrimize ciddi anlamada katkı sağlamayacak. Bu işletme sahiplerinin burada olması lazım. Daha önceki ETİ Krom'un yabancılara verilmesinden sonra Elazığ'a hiçbir katkılarını görmedik. Sadece bu işçi boyutunda, personel boyutunda kaldı. En basitinden Elazığspor için istenen yardım taleplerine hiçbir zaman dâhil olmadılar. Elazığspor buranın en büyük marka değerlerindendir ama yerli bir işletmeci, ihaleleri alarak bu işletmelere onlar bir canlılık getirirse şehre daha çok katkı sağlanacaktır. Yatırımın ve kazancın çoğu Elazığ'da kalacaktır. Biz bu bağlamda ETSO Başkanı Asilhan Arslan'ın yaptığı açıklamaya katılıyoruz, biz de aynı fikirdeyiz. Öncelik tabi ki Elazığlı yerli işletmecilerin olmalı.”

İYİ PARTİ İL BAŞKANI GÜRGÖZELER: “SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ”
İYİ Parti İl Başkanı Servet Gürgözeler, Elazığ'da bu madeni işleyecek nitelikli firmalar bulunduğunu ve sürecin takipçisi olacaklarını belirterek şunları söyledi: “Maden ilçemizde yeni rezervlerin bulunduğu haberlerini İYİ Parti İl Başkanlığı olarak zaten yakinen takip etmekteydik. Bu gelişme ilimiz için önemli bir gelişme olmakla birlikte alelacele bir ihale süreci ve ihaleye 2 milyar gibi fiyat belirlenmesi konusu ise üzerinde durulması gereken bir konudur. Bu ihalenin adrese teslim bir ihale gibi durması ise kamuoyunun dikkatini çekmektedir. Elazığ TSO Başkanı Sayın Asilhan Arslan'ın duyarlı Elazığ basının çağrısına kayıtsız kalmayarak şehrin menfaatine bir konuda yine şehrin önemli kurum ve STK'larını bir araya getirmesi ise bizler tarafından memnuniyetle karşılanmaktadır. Elazığ'ın bu cevheri işleyebilecek kabiliyeti de zaten mevcuttur. İYİ Parti İl Teşkilatı olarak bu hususta üzerimize düşen her noktada gerekenleri yapmaya hazırız. Sürecin yakinen takipçisi olduğumuzu ve bu şehrin menfaatine olan her işin koşulsuz arkasında duracağımızı, şehrimizin menfaati dışında gelişecek her olayın ise karşısında dimdik duracağımızı kamuoyuna duyururuz.”

SAADET PARTİSİ İL BAŞKANI AKIN: “İLİMİZDE BAKIRA DAYALI BİR SANAYİ KURULMALIDIR”
Saadet Partisi Elazığ İl Başkanı Abdullah Akın, Maden'de bulunan rezervlerin bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini, ciddi bir yatırımla Elazığ'da bakıra dayalı bir sanayi kurulması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Maden İlçemizde yeni bir rezervin bulunmuş olmasını sevindirici bir gelişme olarak görüyoruz. Bu durum başta Maden ilçemiz, ilimiz ve ülkemiz için değerlendirilmesi gereken önemli bir fırsat olarak görünüyor. Bundan dolayı iyi bir bütçeye ve planlamaya ihtiyaç var. Öncelikle bu işi hangi tüzel kişiliğin teşebbüs edeceği belirlenmelidir. Bu da iyi bir fizibilite ile ne kadar bir sermayeye ihtiyacın olduğunu ortaya koyarak olur. Sonuç olarak bugün yapılanlar gibi ham toprağı çıkarıp satarak değil tamamıyla Elazığımız da işlenip yüksek kar ile satabileceğimiz bir plan ve proje ele alınmalıdır. Bizimle istişare edilmesi durumunda her manada destek vereceğimizi buradan belirtmek isterim.”

YRP İL BAŞKANI KARAKUŞ: “İDDİALAR YABANA ATILMAMALI”
İhalenin adrese teslim yapılacağı iddialarının yabana atılmaması gerektiğini belirten Yeniden Refah Partisi Elazığ İl Başkanı Av. Erhun Karakuş: “Maden ilçemizde yeni keşfi yapıldığı belirtilen ve işletilmesi için yangından mal kaçırır gibi alelacele ihaleye çıkarılan maden sahası ile ilgili olarak ilimiz Elazığ TSO öncülüğünde başlatılan birleşme çağrısı ve çalışmasını çok kıymetli görüyoruz ve destekliyoruz. Yine ilimiz yerel basının neredeyse tamamının tek ses olarak bu konu ile ilgili olarak kamuoyu oluşturma çabalarını da kıymetli ve değerli bulduğumuzu belirtmek isterim. Maden sahası ile ilgili olarak basında ve kamuoyunda adı geçen “Cengiz İnşaat” isimli şirkete adrese teslim bir şekilde ihale edileceği yönünde ki iddiaların da yabana atılmaması gerektiğini, adı geçen firmanın da içinde bulunduğu beşli ekibin adının geçtiği her ihaleyi ama öyle ama böyle aldığını da bilmekteyiz. 2 milyar TL tutarında ki devasa bir ihalenin 9 Şubat'ta ilana çıkarılıp 1 Mart için ihale günü verilmesi de adı geçen firma hakkındaki adrese teslim iddiaların yabana atılmaması gerektiğini göstermektedir” şeklinde konuştu.

“İHALE ERTELENMELİ”
Öncelik hedefin ihalenin ertelenmesi olduğunu belirten YRP İl Başkanı Karakuş, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi: “Bu noktada Maden işletim sahası ihalesine girmek üzere yeni kurulacak olan şirket nezdinde ortaklık almak isteyenlere çağrıda bulunulmuş, ancak bugün itibariyle ihalesine 18 gün kalan bu iş için şirketin kuruluşu ve gerekli yönetimlerinin oluşturulması ve en önemlisi de 2 milyar TL sermayenin bir araya getirilmesinin kalan 18 günde gerçekleşmesi pek mümkün görünmemektedir. Bu sebeple ilk önerimiz olarak; TSO önderliğinde ki bütün STK'ların, esnaf odalarının, siyasi partilerin ve en önemlisi de iktidar partisi il başkanı ve milletvekillerimizin bir araya gelerek yapılacak olan ihalenin ileri bir tarihe ertelenmesini mutlak suretle talep edilmelidir. İkincil öneri olarak ise, maden sahasının özel firmalara verilmesi yerine kamu yatırımı ve istihdamı şeklinde işletilmesi için ihaleden vazgeçilerek bizzat devlet tarafından istihdam ve işletilmesi yönünde bütün hemşerilerimizi bir olmaya davet ediyorum. Zira belirtmiş olduğumuz bu husus Maden ilçemizin ve haliyle Elazığ ilimizin yeniden cazibe merkezi haline gelmesine, Elazığ da ki kaynağın Elazığ sınırlarında kalmasına ve işletme sonu elde edilecek olan kârın da devlet hazinesinde kalmasına fayda sağlayacaktır.”

DEVA PARTİSİ İL BAŞKANI KANGAL: “MADENLERİMİZ, TOKİ AFET KONUTLARI YAPIMINA BENZEMESİN”
DEVA Partisi Elazığ İl Başkanı Av. Mehmet Kangal ise benzer durumların geçmişte de yaşandığını vurgulayarak şunları söyledi: “24 Ocak 2020 tarihinde ilimizde yaşanan deprem neticesinde TOKİ afet konutları yapımına hızla başlanmıştı. Hemşehrilerimizin de malumu üzerine o gün çeşitli siyasi parti ve STK'lardan yapılan açıklamaya göre TOKİ afet konutları yapımının şehrimizdeki müteahhitlere ve şirketlere verilmesi talebi gündeme gelmişti. Ancak maalesef TOKİ afet konutlarının yapımı tepki gösterilmesine rağmen genellikle Elazığlı olmayan müteahhit şirketlerine verilmişti. Aradan geçen 2 yıla rağmen şimdi de Maden ilçemizin yakınlarında bulunan değerli bakır, altın, kobalt, kurşun, çinko ve demir maden sahasının işletilmesi ile ilgili konu gündeme gelmiştir. Geçtiğimiz günlerde Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası'nda ETSO öncülüğünde yapılan toplantıya ilimizin tüm STK'ları katıldı ve "Maden sahasının Elazığ iş dünyası tarafından işletilmesi gerektiği" hususu konusunda ortak fikir beyan edilmiştir.”

“BU İŞİ YAPACAK FİRMALARIMIZ MEVCUTTUR”
Bulunan rezervleri Elazığ'da işleyebilecek firmaların bulunduğunu ve bu firmaların desteklenmesi gerektiğini belirten İl Başkanı Av. Kangal, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Elazığ İl Başkanı olarak bu fikri destekliyorum. Elbette ki bu işlemleri yerine getirmek için belirli şartlara haiz olmak gerekiyor. Ancak şehrimizin geleceği adına bu maden sahasının işletilmesi için memleketimizde yeterliliğe sahip çeşitli şirketlerimiz mevcuttur. Kaldı ki yeterlilik adına herhangi bir eksiklik varsa bile ne gerekiyorsa MTA'nın ve yetkili tüm kurul ve kuruluşların yerli yani Elazığlı şirketleri desteklemesi kaçınılmazdır. Ayrıca bu şirketlerin bir araya gelmek suretiyle maden işletmesini yapabilecek kapasitesi de bulunmaktadır. Yeter ki memleketimizin değerli iş insanlarına güvenilsin ve desteklensin. İnanıyoruz ki maden işletmesinin şehrimizdeki iş insanlarına verilmesiyle birlikte istihdam sağlanacak, ihracat yapılacak ve şehrimize katma değer sağlanacaktır. Maden işletmesiyle ilgili Elazığ'da oluşan birliktelik, kamuoyunun da gözü önünde cereyan etmektedir. Unutulmamalıdır ki şehrimiz adına bu bir fırsattır ve şehrimizde oluşan bu olumlu hava enerjiye dönüştürülmelidir. Artık sorumluluk mevcut iktidarda ve iktidar milletvekillerindedir.”

HÜDAPAR İL BAŞKANI KAVAKLI: “İHALE, ADİL VE ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE YAPILMALI”
Maden'deki rezervlerle ilgili ihalenin adil ve şeffaf bir şekilde yapılması gerektiğini belirten HÜDAPAR Elazığ İl Başkanı Yasin Kavaklı, şunları söyledi: “İhale ilanından sonra ihale sürecinin bir ay gibi kısa bir sürece sıkıştırılması ve mevsim şartlarının kış olmasından dolayı ihaleye girecek firmaların maden sahasındaki gözlemsel rezerv tespitine yönelik çalışmalarını zorlaştırmaktadır. Ayrıca maden sahasındaki yer altı kaynaklarımızın ekonomik rezervi hakkında ki bilgi Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yeterince kamuoyuna paylaşılmamıştır. İhale sürecinin en az 6 aylık bir zaman dilimine yayılması, yerel madenci firmalarımızın saha hakkında detaylı araştırmalarını yapıp daha çok yerel firmalarımızın ihaleye katılımını sağlayacaktır. İhale şartnamesinde ustalık gerektirmeyen pozisyonlarda en az %60 bölge halkından istihdam edilmesine yer verilmiştir. Bu da şehrimizin işsizliğini azaltacak olumlu bir gelişmedir. İhalede dikkat edilmesi gereken asıl husus ihalenin adil ve şeffaf bir şekilde yapılmasını sağlamaktır. İhalenin Elazığ firmalarına kalması temennimizdir.”

AÇIKKAPI: “HATA VARSA BU HATADAN DÖNÜLMELİDİR”
Maden'de bulunan rezervlerin muhakkak ilimiz sınırları içerisinde kurulacak tesislerde işlenmesi gerektiğini belirten bir önceki dönem Ak Parti Milletvekili ve Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı Güneydoğu Anadolu Bölge Koordinatörü Ejder Açıkkapı: “Maden İlçemizde gün yüzüne çıkarılan Bakır madeni ve diğer madenler kesinlikle İlçemizde kurulacak tesiste işlenmelidir. Cevherin ilimiz dışında bir tesise taşınmasına ne hemşehrimizin ne de bizlerin gönlü razı olmaz. Süreç ile ilgili varsa bir hata, bu hatadan dönülmelidir” dedi.

ÇOBAN: “KATKI YAPMAYA HAZIRIZ”
Maden ilçemizde bulunan zengin maden yataklarının ilimiz yatırımcıları tarafından işletilmesine siyasilerle birlikte birçok STK'dan da destek geldi.
HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, Maden İlçesi'nde bulunan ve oldukça değerli olan maden yataklarının Elazığ'ın zenginliği olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “24 Ocak 2020 yılındaki deprem felaketi sonrası zaten büyük ölçüde ekonomisi bozulan ilimiz için Yüce Allah yine sonsuz nimetlerini bizlere şükürler olsun ki sunmaktadır. Bu alanın yeni bir ferrokrom olmasını istemiyoruz. Hem binlerce vatandaşımızın istihdam olduğu sanayi tesislerinin kendi ilimizde konuşlanması hem de bu sahadan elde edilecek yüksek katma değerin de yine kendi şehrimize farklı yatırımlarla geri dönmesi önceliğimizdir. Bu sebeple, HAZARSAM olarak bu konuyla ilgili olarak Ankara nezdinde yapılacak her türlü çalışmaya katkı sağlamaya hazırız. İlimizin tüm siyasi kadrolarının da Elazığ iş dünyasının yanında yer almasını beklemekteyiz.”

SADAK: “ŞEHRE İHANET EDİLİYOR”
İlimiz maden ilçesi sınırları içinde MTA tarafından tespit edilen zengin maden yataklarının, ilimiz dışından bazı firmalara adrese teslim ihale ile verilmesinin şehre büyük bir ihanet olacağını dile getiren Elazığ Akıncılar Derneği Başkanı Tevfik Sadak, bu yanlışa dur demek için şehrin tüm dinamiklerinin harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

ÖZDEMİR: “ADRESE TESLİM İHALE YAPILMAYA ÇALIŞILIYOR”
Esnaf ve Sanatkârlar Derneği Elazığ Şube Başkanı Ahmet Özdemir, Maden ilçesinde MTA tarafından bulunan zengin maden kaynaklarının, hükümete yakın bir holdinge adrese teslim ihale ile verilmesi girişimlerine tepki göstererek, Elazığ topraklarında bulunan yeraltı zenginliklerinin Elazığ insanı tarafından işletilmesi gerektiğini ifade etti.

Yorumlar 4
Veli 14 Şubat 2022 23:00

Yerli firmalar çok katma değer katıyor ya. Bir çoğu çalışanına 3 kuruş verip 10 kuruşluk iş yaptırıyorlar. Rabbena hep bana mantığı gözlerini kör etmiş.

Ali 12 Şubat 2022 19:28

Zırıltı ancak. bunlardan bir halt olmaz

Faruk 12 Şubat 2022 02:50

Elazigdan bir şey olmaz.sov yapın durun

Gökhan kaynak 12 Şubat 2022 02:10

Evet bu aslan parçaları nihayet birlik beraberlikten bahseder olmuş öncelik Elazığ için olduğunu söylerler TOKİ'den gördük o hatayida burda yapmazlar inşallah

Bakmadan Geçme