'DSİ, Çiftçiden Uzak'

Özel Haber: Kuzova'nın susuz kaldığı sürece tarımsal üretimin biteceğini ifade eden Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları, DSİ'nin çiftçiden ve sorunları çözmekten uzak duran bir kurum olduğunu belirtti.

Yaşanan kuraklık, Uluova'nın susuzluğu, Kuzova'ya verilecek suyun maliyeti, mazot, gübre, zirai ilaç ve tohumda yaşanan aşırı fiyat artışları, çiftçiler gibi ziraat odalarını da endişelendirmeye başladı.

Tarımsal üretimin en önemli girdileri olan mazot, gübre, zirai ilaç, sulama, tohum gibi ürünlere son bir yılda yapılan ve yüzde 400'ü bulan zamlar sonunda çiftçinin ektiği üründen para kazanamamasına neden oluyor.

Uzmanlar, bu şartlarda ekim yapmamak daha karlı olarak görüldüğü için tarlaların boş kalacağını ve böylelikle gıda konusunda dışa bağımlı hale geleceğimizi dile getiriyorlar.

SORUN ÇÖZÜLMEZSE ŞEKER PANCARI ÜRETİMİ BİTER
Konu ile ilgili olarak Hakimiyet Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları,“Kuzova ve Uluova sorunu çözülmezse, bu yıl şeker pancarı istenilen seviyede olmayacak. Çiftçilerimiz zaten zor durumda. Ayrıca Kuzova'nın elektrik giderlerinin çiftçinin üzerine yıkılmaması gerekiyor.” dedi.

ZOR BİR YIL OLACAK
Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları,“ 2021 yılına göre bu yıl çiftçilerimiz için çok zor olacak. Pandemi dönemi ve son aylarda yapılan zamlar çiftçilerimizin belini iyice büktü. Yapılan masraflar arttı, gelir azaldı. DSİ bu sene elektrik ve su masrafları size ait dedi. Ne yapacağız? Bizde işimizi bırakıp Uluova'nın akıbetine dönmüş olacağız.” dedi.

BU YÜKÜN ALTINDAN KALKAMAYIZ
Çiftçinin bu yüklerinden altından kalkamayacağını ifade eden Başkan Hacıoğulları,“Kuzova'da inşallah giderlerimizin bir kısmı bu sene yine Devlet Su İşleri tarafından karşılanırsa çok güzel olur. Karşılanmazsa oranın akıbetine döneriz. Tarım olmazsa ekonomi olmaz. Yetkililerden Devlet Su İşleri'nin geçen seneki gibi parayı, elektriği karşılamasını istiyoruz. Karşılamazsa mümkün değil bu yükün altından kalkamayız.”

ÜRETİCİYE DESTEK VERİLMESİ GEREKİR
Başkan Hacıoğulları, “Bir çiftçinin sigortası bin 668 TL oldu. Çiftçi üretemezse bu parayı ödeyemeyecek. Bu bin 668 lirayı devlet ödese, gençlerimiz boş gezmeyecek. Herkes köyünde, bahçesinde çalışacak, üretim yapacak. Kısacası köylülerin şehirlere göçünün önüne geçilmesi için üreticiye destek verilmesi, sigorta primlerinin karşılanması gerekiyor.” diye ifade etti.

DSİ, ÇİFTÇİDEN UZAK DURUYOR
Başkan Hacıoğulları,“Bu konu ile ilgili olarak toplantılar yapıldı. Ama ortada bir şey yok. DSİ şuan çiftçiden uzak duruyor. Şuan da DSİ diyor ki mal etmeyin, elektrik parası verin. Kendiniz ekin kendiniz yapın diyor. Elektrik parası yaklaşık 30 milyon lira. Nasıl vereceğiz? Şuan gübre ve mazot fiyatları ortada. 15 Şubat tarihinde gübre atılması lazım. Bir torba gübre 650 lira. Nasıl alacağız? Mazot fiyatlarını zaten hiç söylemiyoruz. Kısacası çiftçi batıyor.” dedi.

ÇİFTÇİNİN İŞİ BİTMİŞ
Başkan Hacıoğulları,“Çiftçimiz şuan mağdur durumda. Üretemiyoruz. 85 milyon ülkemizin nüfusu var. Çiftçi üretmezse, bu insanlar ne olacak? Gübre fabrikalarının tümü özelleştirildi. Ya gübre fabrikası kurulacak ya da özelleşen fabrikalar geri alınacak. Yani çiftçinin işi bitmiş. Çiftçi şuan da sigortasını ödeyemiyor. Devletimizin ödemesi gerekiyor.” dedi.

KUZOVA OLMAZSA, ŞEKER PANCARI DA YOK
Başkan Hacıoğulları,“Elazığ'da Kuzova sulaması yapılmazsa önümüzdeki yıl şeker pancarı olmayacak. Bunun bilinmesi lazım. 30 bin ton bile şeker pancarı üretilse, çok iyi. Kuzova ekilmezse, Şeker Fabrikası boşta kalır. Kuzova yok, Uluova yok. Şeker Pancarı ekilmeyecek. Sorunumuz çok. İnşallah bir çözüm bulunur.” dedi.

Bakmadan Geçme