Depremzede Esnafa 'Kısıtlama' Darbesi
KOSGEB tarafından başlatılan 2023 Yılı Deprem Acil Destek Kredisi Programı'nda esnaflara NACE Kodu kısıtlaması tepkiye neden oldu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın Hatay'da açıkladığı deprem bölgesinde 1 buçuk milyon liraya kadar faizsiz kredi desteği başvuruları başladı.
DESTEK PAKETİ NE İÇERİYOR?
KOSGEB, deprem bölgesinde hasar gören işletmelerin faaliyetlerine hızla dönmesi amacıyla Acil Destek Kredisi Programı başlattı. Program, deprem bölgesindeki Elazığ dahil 11 ilde bulunan ve depremden etkilenen yaklaşık 30 bin KOBİ'yi kapsıyor. Bu durumdaki işletmelere ölçeklerine bakılarak 1 buçuk milyon liraya kadar hızlı finansman imkanı sağlanacak. Kredi programı ile 11 milyar liralık kredi hacmi ortaya çıkacak. Oluşacak 3 milyar liralık finansman maliyetinin tamamını KOSGEB karşılayacak. Yani işletmeler sıfır faizli olarak programdan yararlanacak.
Finansmana Hızlı ve Kolay Erişim
KOBİ'lerin yeniden işlerine başlamaları hedefiyle başlatılan KOSGEB Acil Destek Kredisi Programı'ndan imalat yapan, imalata dayalı parçaları tedarik eden, yine imalata ilişkin onarım faaliyetleri yürüten KOBİ'ler ile mimarlık faaliyetinde bulunan işletmeler yararlanabilecek.
Hasar Ağırsa Yüzde 50 Arttırım
Acil Destek Programından iş yeri; küçük sanayi siteleri (KSS), organize sanayi bölgeleri (OSB) veya bunların dışındaki iş yeri kümelenmelerinde bulunan ve hasar görmüş KOBİ'ler faydalanabilecek. Bu durumda olan mikro işletmeler 250, küçük işletmeler 500, orta ölçekli işletmeler de 1 milyon liraya kadar kredi kullanabilecek. Hasar durumu ağır ve üstü olan işletmelerde bu limitler yüzde 50 arttırılacak. Orta ölçekli bir işletme ağır hasarlıysa toplam kredi limiti 1 buçuk milyon liraya çıkacak.
Sıfır Faizli
Bölgede ekonomik ve sosyal hayatın süratle normale dönmesi amacıyla başlatılan Acil Destek Kredisi'nden faydalanacak işletmeler ilk 12 ay geri ödeme yapmayacak. Ardından gelen 24 ayda ödemeler, 3'er aylık taksitler halinde gerçekleştirilecek. Program sıfır faizli olarak uygulanacak, faizin tamamı KOSGEB tarafından karşılanacak.
Finansman Maliyetini KOSGEB Karşılayacak
KOSGEB, bu programdan 30 bin KOBİ'nin yararlanmasını ve 11 milyar liralık kredi hacmi oluşturmayı hedefliyor. Bu durumda işletmelerin kullanacağı faiz veya kar payı maliyeti 3 milyar liraya ulaşacak. Bu finansman maliyetinin tamamını KOSGEB karşılayacak.
KGF Devrede Olacak
Teminat sıkıntısı çeken işletmeler için Kredi Garanti Fonu (KGF) devrede olacak. Durumları valilik, kaymakamlık gibi resmi makamlardan belgelenen işletmeler Acil Destek Kredisi'ni kullanabilecek.
NACE KODU KARMAŞASI
Ancak KOSGEB tarafından başlatılan kredi desteğinde başvurularda uygulanan NACE Kodu kısıtlaması tepkiye neden oldu. Verilecek kredi desteğinden yalnızca şu sektörler yararlanabilecek:
- İmalat
- Motorlu kara taşıtları ve motosikletler toptan ve perakende tic. ile onarım
- Toptan ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç)
- Mimarlık faaliyetleri
- Bilgisayarların, kişisel eşyaların ve ev eşyalarının onarımı
- Tekstil ve kürk ürünlerinin yıkanması ve (kuru) temizlemesi
ESNAF ACİL ÇÖZÜM BEKLİYOR
Yukarıdaki sektörler dışında işyeri hasarlı bile olsa esnaflar kredi desteğinden yararlanamayacak. Bu durum Elazığ'da başta lokantacı ve kahveci esnafının tepkisine neden olmuş durumda. Elazığlı esnaflar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özverisiyle ortaya konulan birçok desteğin bürokratik hatalar nedeniyle faydalanılmaz olmasından dert yanıyor ve yetkililerden bir an önce uygulanan kısıtlama konusunda çözüm bekliyor.