Akman: Sulamada Fetret Çağını Yaşıyoruz

Elazığ'ın yaklaşık 50 yıllık sorunu olan sulama projelerinde geçen yıllar sorunun çözümüne katkı sağlamadı. 2024 Yılı Yatırım Programında da sembolik yatırımlarla geçiştirilen sulama sorunu Elazığ'ın, bölgenin hatta Türkiye'nin gıda deposu olma potansiyeli olan ovalarımız adına hem çiftçiyi hem de vatandaşı kara kara düşündürüyor.

Akman: Sulamada Fetret Çağını Yaşıyoruz

2024 Yılı Yatırım Programında umduğunu bulamayan Elazığ’da tek avunulacak kurum Fırat Üniversitesi, oldu. Özellikle Uluova ve Kuzova’ya toplamda 220 milyon TL civarında sembolik bir ödenek gelmesi, gelecek yıllar adına ve şehrin tarımsal üretimi adına iç karartıcı bir durum ortaya koyuyor. 

Akman: Sulamada Fetret Çağını Yaşıyoruz

SEMBOLİK ÖDENEĞE SEMBOLİK AÇIKLAMA

Bu konuyla ilgili Elazığ’daki tek açıklama ise Ak Parti Elazığ Milletvekili Erol Keleş’ten geldi. Açıklaması heyecanla dinlenen Keleş’in yıllardır kangren haline dönüşen sorunun çözümü için herhangi somut bir bilgi paylaşamaması ve aktardığı bilgilerin 10 yıl boyunca ovalardaki sulama sorununa çözüm üretmekten çok uzak olması şehirde bir hayal kırıklığı  oluşturdu. Milletvekili Keleş’in açıklaması şu şekilde:

OLMAYAN SULAMAYA UZAKTAN KONTROL

“Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüzün ilk defa gerçekleştireceği pilot uygulama ile Kuzova sulamasının otomasyonla ve uzaktan kontrol edilerek yapılması sağlanacaktır. Bu sayede çiftçilerimiz cep telefonlarıyla tarlalarına gitmeden ürünlerini sulayabileceklerdir. Sulama işlerinde çiftçilerimizin elektrik maliyetlerini azaltmak için önemli adımlar atıyoruz.”

SONU BİLİNMEYEN BİR GES HİKÂYESİ

“Bu yaklaşımlarımız ile hem maliyeti düşürecek hem de sürdürülebilir çevre dostu çözümler sunmuş olacağız. Enerji temini için Kuzova Sulama projemizde toplamda 6 MW’lık GES Projesinin 2 MW kapasiteli kısmı tamamlandı. Türkiye’de bir ilk olan 1 MW kapasiteli yüzer GES ihalesi tamamlandı ve Keban Barajı üzerine yapımı başlandı. 3 MW’lık yüzer GES projesi içinde hazırlık çalışmamız tamamlanmak üzeredir.”

Akman: Sulamada Fetret Çağını Yaşıyoruz

ULUOVA’NIN MAKÛS TALİHİ

“Bu proje yaklaşık 230.000 dekarlık geniş bir alana tarımsal verimliliği arttırmak için planlanmıştır ve toplamda 32 köyümüz bu projeden faydalanacaktır. Yatırım programında yer alan projemizin ilk kısmı yaklaşık 143.000 dekarlık alana sahip olup bu bölümde 14 köyümüz modern sulama imkânlarına kavuşacaklardır. Çalışmalarımız 2024 yılında da hız kesmeden devam edecektir. Uluova Sulama Projesinin bir parçası olan pompa istasyonu ihalesi 16/01/2024 tarihinde gerçekleştirildi. Yani bundan iki gün önce pompa istasyon ihalemiz yapıldı. Projede boru döşeme işlemleriyle pompa istasyonun kurulumu eş zamanlı yürütülerek eş bir an önce hayata geçirilmesi hedeflenmektedir.”

AKMAN’DAN TEPKİ

Milletvekili Erol Keleş’in bu açıklaması ve 2024 Yılı Yatırım Programı şehirde tepkiyle karşılanırken Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Elazığlı Hemşehrimiz Ahmet Akman’dan eleştiri geldi. Akman, ancak bir tır alınabilecek  parayla sulama sorunu çözülmez eleştirisinde bulundu.

Akman: Sulamada Fetret Çağını Yaşıyoruz

ENFLASYON ETKİSİYLE ÖDENEK ERİYECEK

Akman, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: “2024 Elazığ Yatırım programında sulama projeleri için; Hatunköy barajı 1 Milyon, Kuzova  20 milyon, Uluova 200 milyon ayrılmıştır. Bu bütçe yıl ortasına gelindiğinde enflasyon etkisi ile zaten ½ oranında değer kaybı olacaktır. Bu bütçe ile ancak orta sınıf bir araç, 1 yüksek donanımlı bir tır alınabilecektir.”

“KELEŞ, ALGI OPERASYONU MU YAPIYOR?”

Akman açıklamasının devamında Ak Parti Elazığ Milletvekili Erol Keleş’in sulama konusundaki beyanlarını ise şu sözlerle eleştirdi: “Elazığ Milletvekili Keleş ise Kuzova Pompa ihalesinin yanında mobil aplikasyon ile sulama otomasyonunun yapılacağını söylüyor. Sayın vekilimiz bir sulama aplikasyon mobil yazılımının ne kadar bir bütçe ile yazıldığı veya 240 metre yükseğe su pompalayan ekipmanın ne kadar olduğunu ya bilmiyor veya algı operasyonuna tüm Elazığ’ı kurban ediyor. Değer mi? Değmez.”