Ak Parti'nin 'Güven' Sınavı

Ak Parti, 'Güven Ve İstikrar' sloganıyla 7. büyük kongresini yapıyor. Uzun yıllar halkın Ak Parti'ye olan güveni, ülkeye istikrar getirse de son yıllarda bazı siyasiler ve bürokratların başta yolsuzluk, usulsüzlük ve özel yaşantılarındaki sorun iddiaları sebebiyle Ak Parti'ye olan güvenin ciddi yara aldığı, bunun telafisi için kongrede halka ve tabana güven veren isimlerin yönetime alınması bekleniyor

Ak Parti'nin 'Güven' Sınavı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ülkemizde ve siyasette gözler AK Parti'nin 7'nci Olağan Büyük Kongresi'nde. Kongrede partinin karar alma organlarında değişikliğe gidilmesi bekleniyor.

AK Parti'de en üst karar alma organı Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) genişleyecek. 50 olan üye sayısının artırılması gündemde.

ŞARKILAR DA TAMAM
AK Parti'de 7'nci Olağan Büyük Kongre için hazırlıklar tamamladı. 3 yeni şarkı ve videoklip hazırlandı. Kongrede ana tema güven ve istikrar olacak. Gözler artık Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vereceği mesajlarda. 

KARAR ORGANLARINDA KÖKLÜ DEĞİŞİM
Şu ana kadar AK Parti teşkilatlarının yüzde 70'i değişti. Partinin karar organlarında da değişim bekleniyor. Genel merkeze giden yoğun talepler değerlendirildi. AK Parti'nin yönetim organlarında toplumun her kesiminden isimlerin olması muhtemel.

Çarşamba günü yapılacak AK Parti kongresinde gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vereceği mesajlara ve partiyi 2023’e götürecek kadroların belirlenmesine çevrildi. Erdoğan’ın, MKYK’yı büyük oranda değiştireceği belirtilirken, üye sayısının da 50’den 75’e çıkarılması gündemde. Ayrıca karar organlarında tecrübeli siyasetçilere yer verilmesi bekleniyor.

YENİ BAŞKANLIK
Söz konusu değişikle, tüm toplumu kuşatacak bir kadronun oluşturulmasının hedeflendiği dile getiriliyor. Kongre sloganını “Türkiye için güven ve istikrar” olarak belirleyen AK Parti’nin, tecrübe ve birikimini yansıtacak tecrübeli siyasetçilere de MKYK’da yer verileceği kaydediliyor. Öte yandan, tüzük değişikliği ile Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı adıyla bir başkanlık kurulacağı ifade ediliyor. Yine mevcut iki başkanlığın da birleştirileceği belirtiliyor.

ÜNAL: “KABİNEDE DEĞİŞİKLİK OLACAK” 
Kongre öncesi AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal da önemli açıklamalarda bulundu.

Yapılacak AK Parti kongresine değinen Ünal, "Kongrede Türkiye için güven ve istikrar diyeceğiz. Seçilecek kadrolar Türkiye'yi 2023'e taşıyacak" dedi.

Ünal, kabine değişikliği iddialarına ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı:"Değişim konuşulmaya başlayınca kaçınılmaz olarak bir parça değiştiğinde sistemin hepsinde bir hareketlilik oluyor. 2023'e yönelik sadece partiye yönelik değil, ekibinde yeni bir düzenlemeye gidecektir. Önümüzdeki günlerde bunu göreceğiz."

YENİ BİR METİN YENİ BİR HEYECAN
AK Parti'nin yeni bir metin üzerinde çalıştığını da belirten Ünal, çalışmanın yakın bir zamanda kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti.

KİMİN İÇİN “GÜVEN”
Ak Parti’nin  yapacağı kongrede slogan olarak belirlenen “güven ve istikrar” ifadesiyle her ne kadar Türkiye’nin güven ve istikrarı kastedilmesine rağmen, asıl güvensizliğin parti tabanı yanında tüm vatandaşların Ak Partili bazı kadrolar ile seçilmişlere karşı duyduğu güvensizlik olduğu ifade ediliyor.

YOLSUZLUKLAR GÜVENİ ZEDELEDİ
Son yıllarda bazı Ak Partili bakanların, milletvekillerinin, il ve alt kademe yönetimlerinin karıştığı yolsuzluk, usulsüzlük, adam kayırma ve bölgecilik yaptığı iddiaları değişik mecralarda sık sık gündeme getirilmesi Ak Partiye karşı tabanda ciddi bir güvensizlik ve olumsuz bakışı getirdi.

ELAZIĞ, BİZZAT YAŞADI
Bakanların ve üst düzey bürokratların kendi yakın çevresi ve hemşerilerine verdiği ihale ve işlerin en somut örneğinin Elazığ depremi olduğunu ifade eden parti tabanı, gördükleri ve yaşadıklarının bu tezlerini güçlendirdiğini iddia ediyorlar. 

Kamuoyunda bazen gündeme gelen TOKİ tarafından pazarlık usulüyle az sayıda firma davet edilerek yapılan bazı konut ihalelerini alan firmalara; alt yüklenici, kalıp ve demir işleri, iç dekorasyon, çevre düzenlemesi, mobilya ve hatta yemek hizmetleri için belirli firmalar dayatıldığını, asıl yüklenici firma da ödeneklerinin aksatılmaması ve olumsuz sonuçlar doğurmaması için bu dayatmalara boyun eğdiğini iddia  eden vatandaşlar, bu iddiaların güvensizlik oluşturduğunu belirtiyorlar.

SADECE SİGARA
TOKİ, konut inşaatlarının şehrimiz ekonomisine olumlu yansıyacak hiçbir katkısının olmadığını ifade eden vatandaşlar, bu çalışmaların tek katkısının şantiyelerde yatıp-kalkan ve yemek yiyen işçilerin, Elazığ’daki market ve büfelerden sigara alması olduğunu iddia ediyorlar. 

BAZI BÜROKRATLAR İŞ TAKİPÇİSİ OLMUŞ
Son yıllarda Ankara’da bazı  bakanlık üst düzey bürokratları ile farklı görevlerde bulunan bazı yöneticilerin, milletvekillerinin şahsi ticari işlerini takip eden, yatırım yapmak isteyen iş insanlarının da karşılık bekleyerek iş takipçiliği yapması dedikodularının ve iddialarının ayyuka çıktığını belirten parti tabanı, bu fotoğrafın Ak Parti’nin kuruluş felsefesi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şeffaf yönetim anlayışı ile bağdaşmadığını ifade ediyorlar.

GÜVEN SIFIR
Ak Partili kadrolardan az da olsa belirli bir kısmının yaşam tarzı  ile toplumun  değerlerine aykırı yaşam sürmesi ve bunun aleniyete dökülmese de kamuoyu tarafından bilinmesi, bu tür olayların kahramanlarının kamu imkânları ile ödüllendirilmesi, bu isimlerin şahsında Ak Parti’ye karşı ciddi bir güven sarsılması yaşanmasına sebep oluyor.

“GÜVEN” GERİ GELECEK Mİ?
Ak Parti’nin  gerçekleştireceği 7. Büyük kongresinde oluşacak tablo, MYK, MKYK ve diğer organlara seçilecek kadroların, son 3-4 yıl içinde yaşanan güven kaybının yeniden tesis edilip edilmeyeceğini gösterecek.

Kamuoyunda hem duruşu, hem yönetim tarzı, hem ticari ilişkileri hem de siyasi bir potansiyeli ve karşılığı olmamasına rağmen, adı akçeli işlerle anılan ve önceliği kendi siyasi ve ticari geleceği olan, yeniden ya da ilk kez görev verildiği takdirde nasıl davranacağı konusunda şüphe bulunmayan isimlerin parti üst kurullarında görev verilecek olmasının “güven” vermeyeceğini, bu güvensizlikle sandığa giden ya da protesto ederek sandığa gitmeyecek olan seçmen tercihleri sebebiyle “istikrar”ın da yok olacağına dikkat çeken parti tabanı, bu gerçeği hem üst kurulları hedefleyen siyasilerin hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

HALK “İŞTE BU” DEMELİ
Yapılacak Ak Parti kongresinde oluşacak parti üst yönetim kadrosunun şaibeli, yaşantısı ve ilişkileri ile sorunlu kişiler yerine, samimiyeti dürüstlüğü ve güven veren emin sıfatıyla öne çıkan isimlerden oluşması gerektiğine vurgu yapan parti tabanı, listenin kamuoyu tarafından takdir göreceği ve “işte bu” diyeceği isimlerden oluşturulması gerektiğini ifade ediyorlar.

OLMAZSA NE OLUR?
Gerçekleştirilecek kongrede halkın ve parti tabanının yeniden güvenini kazanacak isimler yönetime gelmediği ve genelde halkta çok karşılığı olmayan, güven aşınmasına ve zedelenmesine uğramış isimlerin görev alması, 2023 yılında ya da erken bir dönemde yapılacak seçimlerde Ak Parti’nin önemli oranda bir oy kaybı ile Başkanlığın da Millet ittifakı adayına geçmesine sebep olabilecek sonuçlar doğuracak.