AK Parti'nin Eseri

6 muhalefet partisinin aylardır süren 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat Metni açıklandı.

AK Parti'nin Eseri

Alfabetik sıraya göre parti genel başkan yardımcıları söz alarak, kürsüye geldi.

CHP ile başlanan açıklamada genel başkan yardımcıları, sıra sıra mutabakat metnini paylaştı.

İlk bölümde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, ikinci bölümde güçlendirilmiş parlamenter sistem özetlendi. Son bölümde ise düzenlemeler aktarıldı.

Mutabık kalınan maddeler şöyle: "Seçim barajını yüzde 3'e düşecek, Torba kanun sistemine son verilecek,  meclis soruşturması için gereken yeter sayıları düşürülecek, bütçe hakkının devredilmezliği ilkesi tesis edilecek, en az yüzde 1 oy alan siyasi partilere Hazine yardımı verilecek.

Cumhurbaşkanlığının 7 yıllığına ve bir kez seçilebileceği yeni sistemde başbakanlık da geri geliyor.

Eğitim, yargı, ohal, kayyum atamasına son gibi birçok maddenin yer aldığı ortak bildiride, ekonominin kurtuluşu istikrara ve onun teminatı olarak da kendileri gösteriliyor.

Ortak metne bakılırsa, bu metinle birlikte ülke güllük gülistanlık olacak. 6 resmi bir de HDP’nin gayri resmi ortaklığı ile 7 partinin ülkeyi istikrara kavuşturması gibi bir ütopya, hayalden de öte fantastik bir hikayeden öteye geçmeyen bir hayali metin gibi.

Bu ülke bu ekiple düze değil uçuruma yuvarlanır. Pensilvanya ve ABD Başkanı Biden kokan bu ekip, sadece güzel cümleler kurmaktan öte bir başarı sağlayamaz.

Ancak şunu da belirtelim ki bu benzemezleri umut haline getiren de ne yazık ki Ak Partilililer. Partiyi kendi çiftliği gören, devletin ve kamunun tüm imkânlarını kendileri için kullanan, adalet ve hakkaniyette çok kötü bir sınav veren ancak bu eksikliği gidermek için da hala adım atmayan bir Ak Parti olduğu sürece bu partiler umut olmaya devam eder.

Bu ekip eğer bir varlık ve başarı gösterirse bu onların başarısı değil, Ak Parti’nin tüm önemli hizmetlerine rağmen yönetim kademesi ve bazı siyasi aktörlerinin yanlış işlerinin bir bedeli ve başarısı olur.