Sezona Hazır mıyız?

Pandemi sonrası turizm sektöründe beklenen hareketliliğin bahar aylarıyla ile başlayacağı ve Elazığ'ın çok sayıda turist çekeceği düşünülürken, hala yolu yapılamayan kanyonlar bölgesi başta olmak üzere tarihi ve turizm bölgelerimizin yeni sezona hazır olup olmadığı merak ediliyor.

Sezona Hazır mıyız?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan Bay/ İlimiz, tarihi ve turistik açıdan çok sayıda değere sahip olmakla birlikle yeteri derecede altyapı ve tesisler yapılmadığı için gereken noktaya ulaşma noktasında ilgisizlik sonucu kaderine terkedilen turizm bölgelerimizin yeni turizm sezonuna hazır olup olmadıkları merak konusu oldu.

Haber

HARPUT’TA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
İlimizin turizm merkezi olduğu kadar tarih ve medeniyetlerin beşiği olan Harput, özellikle Elazığ Belediyesinin çalışmalarıyla son üç yılda önemli mesafe katetti.

Tarihi binaların restorasyonu, sivil mimari örneği konakların aslına uygun restore edilerek konukevine çevrilmesi, Hoca hamamı restorasyonu, Balakgazi parkı çevre düzenlemesi ve seyir terası ile göz dolduran Harput, birçok insanın beğenisini kazandı.

MÜZELERE AZ KALDI
Elazığ Belediyesi Harput’un yeniden ihyası için önemli çalışmalara imza atarken, özellikle hayata geçireceği yeni müzelerle de beldenin cazibesini artırmayı hedefliyor.

Basın Müzesi, Kürsübaşı Müzesi ve Gastronomi müzesinin da hizmete açılmasıyla Harput’a gelen misafirler 4-5 saatini bu özel mekânda geçirecekler.

HaberÜST YAPI ELDEN GEÇİRİLMELİ
Harput’a yapılan bu çalışmalar yanında özellikle ağır geçen kış şartları ile bozulan yol ve kaldırımlar ile parkların yeniden bir elden geçirilmesi gerekiyor. Harput’un birçok sokağına geçtiğimiz yıllarda döşenen Arnavut kaldırmaların birçok bölümünde deforme olduğu, zaman içinde yapılan teknik altyapı kazılarıyla da formunun bozulduğu, bu yolların yaz sezonu gelmeden tümüyle tamiratlarının yapılması gerekiyor.

HAZAR GÖLÜ KLASİĞİ YAŞANACAK MI?
İlimizin en önemli turizm beldelerinden biri de Hazar gölü ve çevresinin bu sezona  nasıl hazırlanacağı da merak konusu.
Her yıl, önceden belirli bir plan ve program yapılmadığı için sorun yaşanan bu bölgede en basit problem  olan çöplerin dahi toplanmaması ulusal ve yerel basında haber olmakla kalmıyor, o bölgeye giden vatandaşların sosyal medya hesaplarında yayınladıkları resimlerle de gündem oluyordu.

Bu yıl aynı manzaraların yaşanmaması adına Elazığ Valiliği öncülüğünde nasıl bir planlama ve çalışma yapılacağı merak ediliyor. 

Haber

KANYONLARI TANITTIK ANCAK YOLU OLMADIĞINI UNUTTUK 
Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım zamanında keşfedilerek ulusal basında tanıtımı yapılan Karaleylek ve Saklıkapı Kanyonlarına yol olmadığı için sosyal medyada yayınlanan görüntüler ve paylaşımlar sonrası, ilgili kurumlar tarafından ne tür çalışmalar yapıldığı merak ediliyor. 

Keban ile Baskil ilçesi arasında Karakaya ile Keban Barajı'nın bağlantı kolu olan bölgede geçtiğimiz yıllar da yöre sakinlerinin Vali Çetin Oktay Kaldırım'a aktarmasıyla iki kanyon keşfedilmişti. Dönemin Valisi Kaldırım’ın birkaç defa ziyaret ettiği kanyonlardan birine Saklıkapı, diğerine ise bölgede yaşayan Kara Leyleklerin ismi verilmişti.  Turizme kazandırılması için çalışmalar yürütülen Saklıkapı ve Kara Leylek kanyonlarının güzelliği tüm ayrıntılarıyla havadan ve içerisinden görüntülenmiş ve ulusal medyanın da ilgisini çekmişti. 

HaberDOĞA HARİKASI KANYON 
Keban ilçesinden tekne ile ortalama 40 dakikada Saklıkapı kanyonuna, 50 dakika da ise Karaleylek kanyonuna ulaşım sağlanabiliyor. İlk olarak ulaşılan Saklıkapı kanyonu yaklaşık 4,5 kilometrelik uzunluğu ile dikkat çekiyor. Kanyonun ilk 1 kilometrelik kısmının ardından açık alana ulaşılırken, 20 metre ilerisinde ikinci kısım başlıyor. İkinci kısım da belirli bir süre daralan bölgelerden geçildikten sonra yolu kapatan devasa bir kaya halat yardımıyla geçiliyor, ardından muhteşem bir vadi karşınıza çıkıyor. Yeri geldiğinde bir insan geçecek kadar daralan kanyon, zaman zaman içerisinde büyüyen ve ayrı bir görsel şölen sunan ağaçlar dikkat çekiyor. Kanyonun ucu ise bölgedeki yerleşim yerlerine kadar çıkıyor.

KEŞFETTİK,  SONRA KADERİNE TERK ETTİK 
Elazığ’da geçmişi milyonlarca yıl öncesine dayandığı belirlenen, ancak yeni keşif olarak 2 yıl önce ortaya çıkartılan Saklıkapı ve Karaleylek kanyonlarının turizme kazandırılması için somut adım atılarak, iskeleler yapılmıştı. 

KANYONLARIN ADI VAR
İlimiz ekonomisine önemli katkı sunacak Elazığ’ın önemi bir turizm merkezi olmaya aday olan Saklıkapı  ve Karaleylek kanyonlarının keşfedilmesi ve ulusal medya aracılığı ile tanıtımının yapılması dışında herhangi bir yatırım yapılmamış olması büyük bir eksiklik olarak yorumlanıyor.

HaberTEKNE VAR, YOL YOK 
Dönemin Valisi Çetin Oktay Kaldırım tarafından keşfedilen 9 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlenen Saklıkapı ve Karaleylek Kanyonları ile ilgili olarak yapılan çalışmalar kapsamında Gezi Teknesi alınmıştı. İlk dönemler de tekne turu ile kanyonlar vatandaşlara hizmet etmeye başlamış ve pandemi nedeniyle turlar geçici olarak durdurulmuş, belirli bir alanda bekletilen tur sandalı, yeterli bakım yapılmadığı için batma tehlikesi geçirmişti.

KAFİLE YOLDA KALMIŞTI 
Ulusal medyada yapılan tanıtımlar ve doğaseverlerin talebi ile tur güzergâhına alınan Baskil Karaleylek ve Saklıkapı kanyonlarına gelen turist kafilesi, yol olmadığı için belli noktaya kadar gidebilmişti. 

KÖYLÜLER,  GÖNÜLLÜ YARDIMCI OLMUŞLARDI
Sosyal medyada ve yerel televizyonlarımızda yapılan tanıtım reklamlarına inanarak kanyonları görmeye gelen kafile, saklı güzellik olarak bilinen Karaleylek ve Saklıkapı kanyonlarına ulaşmak için yaya olarak yürümeye başlayınca yöre halkı turistlerin imdadına yetişmişti. Turistlerin buraya kadar gelip kanyonları görememe ihtimaline kayıtsız kalmayan köylüler, traktörlerini seferber ederek turistleri römorkla kanyonlara taşımışlardı. Taşıma görüntülerinin sosyal medya da yayınlanmasının ardından tepkiler gelmiş ve kanyonların yol sorununun çözümü için yetkililerden çalışma yapılması yönünde istek te bulunulmuştu. 

İLKBAHAR DÖNEMİDE BOŞ GEÇİRİLMEMELİ 
Belirli bir noktaya kadar otobüsle giden, yolun olmadığı güzergâhı ise bin bir zorlukla kanyonlara ulaşan yerli turistleri bölgede bekleyen en önemli sorunun ise dinlenecek ve bir süre konaklayacak bir tesisin olmamasıydı. Bu nedenle önümüzdeki yaz ayına kadar bu tür çalışmaların yapılıp yapılmayacağı ya da çalışmaların hangi aşamada olduğu hakkında vatandaşlar, yetkililerden açıklama bekliyor.

VALİ TORAMAN HASSASİYETLE TAKİP EDİYOR
Şehrimizin kalkınmasında önemli bir yere sahip olması gereken turizm potansiyellerimizin yeterince değerlendirilemediğini sık sık yayınlarımızla dile getirmememize rağmen, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın Harput’ta gerçekleştirdiği başarılı ve kalıcı hizmetler dışında bu alanda ciddi hiçbir çalışma gerçekleştirilmedi. Kanyonlar gibi önemli turizm potansiyelini barındıran Elazığ’ın bu değerleri harekete geçirmede oldukça geç kaldığını ifade eden vatandaşlar, Vali Ömer Toraman’ın da çok hassas olduğu turizm alanında daha etkin ve çözüm odaklı adımlar atmasının  gerektiği ve bu konuda tüm kurumların da içinde yer aldığı bir seferberlik başlatacağına inandıklarını belirtiyorlar.