'215 Eksikle Köy Olabiliriz'

Özel Haber: Nüfusu 2 binin altına düştüğü için geçtiğimiz yıllarda kapanan ve köy statüsüne dönen Yarımca, Gezin, Hankendi, İçme ve Baltaşı belediyesinden sonra bu kez tehlike çanları Beyhan Belediyesi için çalıyor. Başkan Ataş, 1785 olan mevcut nüfuslarının yılbaşına kadar 2000'e çıkmazsa belde olmaktan çıkıp köye dönüşeceklerini ifade etti.

'215 Eksikle Köy Olabiliriz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan Bay/Beyhan Belediye Başkanı Hüseyin Ataş, Hakimiyet Gazetesine önemli açıklamalarda bulundu. 

2020 yılı TÜİK verilerine göre belde nüfusunun 1785 olduğunu ve 2000'in altına düşmesi halinde kapanacaklarını ifade eden Başkan Ataş, Beyhanlılara çağrıda bulunarak kayıtlarını beldeye almaları çağrısında bulundu. 

NÜFUS KAYITLARI BEYHAN’A ALINMALI
2020 yılı TUİK verilerine göre Belde nüfusunun 1.785 kişi olduğunu,  03.07.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5393 Sayılı Belediye Kanunun ilgili Maddelerinde; “Nüfusu 2.000'in altına düşen belediyeler, Danıştay'ın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine müşterek kararname ile köye dönüştürülür”  kesin hükmü bulunduğuna dikkat çeken Beyhan Belediye Başkanı Hüseyin Ataş,  Beldelerinin  köye dönüştürülmemesi için duyarlı tüm Beyhanlıların  ikametgahlarını en geç 31/12/2021 tarihine kadar Beyhan'a alması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi çağrısında bulundu.

3148’DEN 1785’E DÜŞTÜ
Beyhan’da lise olmadığı için nüfus kaybı yaşadıklarını ifade eden Belediye Başkanı Hüseyin Ataş,“Seçimlerde 3148 seçmenimiz vardı. Şuan da ise 1785’e düşmüş. Göç veriyoruz. Yani biraz göçten kaynaklanıyor. Beyhan’da lise de olmayınca, liseye gidecek öğrencilerin aileleri ikametgâhlarını Elazığ’a alıyorlar. Yaz aylarından nüfusumuz 3 binin üzerinde ama kış aylarında nüfusumuz oldukça azalıyor.” dedi.

NÜFUS 2 BİNİN ALTINDAYSA OTOMATİK OLARAK BELEDİYELİK DÜŞÜYOR
Belediye Başkanı Hüseyin Ataş,“Bir kanun var ve o kanun şuan yürürlükte. İçişleri Bakanlığı kararıyla nüfusumuz da düşme olursa, beldelikten düşürülebilir ve belediye kapanabilir. Mesela daha önce Hankendi, İçme, Çakırkaş, Baltaşı, Yarımca hepsi düştü. Aynı yasa kapsamında biz de düşebiliriz. Daha çok seçim yılını göz önünde bulunduruyorlar. Seçime girilecek yılda nüfus 2 binin altındaysa otomatik olarak kapanma ile karşı karşıya kalınıyor.” dedi.

SON TARİH 31 ARALIK 2021 
Nüfusun düşmesi sonucu Beyhan’ın köy statüsü alabileceğini ifade eden  Belediye Başkanı Hüseyin Ataş, “Beyhanlı vatandaşlarımızdan isteğimiz, duyarlı tüm Beyhanlı kardeşlerimin ikametgahlarını en geç 31/12/2021 tarihine kadar Beyhan'a almasıdır.” 

BEYHAN, PALU’NUN BİR KÖYÜ OLACAK
31 Aralık 2021 tarihinde TÜİK tarafından yapılan adrese dayalı nüfus yoklamasında nüfusunun 2000’in altında kalması halinde Beyhan’ın Palu’nun bir köyü olacağını ifade eden Başkan Ataş,  “Bu durum gerçekleştiği takdirde hizmet ise Özel İdare tarafından yapılır. Özel İdare günlük çöp almaz. Biz her gün çöp alıyoruz. Kanalizasyon tıkanınca kim yapacak? Bazen hafta da 10 defa su boruları patlıyor. Bunları kim karşılayacak? diye konuştu. 

SUYUMUZ YETERSİZ
Beyhan Belediye Başkanı Hüseyin Ataş,“Bizim suyumuz kendi cazibesi ile var ama yetmiyor. 4 Mahallemiz var ama 2 mahalleye bile yetmiyor. Sondaj çalışıyor. Ayda 15 bin lira elektrik parası ödüyoruz. Yani köy olursak bu elektrik parasını kim ödeyecek? İnşallah da olmaz böyle bir şey. Vatandaşlarımızdan isteğimiz duyarlı olmalarıdır.” çağrısında bulundu. 

 HİZMETLERİ ÖZEL İDARE VERECEK
Tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerin İller Bankası ile sosyal güvenlik kuruluşlarına olan borçları hariç, diğer borçları ile hak ve alacakları, taşınır ve taşınmaz malları, personel, kadro, bütçe ve ödenekleri, İl Özel İdaresine devrediliyor.  Taşınmaz malları ile bütçe ödenekleri ve haklar, ilgili köy tüzel kişiliğine bırakılıyor.  Tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerin memur ve kadrolu işçileri, ildeki boş kadrolara vali tarafından en geç 3 ay içinde ataması yapılıyor.

BEYHANLILAR BUNA İZİN VERMEZ
TÜİK tarafından adrese dayalı sistem üzerinden yapılacak tespitle yapılacak nüfusunun 2000 binde az olması halinde belde ve belediye statüsünden köy statüsüne dönüşecek olan Beyhan’ın bu konuma düşmemesi için çok sayıda Beyhanlı’nın kayıtlarını beldeye alacakları ifade ediliyor.

Özellikle çocukları eğitim-öğretim döneminde olmayan emekli ve esnafların kayıtlarını Beyhan’a aldırması sonucu bu tehlikenin gündemden düşeceğini ifade eden Beyhan halkı, Elazığ, Kovancılar ve Palu’da ikamet eden belde sakinlerinin kayıtlarını yılbaşı öncesi beldeye alma konusunda duyarlılık göstermesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.