2+1 İnşallah Yoktur

24 Ocak Depremi sonrası TOKİ tarafından yapımına başlanılan konut inşaatlarına yapılan iki ihale ile devam edildi. Yemişlik'te 336 konut, 11. etapta ise 317 konut olmak üzere iki ayrı ihaleye çıkılan TOKİ konutlarında halkın tepkisini çeken 2+1 konutların olup olmadığı merak ediliyor.

2+1 İnşallah Yoktur
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizde 24 Ocak ve 27 Aralık 2020 tarihinde yaşanan depremlerin ardından hak sahiplerine verilmek üzere ilimizde inşa edilen yaklaşık 20 bin konuta ilave olarak 653 konut yapımını içeren iki ayrı ihale yapıldı. 

Yapılan ihalelerde halkın kabul etmediği ve kurada çıktığı halde teslim almak istemediği 2+1 konutların olup olmadığı, her şeyden önemlisi vatandaşın itirazlarının TOKİ’ye iletilip iletilmediği merak ediliyor.

İLK İHALE ELAZIĞ FİRMASINDA KALDI
TOKİ, pazartesi günü yaptığı Elazığ ili 11. Etap 317 adet konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işini pazarlık usulüyle ihaleye çıktı.
8 firmanın katıldığı ihale, yüzde 20.39 kırım ve 96.890.000.00 TL ile en uygun teklifi veren ilimiz firması HEKYIL MADENCİLİK+POLAT KUYUMCULUK firmasında kaldı.

İKİNCİ İHALE 
TOKİ, Elazığ ile ilgili ihaleyi 8 Haziran 2021 Salı günü gerçekleştirdi.

Elazığ ili Yemişlik Mah. 12 Etap, 336 Adet Konut İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi işine 8 firma teklif verdi. İhale, yüzde 24 kırım ve 99.999.00 TL bedelle Hatsa İnşaat + Güven İnşaat + Arsen İnşaat ortak girişim gurubunda kaldı.

2+1 İNŞALLAH YOKTUR?
İlimizde depremzedelere verilmek üzere yapılan ve ilimiz yaşam kültürü ve ev kullanım geleneklerine uygun olmadığı için kabul görmediği iddia edilen  2+1 konutların olup olmadığı merak ediliyor. 

Bilindiği gibi geçmişte yapılan konutların vatandaştan herhangi bir talep formu alınmadan, anket ve kamuoyu araştırması yapılmadan konutların yarıdan fazlası 2+1 olarak inşa edilmiş, kuradan 2+1 çeken vatandaşlar bu konutları ihtiyaçlarına cevap vermediği için kabul etmemiş ve yeni kuralara girmek için müracaatta bulunmuşlardı.

VATANDAŞIN TALEBİ TOKİ’YE İLETİLDİ Mİ?
2+1 konutların, kalabalık ailelerin ihtiyaçlarına cevap vermeyecek kadar dar ve yaşam kültürümüze uymaması sebebiyle hemşerilerimiz tarafından kabul görmemesi, bununla ilgili çok kereler basın ve sosyal medyada tepkilerini dile getirmeleri, ilimizi ziyarete eden deprem komisyonu ile Ak Parti, CHP ve İyi Partili milletvekillerine bu konudaki şikâyetlerin iletilmesine rağmen, başta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve AFAD olmak üzere yetkililerin bu talebi TOKİ’ye iletip iletmedikleri, TOKİ’nin de yaptığı yeni ihalelerde 2 + 1 konut yapıp yapmayacağı merak konusu oldu.

KONUYU KİM TAKİP EDECEK?
Hemşerilerimizin haklı olarak kurada çıkmasına rağmen kabul etmediği ve almak istemediği 2+1 konutların yapılan yeni ihalelerde yer almaması gerektiğini ifade eden vatandaşlar, TOKİ’nin halkın  bu talebini görerek yeni ihalelerdeki tüm konutların 3+1 olarak inşa etmesi gerektiğini belirttiler.

Deprem sonrası ilimizde en çok tartışılan ve başta siyaset kurumu olmak üzere ilgili kurumlara yönelik kamuoyundan tepki alan bu konu hakkında görevli kurumlar yanında tepkiye muhatap olan bürokratlar ve siyasilerin bu meseleyi yakından takip etmeleri gerektiğine dikkat çeken vatandaşlar, TOKİ’nin yeniden aynı hataya düşeceğine ihtimal vermediklerini dile getirdiler.

YA VARSA?
Yaşanan tüm olaylara ve vatandaşın tepkisine rağmen çıkılan iki yeni ihalede de 2+1 konut olması halinde kurumların ciddi eleştiri alacağını belirten vatandaşlar, bunun gerçekleşmesi halinde halkın yok sayılmış ve tecrübelerden ders alınmamış olunacağını ve bunun da yeni ve daha sert tepkilere yol açabileceğini iddia ediyorlar.