Zirvenin 5'i

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olarak sunulan inşaat sektöründe, son 5 yılda en çok kamu ihalesi alan müteahhitler belli oldu. ENR listesi olarak bilinen ve iki yıldır'csnturkiye.com' tarafından açıklanan listenin zirvesine sürpriz bir firma da ortak oldu. Türkiye'de en çok kamu ihalesi alan müteahhitlere son 5 yılda verilen 55 ihalede tam 161.3 milyar liralık işi 5 firma aldı.

Zirvenin 5'i
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Listesinin ilk sırası 2020'de de değişmedi. 17 sözleşmeye 49.7 milyar liraya imza atan Kalyon İnşaat yer aldı. 40,4 milyarlık 15 ihale alan Kolin ikinci oldu. Üçüncü sıradaki Cengiz İnşaat, devletten 12 ayrı ihalede toplam 33.9 milyarlık iş aldı.

Geçtiğimiz yıllarda listenin üst sıralarında görülmeyen ERG İnşaat sadece bir dev ihaleyle zirvenin ortağı oldu. Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren İhalesini alan ERG İnşaat dördüncü sıraya yerleşti. 

İlimizde Fethi Sekin Şehir Hastanesini de yapan Rönesans ise aldığı 10 ihalede 15.8 milyar liralık sözleşmeye imza attı. 

Yapılan 55 ihaleden sadece 3 ihale rekabete imkan sağlayan açık usulde gerçekleştirilmiş.  37 ihale, 21-b maddesine göre pazarlık usulüyle düzenlenmiş.

13 ihale "Belli İstekliler Arasında" usulüyle, kalan bir ihale yine istisna usulüyle bir ihale de Emlak Konut ihalesi olarak düzenlenmiş.

Görünen o ki ilk beşe giren dev firmalara açık ihale değil de sadece davet edilen firmaların katıldığı pazarlık usulü ile ihale verilmiş. Ve yine anlaşılan o ki dev ihalelere de bu beş şirket davet edildiği için farklı şirketler devre dışı bırakılmış.

Bu firmaların aldıkları işler, elbette ülkemizi önemli bir mevkiye taşıyan hizmetlerdir. Buna itiraz edilemez. Ama keşke ihaleler açık usulle  yapılsaydı da rekabet sağlanmış olunsaydı. 

Kimse ve hiçbir kuruluş;  “Projenin aksamaya uğramaması ve zamanında bitirilmesi için güçlü ve teknik donananımı geniş firma tercih ediyoruz”. gerekçesine sığınmasın. 
Zira herkes biliyor ki bazı  şirketler tarafından alınan bir çok iş, daha az bedellerle alt taşeronlara havale ediliyor. 

Örnek mi? Zafran Mahallesinde yapılan 385 adet konut, 1 adet Ticaret Merkezi yapım işini Kolin İnşaat’ın aldığını biliyoruz değil mi? Resmiyette Kolin ise de bu firmanın yapım işini kime taşere ettiğini, o firmanın da yine çok sayıda alt yükleniciye verdiğini biraz sorgulayın.

Bu durum da gösteriyor ki artık büyük ve güçlü firma olmak demek, çok sayıda kamyon, iş makinası, teknik ekibi ya da beton santralleri olması demek değil. Pazarlık usulü ile alınan dev ihaleyi daha az bedelle alt yüklenicilere paslama ve oturduğu yerden kazanarak zirveye yerleşme hadisesidir.

Zirveniz kutlu olsun. Artık daha yükseklere dikebilirsiniz zafer sancağınızı…