Yüzde 40 İndirim mi? Hani Nerde?

Kur operasyonu sonucu piyasalarda yaşanan aşırı fiyat artışlarının, dövizin çıkmasıyla orantılı hızlı yükselişine rağmen, dövizin iniş hızına karşın kaplumbağa hızıyla düşüşü ve hatta düşme yerine bazı ürünlerde yükselişe geçişi, son günlerin en çok konuşulan gündem maddesi olmaya devam ediyor.

Yüzde 40 İndirim mi? Hani Nerde?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sembolik ve bazı ürünlerde göstermelik mini indirimlerin, özellikle birtakım medya organlarında köpürtülerek verilmesi, bu gaza gelerek marketlere giden tüketicilerde büyük hayal kırıklığı oluşturuyor.

İşte tam da bu karmaşa içerisinde bir yetkili konuştu ve vatandaşlara yeni bir ümit kapısı araladı.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Kaya, market raflarındaki ürünlerde ilk aşamada yüzde 20-30 indirim olduğunu belirterek, "Bir ay sonra yüzde 40 fiyatların aşağı ineceğini tahmin ediyoruz ve ineceğini de iddia ediyorum." dedi.

Kaya, şu an yüzde 30'a varan indirimler yapıldığını belirterek, "Bu zincirleme oluyor. Bir market indirime girdiğinde rekabet oluyor. Biri yağın fiyatını indirdiğinde diğeri de indirmeye başlıyor. Bu zincirleme, Türkiye'deki tüm marketler ister istemez indirmek zorunda kalıyor çünkü müşteri kaybına uğruyor. Bu konuda Konya öncü oldu. İlk fiyatları düşüren Konya oldu. Markette raftaki ürünlerin fiyatı ilk aşamada yüzde 20-30 indi. Yani bir ay sonra yüzde 40 fiyatların aşağı ineceğini tahmin ediyoruz ve ineceğini de iddia ediyorum. Şu anda yüzde 30'a yakın fiyatlar indi ve inmeye devam edecek. Çünkü inmek indirmek zorunda. Yeni fiyatlı ürünler daha bitmediği için ilk başta yüzde 30 ile başladı. Bir aylık süreçte kurun böyle devam etmesiyle yüzde 40 daha iner. Buna temel gıda ve temizlik dahil." dedi.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Kaya’nın açıklamaları belki iyi niyet ve kendi beklentileri. Çünkü bugün raflarda yüzde 20 ya da yüzde 30 indirimi göremeyen vatandaş, bir ay sonra yüzde kırk indirimi görebilir mi bilemiyoruz.

Bu tür açıklamalar, zaman zaman vatandaşın boykot kararını ve direncini kırmaya matuf açıklamalar olarak değerlendiriyoruz. Bizler de Kaya’nın jargonuyla “Bir ay sonra yüzde 40 fiyatların aşağı inmeyeceğini tahmin ediyoruz ve hatta iddia ediyoruz" Zira raflar cephesinde zerre indirim gelişmesi de emaresi de hala yok.