YÖK BAŞKANI PROF. DR. SARAÇ ELAZIĞ'A GELDİ

YÖK Başkanı Prof

YÖK BAŞKANI PROF. DR. SARAÇ ELAZIĞ'A GELDİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta SARAÇ  Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde yapılan bir söyleyişe katılmak için Elazığ’a geldi.   Sabancı Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Fuat KEYMAN’ın  “Küreselleşen Dünya’da Türkiye, Demokrasi Güvenlik ve Kimlik” konulu söyleşisine Elazığ Valisi Murat ZORLUOĞLU, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbettin DEMİRDAĞ, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet KIZILAY,Tunceli Üniversitesi Rektörü   Prof. Dr. Ubeyde İPEK, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim ÇAPAK, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Üniversitelerin temel amaç ve hedefleri arasında eğitim, öğretim, araştırma-geliştirme, ve sosyal sorumlulukları yerine getirmenin, yanında insani değerleri ön planda tutarak kültür ve sanat faaliyetleriyle toplumun estetik anlayışını ve birey çevre ilişkilerine katkıda bulunmak önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbettin DEMİRDAĞ  “Ülkemizin 2023-2071 ile yeni yıl hedef ve stratejileri kapsamında Fırat Üniversitesi olarak üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz. Yaklaşık 43 Bin öğrencisi Bin 800 akademik personeli idari birimleri fiziki alt yapısı kampus yaşamı ile gelişim sürecini geride bırakmış artık nitelik ve kaliteyi önceleyen yeni hedefleri olan bir üniversiteyiz. Öncelikle ilimizle, bölgemizin akabinde ülkemizin ekonomik ve sosyal dinamiklerine katkıda bulunmak temel hedeflerimiz arasındadır” dedi.

 

Üniversitelerinde  2015-2016 yılları içinde 35 TÜBİTAK projesi tamamlandığını  25 TÜBİTAK projesi ise devam ettiğini ifade eden DEMİRDAĞ “2012’den beri yenilikçi ve gelişimci üniversite endeksi sıralamasına girmekteyiz. Endeks veri kayıtlarına göre üniversitemizde son eğitim öğretim döneminde 79 adet üniversite sanayi proje tamamlanmış, 16 adet patent alınmış, 142 bilimsel etkinlik gerçekleştirilmiştir. Kültür-sanat ve spor etkinliklerini de yoğun bir şekilde sürdürmekteyiz. Geçen eğitim-öğretim yılı içinde 122 etkinlik bu anlamda gerçekleştirildi” diye konuştu.

 

Şuan Türkiye’de  181 üniversite  , 679 enstitü, 1640 fakülte, 940 meslek yüksek okul olduğunu ifade eden Yüksek Öğretim Kurulu  Başkanı Prof. Dr. Yekta SARAÇ “ 2001 yılında üniversite sayımız 75 olduğunu hatırlarsak çok kısa sürede gerçekten büyük bir değişim görüyoruz. Yine öğrenci sayımız 2001 yılında 1 milyon 640 binden 7 miyon 193 bine ulaştığını görüyoruz. Öğretim üyesi sayısı 24 binden 72 bine öğretim elamanı sayısı ise 156 bine ulaşmıştır” diye kaydetti.

Türk Yüksek Öğretim sistemi geniş anlamıyla Avrupa yüksek öğrenim alanında öğrenci sayısı bakımından ikinci büyük ülke olduğunu aktaran SARAÇ “ OECD’nin raporlarına bakıldığında yüksek öğrenim mezunu itibarıyla Avrupa ülkelerini mukayese ettiğimizde çok iyi bir noktalarda olduğumuz söylenemese bile yüksek öğretimde okullaşmada kitleselleşme ötesi diye kavramla izah edilen bir düzeye ulaştığı için çok yakında Avrupa’nın yüksek öğrenim mezunu itibarıyla en iyilere ulaşacağımızı tahmin ediyorum” dedi.

Son yıllarda  üniversite, fakülte bölüm açısından öğrenci sayılarında artış olduğu gibi uluslararası öğrenci sayısında da gerçekten büyük bir sıçrama gözüktüğünü dile getiren SARAÇ “Bu sıçrama özellikle 2009’dan itibaren artık gerçekten bir gurur kaynağı düzeyinde. Buradaki sıçramanın ana sebepleri olarak  bir takım mevzuat değişikleri ile uluslararası   öğrencilerin Türkiye’ye, üniversitelere  gelişini kolaylaştırmak Türk Yüksek Öğretim Sistemini ulaştığı nitelik itibarıyla yurt dışındaki ülkelere tanıtmak olarak  sıralayabiliriz” dedi.

Konuşmaların ardından  YÖK Başkanı SARAÇ tarafından Fırat Üniversitesi’ne 2016-2017 öğretim yılında fakültelerine birincilikle yerleşen öğrencilere kutlama mektubu  takdim etti.

Program,  Prof. Dr. KEYMAN’ın söyleşisinden sonra sona erdi.