YKS'ye 3 Buçuk Ay Kala Öğrenciler Nasıl Hazırlanmalı?

Rehber Öğretmen Kurtuluş Çakıcı, YKS'ye 3 buçuk ay gibi bir süre kaldığını ifade ederek sınava hazırlanan öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

YKS'ye 3 Buçuk Ay Kala Öğrenciler Nasıl Hazırlanmalı?

Elazığ’da 25 yıldır özel okul, dershane ve kurs merkezlerinde rehber öğretmenlik yapan eğitimci Kurtuluş Çakıcı, YKS’ye hazırlanan öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu. Çakıcı “Bu yıl ilk kez YKS hazırlık sorularında MEB ile ÖSYM birlikte hareket ederek müfredata uygun olarak ders kitaplarındaki konuları kazanım, etkinlik örnekleri kapsayacak şekilde sorular hazırlanacaktır. Bir soru havuzu hazırlanacak. Bu havuzun hazırlanmasında okul ders kitapları ana kaynak olarak kullanılacak. Ders çalışırken müfredata göre hazırlık yapılmalı. TYT 8 Haziran, AYT ve YDT 9 Haziran’da yapılacaktır” dedi.

ÖĞRENCİLER KALAN SÜREYİ NASIL DEĞERLENDİRMELİ?

Çakıcı “YKS için 3 buçuk aylık bir süre kalırken adaylara bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.  Tavsiyelerime en yakın sınav olan 3 Mart’taki MSÜ sınavından başlamak istiyorum. Son 5 yıl içinde çıkmış soruları mutlaka çözsünler.  Deneme gibi çözülmeli doğru ve yanlışlar mutlaka tespit edilip analizleri çıkarılmalıdır.  Eksik konular tespit edilip o konularla ilgili tekrar yapılıp sorular çözülmelidir. MSÜ sınavı ile TYT sınavlarının soru tipleri birbirine yakın sınavlar olduğu söylenebilir” diye konuştu.

EBA DENEMELERİ VE KAZANIM TESTLERİ MUTLAKA ÇÖZÜLMELİ

Çakıcı “YKS için derslerden konu biriktiren branş denemeler çözülüp genel tekrarlar yapılmalıdır. Üst seviye soru bankasına geçiş yapılmalıdır. MEB’in, EBA denemeleri ve kazanım test kitapları, son 10 yılın YKS çıkmış soruları, ALES’in son 10 yılın Türkçe soruları mutlaka çözülmelidir. Konusu biten derslerin branş denemeleri, haftada en az bir defa genel deneme çözülmelidir. AYT konuları sınavlara en geç bir ay kala bitirilmelidir. Eğer sınava kısa bir süre kala konular kalırsa öğrenciyi konu bitirmeme kaygısı sarar.  Bu kaygı artınca da motivasyon, odaklanma bozulur ve kazanacağına dair inancını kaybetmeye başlar. Çalışmayı bırakmasına sebep olur. Bugün itibariyle çok konusu kalan öğrenciler varsa daha önce YKS’de çıkan en fazla konulara yönelip onlar çalışılmalıdır. Haftada en az 2 TYT Genel Deneme sınavı,2 hafta bir bir AYT Genel Deneme sınavı çözülmeli ve bir sonraki aydan itibaren genel deneme sınavı sayısını artırılmalıdır. Her deneme sınavı sonrasında analiz yapılmalı ve eksik konularla ilgili çalışmalar yapılmalıdır. Bu da istediği seviyeyi yakalamasını sağlar. Kalan süreyi göz önüne alırsak yine başarabileceğini unutmamak gerekir. Sınava kadar azmini, çabasını korumalı ve sürdürmelidir. Kalan süreyi çok iyi değerlendirip süreci yönetmelidir. Karar verme süreci şuan değildir. Sınava girip çıktıktan sonra tercih süresinde karar verilebilir. Sınavlara girecek tüm adaylara başarılar dilerim. Süreç bizim elimizde sonuç ise Yüce Yaratıcı’nın elindedir. Biz elimizden geleni yapalım. Takdiri Yaradan’a bırakalım."