Yılmaz: Cesur Yatırımcılara İhtiyacımız Var

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz, TKDK Elazığ İl Koordinatörlüğü'nün  IPARD fonlarının İlimizde etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayarak  bu hibelerin kullanıldığı iller arasında 4. Sırada yer aldığını, İlimizin turizm potansiyelini en iyi şekilde ortaya çıkarmak adına kırsal turizm adı altında konaklama tesislerine, yeme içme ve rekreasyon faaliyetlerine destek verebileceklerini ve son olarak ise doğal güzellikleri en iyi şekilde bu memleketin hizmetine sunacak cesur yatırımcılara ihtiyacımız olduğunu ifade etti. 

Yılmaz: Cesur Yatırımcılara İhtiyacımız Var

TKDK Elazığ İl Koordinatörlüğü, IPARD fonlarının ilimizde etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayarak bu hibelerin kullanıldığı iller arasında 4.sırada yer alıyor. 

TKDK Elazığ İl Koordinatörlüğü’nün yaptığı çalışmalar ve yatırımcılara verdiği güçlü destekler ile ilimize ekonomik ve istihdama güçlü katkılar sağlanırken, yaptığı örnek çalışmalar ile de ülkemizde önemli bir konuma yükseldi. 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz, Hakimiyet Gazetesi’ne yaptığı açıklamada,“ IPARD fonlarının ilimizde etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayan ve TKDK Elazığ İl Koordinatörlüğü’nü bu hibelerin kullanıldığı iller arasında 4. Sırada yer almasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Yılmaz: Cesur Yatırımcılara İhtiyacımız Var

IPARD 3 DÖNEMİ İLE BİRLİKTE 81 İLİN HEPSİNDE YATIRIMCILARIMIZI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

TKDK İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz yaptığı açıklamada, “Kurumumuz idari ve mali özerkliğe sahip, kendi bütçesi olan, Tarım ve Orman Bakanlığımızın ilgili kuruluşudur. 2012 yılından bu yana Elazığ’da girişimcilerimize ve çiftçilerimize destek veriyoruz. Sektörüne göre değişmekle birlikte %50 ile %75 arasında değişen oranlarda yatırımcılarımıza hibe desteği sağlıyoruz ve bunu haricinde yapılan yatırımlarda inşaat ve makine ekipman alımlarında %20 KDV Muafiyeti sağlıyoruz. 2024 yılı bizim için yeni ve önemli bir süreci de beraberinde getirdi. Bildiğiniz gibi daha önce Kurumumuz 42 ilde faaliyet gösteriyordu. 2024 yılında uygulanmaya başlanan IPARD 3 dönemi ile birlikte artık 81 ilin hepsinde yatırımcılarımızı desteklemeye devam edeceğiz. Bu süreçte biz de Bingöl İlimizde İrtibat Ofisi’mizi hizmete açarak artık Bingöl İlimizde de proje kabulleri gerçekleştirmeye başladık.” dedi. 

Yılmaz: Cesur Yatırımcılara İhtiyacımız Var

PROJELER İÇİN ÇAĞRI TAKVİMİ YAYIMLANDI 

Projelerin yılın hangi aylarında hazırlanması gerektiği ile ilgili çağrı takviminin yayınlandığını ifade eden Yılmaz, “Yine 2024 yılı başlarında bu yıl içerisinde hangi sektörlere destek vereceğimizi ve bu sektörlere yönelik projelerin yılın hangi aylarında hazırlanması gerektiği ile ilgili çağrı takvimi yayınlandı. Bu takvim kapsamında 28 Haziran tarihinde ‘Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Tedbiri’ adı altında, öznesi kırsal hayat olan, kırsalda yaşayan çiftçilerimizi temel alan yedi sektörden proje kabulü gerçekleştireceğimizi ilan etmiş olduk.  Bu yedi sektörün detaylarına girdiğimizde ilk olarak bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel üretimin işlenmesi ve paketlenmesi ile İlimizde tıbbi aromatik bitkilerin, her türlü meyve ve sebzenin fide ve fidan olarak yetiştirilmesinin, kesme çiçek üretiminin artırılmasına yönelik yapılacak olan seraların kurulmasına destek verilecektir. Yine bu kapsamda mantar ve misel yetiştiriciliği destek kapsamındadır. Ayrıca tıbbi aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinin yanı sıra yağlarının çıkarılması ve işlenip paketlenmesine de destek verilecektir. İkinci olarak arıcılık ve arı ürünlerinin işlenmesi ve paketlenmesine yönelik desteklerimiz olacaktır. 500 kovana kadar arıcılarımıza kovan verilebilecek bunun yanı sıra balın işlenmesi ve paketlenmesine yönelik bütün makine ekipmanlar desteklenebilecektir.” dedi. 

CESUR YATIRIMCILARA İHTİYACIMIZ VAR

İlimizin turizm potansiyelini en iyi şekilde ortaya çıkarmak adına kırsal turizm adı altında desteklerinin olduğunu belirten Yılmaz,“Zanaatkarlık ve Katma Değerli Ürünler adı altında mikro işletme düzeyinde meyve sebze kurutma tesislerine, yöresel ürünlerimizden tulum peyniri, pekmez, orcik gibi imalathanelere, börek, tatlı, unlu mamullerin üretilmesine yönelik tesislere, bakliyat işleme ve paketleme tesislerine, mısır kurutma ve çeltik kurutma tesislerine, domates salçası, biber salçası, reçel, marmelat, turşu ve konserve gibi katma değerli üretim tesislerine desteğimiz olacaktır.”

Yılmaz: Cesur Yatırımcılara İhtiyacımız Var

“TURİZM KIRSALDAN BAŞLAR”

Yılmaz,“İlimizin turizm potansiyelini en iyi şekilde ortaya çıkarmak adına kırsal turizm adı altında konaklama tesislerine, yeme içme ve rekreasyon faaliyetlerine destek verebileceğiz. Mesela 20 odayı geçmeyecek şekilde planlanmış butik otel tarzında yapılan yatırımlara veya apart otel tarzında yatırımlara ya da bungalov tarzı bağımsız yapılara destek vereceğiz. Tabi bizim bir mottomuz var Turizm Kırsaldan Başlar şeklinde. Şimdiye kadar İlimizde Kırsal Turizm başlığı altında 21 adet konaklama ve yeme içme tesisini şehrimize kazandırmış olduk. Ancak bunu yeterli görmüyoruz. Bu sektörde yatırım yapmak isteyen bütün fikir sahiplerine muhakkak ulaşmaya çalışıyoruz. Allah’ın vermiş olduğu bu doğal güzellikleri en iyi şekilde bu memleketin hizmetine sunacak cesur yatırımcılara ihtiyacımız var.”dedi. 

ALABALIK ÜRETİM TESİSLERİNE DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ

30 adet alabalık üretim çiftliğini Elazığ’a kazandırdıklarını ifade eden Yılmaz, “Diğer bir sektörümüz su ürünleri yetiştiriciliği. Biliyorsunuz İlimiz iç sularda alabalık üretiminde Ülkemizde birinci sırada yer almakta. Biz de şimdiye kadar toplam 30 adet alabalık üretim çiftliğini İlimize kazandırdık. Bu kapsamda yapılacak olan 200 ton kapasiteyi geçmeyen alabalık üretim tesislerine destek vermeye devam edeceğiz. Sadece üretici örgütleri ve kooperatiflerin destek alabileceği diğer bir sektörümüz ise Makine Parkları diye adlandırdığımız, kooperatifimizin ya da üretici örgütümüzün bir makine parkı kurarak üyelerine yönelik makine ekipmanları almasını ve uygun bir bedelle üyelerine bu makineleri kiralamasını amaçlayan bir destek türü. Son sektörümüz ise İlimizde adeta TKDK ile hayat bulan ve popüler hale gelen “Yenilenebilir Enerji Sektörü”. Bu kapsamda da şimdiye kadar İlimizde 142 adet enerji üretim tesisine destek verdik. Özellikle günümüzde hem sanayicinin hem de çiftçimizin önündeki en büyük maliyetlerden birisi enerji maliyetleri. 300 kw’ya kadar olan yenilenebilir enerji yatırımlarını, öz tüketim karşılığında desteklemeye devam edeceğiz.” diye ifade etti. 

500 BİN AVRO’YA KADAR OLAN YATIRIMLARA %60 İLE %70 ORANINDA HİBE DESTEĞİ SAĞLANACAK

Son olarak ise Yılmaz, şunları söyledi: “Bu belirttiğim yedi sektörde 500 Bin Avro’ya kadar olan yatırımlara %60 ile %70 oranında hibe desteği sağlanacaktır. Başvuru sahibi 40 yaşının altında genç yatırımcı olduğu takdirde hibe oranımız %70 oluyor. Bu sektörlerin proje son teslim tarihleri online proje kabulü 16 Ağustos, fiziki proje teslim tarihi ise 29 Ağustos olarak duyurulmuştur. Bu sektörlere yatırım yapmak isteyen girişimcilerimizin bu tarihlere mutlak surette dikkat etmeleri ve yine mutlaka sizlerin aracılığıyla vermiş olduğumuz bu bilgilerin detaylarını öğrenmeleri adına Kurumumuza davet ediyorum. Özellikle belirtmek isterim ki her dönem çok fazla proje kabulü gerçekleştirdiğimizden dolayı hazırlanan projelerin sıralama kriterlerine göre hazırlanması çok büyük önem taşımaktadır. Tabi sizlerin aracılığıyla bu bilgileri paylaşıyoruz, sesimiz daha gür çıkıyor. Bu vesileyle sizlere çok teşekkür ediyorum. Bizler de herkese ve her kesime ulaşabilmek adına ilçelerde tanıtım toplantılarımızı gerçekleştirdik. Ama bunu yeterli görmüyoruz. Sürekli sahada olan bir kurumuz bundan dolayı mevcut yatırımcıları tespit edip ziyaret etmeye çalışıyoruz. IPARD fonlarının İlimizde etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayan ve TKDK Elazığ İl Koordinatörlüğü’nü bu hibelerin kullanıldığı iller arasında 4. Sıraya taşıyan başta mesai arkadaşlarım olmak üzere, faydalanıcılarımıza, paydaş Kurumlar diye tabir ettiğimiz İl Özel İdaresi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Fırat Kalkınma Ajansı, Devlet Su İşleri, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü gibi kamu kurumlarımıza ve Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası gibi şehrimizin lokomotifi durumunda olan kurumlarımıza, yine şehrimizin Müsiad, Askon, Asriad, Tümkiad gibi önemli STK’larına ve her zaman hiçbir menfaat gözetmeden bizlerin sesinin daha gür çıkarak daha fazla kesime hitap etmemizi sağlayan bütün yazılı ve görsel basına sizlerin aracılığıyla teşekkür etmek isterim.” dedi.