Yılların Damak Tadı 'Geleneksel Şekerlemeler'

Şekerlemeler, geçmişten günümüze en çok tüketilen gıdaların başında geliyor

Yılların Damak Tadı 'Geleneksel Şekerlemeler'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şekerlemeler, geçmişten günümüze en çok tüketilen gıdaların başında geliyor. 15-20 yıl öncesine kadar Elazığ’ da şekerleme dükkânlarının kendi üretimi olan lokumlar, helvalar, şekerlemeler günümüzde hazır olarak marketlerde satılıyor. Kendi üretimi olan şekerlemeleri üreten şeker dükkânları hala mevcut, fakat şeker dükkânlarının çarşı içerisinde sapa yerlerde kalmasından dolayı süpermarketler daha fazla rağbet görüyor.

“Biz Zamanlar Kâğıtsız Şekerlemeler Tüketilirdi”

Aile mesleği olarak uzun yıllardan beri şekerlemeci dükkânı işleten Yalçın ailesi, belli bir müşteri kitlesi dışında artık şekerleme dükkânlarından alışveriş yapılmadığını söylüyor. Taze olarak şekerlemelerini kendilerinin ürettiğini söyleyen Sezai Yalçın düşüncelerini şu şekilde ifade etti: “Yıllar önce şekerleme olarak bayramlarda yumuşak şeker dediğimiz sakız şeker ve sütlü olanlardan tüketirdi. Daha eskiye gidersek kâğıtsız olan şekerlerden tüketirlerdi.  Şimdi ise biraz daha markalaşan sütlü, meyveli şekerler ve çikolatalar tüketilmeye başladı. Gün geçtikçe çok çeşitli şekerler üretilmeye başladı ve genelini çikolatalı olanlar oluşturuyor. Bizden genellikle çikolata dışındaki yumuşak veya cam şekerlemelerden alıyorlar. Çikolata, sıcak havalarda pek tercih edilmiyor, kolay eriyebildiği için.

Şeker alışverişi her yıl giderek azalıyor. Şekerleme dükkânları yerine süpermarketler tercih ediliyor. Park sorunundan dolayı arabası olanlar çarşı içine giremediği için süpermarketlerden almayı tercih ediyor.

“Geleneksel Şekerleme ve Yiyeceklerin Tüketimi Azaldı”

Tüketim alışkanlığının değiştiğine değinen Yalçın, geleneksel yiyecekler için şunları söyledi: “Hazır atıştırmalık yiyecekler üretilmeden önce dut unu, leblebi tozu, pestil, elma ve armut kurusu tüketilirdi. Eskiden şöyle bir geleneğimiz vardı; akşam oturmaya gelen misafire badem, ceviz, pestil, orcik, dut unu ikram edilirdi. Özellikle armut ve elma kurusu çok fazla tüketilirdi. .  Lokumu ile meşhur bir ülke olmamıza rağmen bayramlarda pek fazla lokum ikram edilmez. Daha çok şeker ve çikolata ikram edilir.

Sadece bayramlarda değil nişanlarda, mevlitlerde ve diğer özel günler içinde şekerleme alışverişi yapılıyor. Süpermarketlere rağmen bizlerden daima alışveriş yapan daimi müşterilerimiz var. Uzun yıllardır çarşıda şekerleme yapıp satıyoruz, insanlar yıllardır bu işi yaptığımız ve üretimimiz olan gıdalarda yapay madde bulunmadığı için bizi tercih ederler. Bizler el yapımı helva, akide şekeri, badem şekeri ve çeşitli lokum üretiyoruz. Ve hiçbir yapay gıda kullanmadan kendi şekerimiz, nişastamız ve susamımızı kullanıyoruz. Tüketiciler de bunu bildiği için gönül rahatlığıyla alışveriş yapıyor.

Son olarak esnaflığın sürdürülebilmesi için Elazığ’da şartların iyileştirilmesini isteyen Yalçın, şehir olarak güzel yerlere gelinebilmesi için değerlere sahip çıkmak gerektiğini vurguladı.