Yıkımlar Başlıyor 

Elazığ'da depremler nedeniyle ağır hasarlı olan binaların yıkımı için süreç başladı. Yıkılması gereken binalara kırmızı etiketler yapıştırılarak vatandaşlar uyarıldı. Tebligatlar şu anlama geliyor Binanızı kendiniz herhangi bir yıkım şirketiyle anlaşıp ücret karşılığında yıktırabilirsiniz. 10 gün içinde yıkım ruhsatı alınması ve daha sonra 1 ay içerisinde de binanın yıkılması gerekiyor.1 ay içinde yıkılmayan binalar için ise özel idare ihaleye çıkarak yıkımını gerçekleştirecek. 

Yıkımlar Başlıyor 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak 2020 ve 27 Aralık 2020 tarihlerinde iki büyük deprem yaşayan Elazığ'da yıkımlar 3 yıl süreyle gündemi meşgul etmişti ve bu konuda özellikle bürokrasiden kaynaklandığı iddia edilen hatalar süreci çok tartışılmıştı. 

AĞIR HASARLI BİNALARA KIRMIZI ETİKET

Depremin gündemini atlatmaya hazırlanan Elazığ, bu kez Kahramanmaraş depremleriyle sarsıldı. Yaşanan depremlerin ardından ağır hasarlı binaların çoğu yıkılırken, birçoğu ise atıl durumda kaldı. Depremlerin ardından ağır hasarlı olan ve kullanılmayan binaların yıkımlarının nasıl olacağı kamuoyunun gündemini meşgul etmiş ve tartışmalara neden olmuştu. Özellikle ağır hasarlı binaların can güvenliğini tehdit etmesinin ardından ağır hasarlı binalara kırmızı etiketler yapıştırılmaya başlandı. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ağır hasarlı binaların girişine herkesin görebileceği şekilde yapıştırılan kırmızı etikette, “Binanın 14/04/2014 tarihli ve 7663 Sayılı genelgeye göre yapılan hasar tespit incelemesinde yapının Ağır Hasarlı olduğu tespit edilmiştir. Can ve mal güvenliği açısından binada oturulması sakıncalıdır.” ifadesi yer alıyor. 

Yıkımlar Başlıyor 

ÇOK ŞİKÂYET ALIYORDUK 

Mahallelerinde de yıkım sürecinin başladığını ifade eden Sarayatik Mahalle Muhtarı Aytaç Şahinoğlu, “Yıkım süreci mahallemizde başladı. Vatandaşlarımız boş binaların yıkılmasıyla alakalı sürekli muhtarlığımıza gelip şikâyet de bulunuyorlardı. Tehlike arz ettiklerini, küçük çocukların bu ağır hasarlı binalara girip oyun oynadıklarını yönünde bu tür şikâyetleri çok alıyorduk. Ancak bu binalar yasal süre geçmeden yıkılmıyordu, yıkılmazdı. Nihayetinde hasar tespit itiraz süreci bitti ve eğer binadan herhangi biri mahkemeye vermemişse binanın yıkılmasıyla alakalı bir engel yok.” dedi. 

AĞIR HASARLI BİNALARA ETİKET 

Yıkım süreciyle alakalı mahallelerinde bulunan ağır hasarlı binalara tebligatlar yapıştırıldığını ifade eden Şahinoğlu,“ Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü de ağır hasarlı yapıların yıkım süreciyle alakalı mahallemizde tebligatları yapıştırıyorlar. Tebligatlar şu anlama geliyor; Binanızı kendiniz herhangi bir yıkım şirketiyle anlaşıp ücret karşılığında yıktırabilirsiniz. Bu ücret tabi şirketin binanın demirleri karşılığında bina sakinlerine verilen bir bedel. Bunun da yasal süreci 10 gün içerisinde bina yıkım ruhsatı alınması ve daha sonra 1 ay içerisinde de binanın yıkılması gerekiyor.” dedi. 

 DEMİRİ OLMAYAN YIĞMA VE KERPİÇ YAPILAR NE OLACAK?

1 ay içinde yıkılmayan binaların özel idare tarafından ihaleye çıkılarak yıkımının yapılacağını belirten Şahinoğlu, “Tebligat tarihinden itibaren 1 ay içerisinde yıkılmayan binalar için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü devreye giriyor. Yıkılmayan binaları Valiliğe bildirilecek ve daha sonra İl Özel İdaresi ihaleye çıkıp bu binaları kendi kontrolü dahilinde yıkacak. Demiri olan yani karkas binalar bir şekilde yıkılıyor, yıkılacak ücret karşılığında. Bizim sorun yaşayacağımız ağır hasarlı yapılar özellikle demiri olmayan yığma ve kerpiç yapılar.”dedi. 

“YETKİLİLERE DURUMU İLETTİK” 

Şahinoğlu son olarak, “Muhtarlar olarak bununla alakalı sorunları, Elazığ Valisi Sayın Ömer Toraman ve Milletvekilleriyle yaptığımız toplantıda konuyu dile getirmiştik.  Vali bey tebligatları yapıştıracağız bina, kerpiç, yığma farketmeksizin yasal süre içerisinde yıkılmayan yapıları biz yıkacağız demişti. Sürecin kazasız belasız olmasını  Allah'tan niyaz ediyorum.” dedi.