YGS'nin kalkması son derece isabetli ve yerinde bir karar !
Tamer ÖREN - Rehber öğretmen Kurtuluş ÇAKICI YGS ve LYS sınavlarının değiştirilmesini yerinde ve geç kalmış bir karar olduğunu belirterek ' 12. sınıfların YGS sonrası okula gitmemesi nedeniyle eğitim ve öğretimi sekteye uğratan, birçok puan türü nedeniyle tercih aşamasında kargaşaya neden olan eski sistemin kalkması son derece olumlu ve yerinde bir karar olmuştur' dedi.
Final Temel Lisesi Rehberlik Koordinatörü Kurtuluş ÇAKICI üniversite sınavlarında yapılan yeni değişiklik hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Son 7 yıldır Mart ayında yapılan YGS sınavının kesin olarak kaldırıldığını anımsatan ÇAKICI “ Öğrenciler için çok büyük olumsuzluklar çıkarıyordu. Eğitim ve öğretimi bölüyordu. YGS sonucunu bekleyen öğrenci de LYS’de hazırlanmaya konsantre olamıyordu ve 12. Sınıflar neredeyse tamamen okulu boşaltıp gelmediği için eğitim ve öğretim sekteye uğruyordu. Ben bu ara dönem sınavının kaldırılmasını olumlu olarak görüyorum.
Yeni sınav sisteminin nasıl olacağı hakkında bilgiler paylaşan ÇAKICI “ Önceki sınavın yerine yıl da bir defa Haziran ayının 2. ya da 3. haftasında cumartesi ve Pazar günleri iki oturum yapılacak. Cumartesi günü tüm öğrencilerin gireceği YGS tercihinde ilk sınav olacak. Pazar günü ise önceden 5 oturumda gerçekleşen LYS sınavları şimdi tek oturumda gerçekleşecek. Tek kitapçık içinde hangi alanda eğitim görüyorsa o bölümün sorularını çözecek. Bir de 2010 yılında gelen bu sınav sistemindeki en önemli değişikliklerden ve en büyük sorunlarından biri olan çok sayıda puan türünün olması tercih yaparken ve sınav sonucunu karşılaştırırken öğrenci ve veliler tercih karmaşası yaşıyordu. Biz rehber öğretmenlerde çoğu zaman sıkıntılar yaşıyorduk. Büyük bir karmaşaya neden olan 18 puan türü sadeleştirilerek eskiden olduğu sözel, sayısal, eğit ağırlık ve yabancı dil olmak üzere 4 puan türüne indirildi. Bu da 90’lı yıllardaki sınav sistemini geri getirdiğini gösteriyor” dedi.
Müfredat Değişmeyecek !
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta SARAÇ’ın müfredat değişmeyeceği konusunda açıklama yaptığını hatırlatan ÇAKICI “ Milli eğitim müfredatına dayalı olarak geldiği için konular ve soru türleri asla değişmeyecek. Bu nedenle önceden hazırlanmış olduğu kitaplar, soru kitapçıklarından değişme yaşanmayacak. Normalde nasıl çalışıyorsa öğrenci öyle çalışmaya devam edecek. Güzel olan taraf yaklaşık 9 aylık bir süreç var, sekteye uğramayacak. Önce YGS konuları sonra LYS’ye hazırlanma diye bir sorun olmayacak. Burada öğrencilerin kaygılanmaları için kesinlikle bir durum söz konusu değil” diye konuştu.
Tek Olumsuz tarafı; süre uzun öğrenci rehavete katılabilir !
Yapılacak olan sınavın Haziran ayı içerisinde olacağından öğrencinin rehavete kapılabileceğini ifade eden ÇAKICI “ Yeni sistemde tek handikabı aradaki uzun süre olarak görüyorum. Yani öğrenci “nasıl olsa çok zamanım var” diyerek rehavete kapılıp ders çalışmayı bırakırsa tek sıkıntı o olur. Öğrenci günlük çalıma saatlerini düşürmemeli. Uzun bi süreç olduğu için öğrenci psikolojisini ona göre ayarlamalı.
Yeni sınav sisteminde bilinmeyenler Ocak ayında netlik kazanacak
Yeni sınav sisteminin içeriğinin tam olarak bilinmediğini vurgulayan ÇAKICI “Birincisi yeni sistemde hangi puan türüne ne tür bir ağırlıkta katsayı uygulanacak ikincisi ise soru sayıları LYS, YGS tarzında olmayacak. Soru sayıları da düşeceğinden benim şuan ki kanaatim olumlu olacağına düşünüyorum. Ocak ayında yeni sistem hakkında daha detaylı bilgilere sahip olacağız. Çok büyük bir aksilik çıkmazsa 2018 yılında öğrenciler yeni sınava göre girecek.
Geç Bile Kalındı ?
2010 yılında getirilen sistemin büyük karmaşalara yol açtığını dile getiren ÇAKICI “ Çok fazla puan sistemi vardı. Ağırlıkların çok mantıklı olmaması, sayısal ve eşitlik ağırlık öğrencilerinin net bir şekilde alanlarının ayrılmaması örneğin; sayısal öğrencisi keyfi olarak edebiyat ve coğrafya sorularına girdiğinde eşit ağırlıktaki bir çok bölümü sayısalcılar, eşit ağırlıkçıların ellerinden alabiliyordu. Bu sınavda tek bir kitapçıkta ve sınav süresinde olduğu için sayısal öğrencisi kendi alanını hızlı çözüp bitirmese geçemeyecek. Geçemeyeceği için bu alanda eşit ağırlık sınavı hesaplansa bile çok yüksek puan alma olasılığı düşük olacağı için kendi puan türündeki sorulara yönelecek. Böylelikle bu olumsuzluğunda önüne geçilmiş olacak.