Yerinde Dönüşümde Belediye Umudu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un 'şehir merkezindeki alanların dönüşümü için belediyemiz ile birlikte çalışacağız' açıklaması vatandaşlarda büyük heyecan oluştururken, mahalle muhtarlarını da umutlandırdı

Yerinde Dönüşümde Belediye Umudu

Geçtiğimiz gün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Elazığ’da bir dizi ziyaret ve incelemelerin ardından koordinasyon toplantısına başkanlık etmişti.

Daha sonra yaptığı basın açıklamasında Hakimiyet'in sorusunu yanıtlayan Bakan Kurum, Elazığ şehir merkezinin kendi kültürüne ve mimarisine uygun olarak dönüşeceğini söylemişti.

BELEDİYEMİZLE BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ

Hakimiyet Haber Muhabiri Feyza Nur Dikici’nin sorusuna yanıt veren Bakan Kurum, Elazığ Belediyesi ile birlikte çalıştıklarını vurgulayarak, “Elazığ şehir merkezindeki o yapıları dönüşüm projesiyle birlikte yeniden ihya edilecek, gün yüzüne çıkarılarak, Elazığ’ın sanayisi, turizmi, istihdamı yeniden canlandırarak inşallah adımları hep birlikte atacağız. İnşallah hem yerinde dönüşümle hem kentsel dönüşümle rezerv ettiğimiz alanlarla hem şehrin çeperinde yaptığımız işlerle birlikte şehri mimarisine, şehrin demografik yapısına uygun adımlarımızı atacağız. Millete sözlerimizi gerçekleştireceğiz, bu konudaki talepleri de aldık, belediyemizle birlikte inşallah çalışıyoruz. Dönüşüm alanlarına ilişkin yine şehrin o eski dokusunu ayağa kaldıracak, eski Elazığ dediğimiz şehir merkezindeki o yapıları dönüşüm projesiyle birlikte yeniden ihya edecek. ” demişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un müjde niteliğinde yaptığı açıklamayı Hakimiyet Haber Merkezi olarak merkez de bulunan ve eski yapıları ile dikkat çeken bazı mahallelerin muhtarlarına ayrıca da  Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası Başkanlarına sorduk. İşte Mahalle Muhtarları ve alanında uzman isimlerin düşünceleri.

Yerinde Dönüşümde Belediye Umudu

ŞAHİNOĞLU:“ KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA YERİNDE DÖNÜŞÜM İSTİYORUZ”

Sarayatik Mahallesi Muhtarı Aytaç Şahinoğlu yaptığı değerlendirmede,“ Şehrin ticaretinin devamı için, şehir merkezinin cazibesini kaybetmemesi için, yüzlerce yıllık tarihi mahallelerin yok olmaması için şehir merkezindeki bir mahalle olarak ve ağır hasarlı yapılarımızın çok olması hasebiyle mahallemizin bazı adalarının bakanlık eliyle riskli alan ilan edip kentsel dönüşüm kapsamında yerinde dönüşüm istiyoruz.  Biz 2020 yılında depremden etkilenen 6- 7 mahallemizi kentsel dönüşüm kapsamında yerinde dönüştürmüştük. Şu an deprem bölgelerinin bazı şehirlerinde özellikle şehir merkezinin  yok olmaması adına kentsel dönüşüm kapsamında yapılıyor, biliyoruz. Ancak ne yazık ki bizim şehrimizde hiçbir mahallemiz şu an kentsel dönüşüm kapsamında yerinde dönüştürülemiyor. Dedi.

NİYE GİDİP DAĞ BAŞLARINDA YAPIYORUZ?

Elazığ Belediyesinin kentsel dönüşüm ile alakalı çalışma yapmasından dolayı mutlu olduklarını ifade eden Şahinoğlu, “Devletin parası milletin parasıdır. Rezerv alanlarda konut yapıldığı zaman; o alanlara okul, aile hekimliği, sosyal donatılar, alt yapı yapmak zorundasınız. Ancak yıkılan yerler yerinde yapıldığında böyle bir şeye ihtiyaç yok. Depremzedelerin binaları her türlü yapılacak. Niye gidip dağ başlarında yapıyoruz? Ada bazlı yıkılan yerlerimiz var aynı binaları gelin yerinde yapın. Bunun ile alakalı bir çalışma yapılması gerekiyor. Elazığ Belediyesi eliyle Nailbey mahallemizde bir kentsel dönüşüm çalışması yürütülüyor. Sonrasında mahallemizin de sınırları içerisinde bulunan İstasyon Caddesi'nde de inşallah bir çalışma yürütülecek. İki büyük deprem, pandemi yaşamış ve ardından ekonomik sıkıntıların olduğu bir dönemde olmamıza rağmen Belediyemizin kentsel dönüşüm ile alakalı çalışma yapmasından dolayı Elazığ Belediye Başkanımız Sayın Şahin Şerifoğulları'na teşekkür ederim. Gönül isterdi ki diğer sokak ve caddelerimizde de bir çalışma yapılsın. Ancak biliyoruz ki şehir merkezin de bulunan 16 mahallenin tamamı kötü, hepsinin de belediye eliyle yapılması mümkün değil. O yüzden Bakanlık eliyle bir çalışma yapılması gerekiyor. İnşallah Sayın Bakanımızı bir dahaki ziyaretinde şehir merkezindeki mahallelere getirip yerinde incelemeleriyle gösterip, siyasilerimizin de desteğiyle mahallelerimizin yok olmasına engel oluruz.” dedi.

Yerinde Dönüşümde Belediye Umudu

GÖZVUR:“MAHALLE SAKİNLERİ HEP SORULAR SORUYOR”

İcadiye Mahalle Muhtarı İrfan Gözvur ise yaptığı açıklamada,“ Bakanımızın kentsel dönüşümle alakalı hangi mahalleleri kapsadığını bilmiyorum. Bizleri herhangi bir toplantıya çağırıp da bir görüşme olmadı. Ben sürecin başından beri diyorum ki “İcadiye Mahallesi yok” sizlerde bu konuyu gazetenize taşıdınız. Ben merak ediyorum bu haberleri okuyan yok mu? Bu durum bizi üzdü. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum geldi, Mahalle sakinleri sürekli bize gelerek “ne oldu, Bakan Kurum yıkılan evler için ne dedi?” soruları soruyorlar. Ama baktığın zaman yıkılan herhangi bir mahalleyle ilgili konuşulmadı, bunu herkes de biliyor. Hicret Mahallesi, Gümüşkavak Mahallesi, Aksaray Mahallesi hep TOKİ’nin konut yaptığı yerler görüşülüp konuşuldu.” dedi. 

YERİNDE DÖNÜŞÜM ŞEHRİN KURTULUŞU OLUR

Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’na güvendiklerini ifade eden Gözvur,“ Ben İcadiye Mahallesi muhtarı olarak Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları’na güveniyorum. İnşallah Şahin başkan vermiş olduğu sözlerin üzerinde duracağına eminim. Mahalle sakinleri bu müjdeli haberi bekliyor. Tasarruf tedbirleri de açıkçası bizi tedirgin ediyor. Tabi bu sözü yerine getirecek olan da bakanımızın desteğidir. Ama maalesef biz çok büyük bir sıkıntıdayız. Bakanımızın gelip gittiğini gördük, duyduk ama herhangi bir istişare etmedi. Bakan kurumun koordinasyon toplantısında bütün muhtarlar yer almadı, STK başkanlarının toplantı da olması benim mahalleme ne gibi katkı sağlayabilir. Elazığ ile ilgili ne konuşuldu?  Yerinde dönüşüm şehrin kurtuluşu olur, bir tek benim mahallemin değil.  Toplam da 18 tane berbat mahalle bulunmakta. Harput diyorlar ama Harput’a giden yola özen verilmiyor.”dedi.

Yerinde Dönüşümde Belediye Umudu

ÇOK KISA BİR SÜRE İÇERİSİNDE ESKİ ELAZIĞ’A KAVUŞACAĞIZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM

Kültür Mahallesi Muhtarı Murat Biter ise,“Murat Kurum’un tekrar bakanlığa gelmiş olması öncelikle hepimiz için büyük bir şans, bizim de bunu güzel değerlendirmemiz lazım. Murat bakanımız Elazığ’ı seviyor, bir şeyler yapmak için mücadele ediyor. Ama bizde ne yazık ki birlik beraberlik olmadığı için, buradan kaybediyoruz. Bizler ciddi manada birlik beraberlik içinde olursak, bakandan alamayacağımız hiçbir şey yok. O kadar iyi bir insan o kadar kıymetli bir bakanımız var ki bunları değerlendirmemiz lazım. Herkes kendi menfaati için farklı şeylerin peşinde koşarsa vallahi yine kaybederiz. 2020 Elazığ depremin de çok büyük hatalar yaptık. Bu hataları inşallah tekrar yapmaz, güzel şeylerin peşinde koşarız. Bakanımız belediyemizle birlikte bu konu da iyi bir çalışma içerisinde, bizlerde destek olursak Elazığ’ı çok kısa bir süre içerisinde eski Elazığ’a kavuşacağız diye düşünüyorum.”dedi.

ÖDEME KOLAYLIĞI SAĞLANARAK YERİNDE DÖNÜŞÜM YAPILMALI

Bizim talebimiz, hak sahibi vatandaşlarımıza ödeme kolaylığı sağlayarak kendi mahallelerinde yerinde dönüşümün yapılması olduğunu ifade eden Biter, “Bizim talebimiz, hak sahibi vatandaşlarımıza ödeme kolaylığı sağlayarak kendi mahallelerinde yerinde dönüşümün yapılması. Yoksa vatandaş “ben zaten TOKİ’den evimi almışım arsam orada kalsın” diyor. Bu düşünceyle gidersek olmaz. Bakanlıktan bir talebimiz de TOKİ konutlarının satışlarıyla ilgili olacaktır. Hak sahibi daireyi TOKİ’den 300-500 bine alıyor, 1 milyondan veya daha da üstünden satıyor, bunun önünün kesilmesi lazım.” dedi.

Yerinde Dönüşümde Belediye Umudu

CANBAY:“ YASA DEĞİŞİKLİĞİYLE BU KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜNÜ AÇMAK GEREKİYOR”

Elazığ Mimarlar Odası Başkanı Murat Canbay ise, “Kentsel Dönüşümde yerel yönetimle beraber hareket edilmesi gerekiyor. Aynı zamanda mülk sahipleriyle beraber çalışılması gerekiyor. İmar değişikliği olur, düşük faizli kredi şeklinde imkan sağlanabilir. Sağlanmazsa ciddi bir sonuç alınacağını düşünmüyorum.  Mülk sahiplerine düşük faizli kredi ya da kısmen hibe imkanı sağlanmalıdır. Diğer tarafta belediyenin de işin içinde olması gerekiyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile ortak çalışma yapılmalı. Önce mecliste yasa değişikliği gerektirir diye düşünüyorum. Yasa değişikliğiyle bu kentsel dönüşümün önünü açmak gerekiyor.” dedi.

Yerinde Dönüşümde Belediye Umudu

KAYA:“ESKİ YAPILARIN YENİDEN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ GEREKİYOR”

Elazığ İnşaat Mühendisleri Oda Başkanı Hıdır Kaya ise ,“ Biz her zaman bunu şehir merkezindeki eski yapıların yeniden dönüştürülmesi gerektiğini söylüyoruz. Elazığ’ın en büyük sorunlarından bir tanesi bu. Şehir nüfusunun neredeyse yarısı burada yaşıyor. Buranın acilen elden geçirilmesi, insanların korkmadan oturacağı bir şekilde yenilenmesi gerekiyor. Böyle bir şey yapılırsa çok memnun olurum.” dedi.

BÜTÜN ŞEHİRLERİN BÖYLE BİR SIKINTISI VAR

Eski yapıların tamamının bir anda yenilenmesinin zaman alacağını ifade eden Kaya, sözlerine şöyle devam etti:“ Tabi bu bir günlük bir mesele değil. Eski yapıların tamamının bir anda yenilenmesi zaman alır. Bütün şehirlerin böyle bir sıkıntısı var. Elazığ’da öncelik sırasına göre orta hasarlı yapılar, az hasarlı yapılar var, hiç hasar almayan ancak oldukça eski olan yapılar var. Bunları tespit edip sırasıyla, zamana yayılarak yıkılması gerekiyor. Merkez mahallelerinin rezerv alanı ilan edilip ivedilikle dönüştürülmesi gerektiğini düşünüyorum.” diye ifade etti.