YENİDEN SANDIĞA…
Cumhurbaşkanı Erdoğan, teamüllere göre hükümeti kurma görevini en çok oy alan Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na verdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, teamüllere göre hükümeti kurma görevini en çok oy alan Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na verdi. Davutoğlu da aldığı bu görevle tüm partilere bir ziyaret gerçekleştirdi.
MHP KAPILARI KAPATMIŞTI
Davutoğlu, Ak Parti tabanının da ısrarla istediği AK Parti-MHP koalisyonu için adım attı ancak MHP, görüşmelere başlamadan bu kapıyı kapattı. MHP lideri Devlet Bahçeli milletin kendilerine sandıkta ana muhalefet görevi verdiğini ve hükümetin AK Parti ile CHP arasında kurulmasının daha doğru olacağını ifade ederek tavrını net olarak ortaya koydu.
CHP İLE GÖRÜŞMELERDEN SONUÇ ALINAMADI
Ak Parti, MHP seçeneğinden sonra tek alternatif olan CHP ile görüşmelere başladı. İlk toplantıda uzlaşma sinyali verilirken perşembe günü yapılan ve 1,5 saat süren toplantının ardından Davutoğlu’nun “olmadı, yapamadık, milletin iradesine gitmek güçlü hatta tek ihtimal” sözü yeniden bir seçimin de startını vermiş oldu.
4 YILLIK “ONARIM HÜKÜMETİ” ŞARTI MI KOALİSYONU ENGELLEDİ?
Görüşmelerin ayrıntısı ve CHP ile Ak Parti’nin ayrıştığı noktalar da gün yüzüne çıkmaya başladı. CHP’nin, ülkeyi 13 yıldan beri başarıyla yürüten bir iktidarı ve icraatlarını yok sayıp 4 yıllık “onarım hükümeti” ısrarına karşılık Ak Parti’nin 1 yıllık hükümet önerisinden geri adım atmaması, dış politikadaki temel ayrışmalar, CHP’nin İmam Hatiplerin orta kısımlarının kapatılması görüşü ile yine CHP’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan yerine “devleti” önceleyen yaklaşımının koalisyon yolunu tıkayan 4 madde olduğu ifade ediliyor.
CHP ISRARLI AK PARTİ TUTARLI
AK Parti kaynaklarına göre CHP, 4 yıllık, geniş tabanlı hükümet önerisinden hiçbir şekilde geri adım atmadı. Ak Parti’nin 1 yılın altında kısa süreli hükümet önerisi CHP tarafından olumlu bulunmadı. Parti kaynakları, önerilen sürenin 1 yılın üzerine hatta 2 yıla çıkıp çıkamayacağına ilişkin de “CHP’nin 4 yılın dışında bir yaklaşımı olmadığı için bu değerlendirilmedi” açıklamasını yaptı.
Kaynaklar, koalisyonun gerçekleşmemesinde ikinci neden olarak “dış politika”daki ciddi ayrışmayı gösterdi. Özellikle Ortadoğu temelli, Suriye ve Mısır politikalarındaki farklı bakış açıları gösterildi. Bu konulardaki derin ayrışmaların aşılmasının mümkün olmadığı ifade edildi.
Kaynaklar, koalisyonun önündeki üçüncü ana engel olarak, eğitim konusunda CHP’nin önerdiği 1+8+4 modelini gösterdi. CHP’nin bu önerisinin seçim beyannamesinde yer aldığını ve görüşmeler esnasında beyannamedeki bu vaatten geri adım atılmadığını dile getiren kaynaklar, bu vaadin imam hatiplerin orta kısmının kapatılmasına yol açacağını, bu nedenle kabul edilemez olduğunu kaydetti.
CHP’nin bu ısrarlarına karşılık Ak Parti’nin ülke gerçekleri ve geniş halk tabanının sesine kulak vererek bu teklifleri kabul etmediği ifade ediliyor.
MHP İLE OLUR MU?
Başbakan Davutoğlu’nun koalisyonda CHP sayfasının kapanmasının ardından asıl gönlünden geçen MHP’nin kapısını bir kez daha çalacağı, Bahçeli’nin de ülkede son günlerde artan terör olayları sebebiyle milli çıkarları gözeterek hükümet ortaklığı teklifine sıcak bakabileceği ifade ediliyor.
SEÇİME HANGİ LİSTELERLE GİDİLECEK
MHP ile de herhangi bir sonuca gidilemediği takdirde yeniden seçim kaçınılmaz olacak. İşte bu noktada seçimin yeniden yapılmasından çok seçimlere hangi milletvekilleri listesiyle girileceği önem kazanıyor.
Ak Parti’nin 7 Haziran seçimlerinin yaptığı iç değerlendirme ve strateji araştırma merkezlerinin kendilerine sundukları raporları ciddiye alması gerekiyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu’da yapılan hatalar, temayül yoklamalarının yok sayılması, kamuoyunun takdirini kazanmış ve yüksek oy potansiyeli olan isimler yerine kitlesel oyu ve sempatisi olmayan isimlerin ısrarla ve inatla aday yapılması hatasından dönülmemesi ve mevcut listelerle seçimlere gidilmesi yeni bir hayal kırıklığı olabileceği gibi Ak Parti efsanesinin de sonunun gelmesi demek olacağından bu hususta dikkatli davranılması bekleniyor.