YENİ CAZİBE MERKEZLERİNE İHTİYAÇ VAR!
ÜLKELER DEĞİL ŞEHİRLER YARIŞIYOR
Son yıllarda ülkelerden ziyade şehirlerin bir yarışı var
ÜLKELER DEĞİL ŞEHİRLER YARIŞIYOR
Son yıllarda ülkelerden ziyade şehirlerin bir yarışı var. Genelden çok yerel özellikler dikkatleri çekiyor. Ve birçok şehir kendi zenginliklerini, kendi tabiat güzelliklerini ve kültürel öğelerini öne çıkararak yarışa katılıyorlar. Bugün Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş belirli özelliklerini turizme ve sanayiye kazandırdıkları için hızla büyüyor ve gelişiyorlar.
ELAZIĞ SÜRECE KATILMAK ZORUNDA
Şehirlerin yarışında Elazığ vakit kaybetmeden sürece dâhil olmalı ve değerlerini öne çıkarma yanında yeni cazibe merkezleri oluşturmak zorundadır.Elazığ, doğuda hızla kalkınan ve gelişen bir kent görünümünde. Özellikle kentsel gelişim serüveniyle paralel giden ekonomik gelişmeler bu şehri birçok alanda imtiyazlı yapmaya açılan bir kapı gibidir.Bir şehrin rekabet gücünün oluşmasında en büyük rol vilayet, belediye, üniversite ve Sanayi Ticaret odalarına düşmektedir. Resmi ayaklar ile güçlendirilmiş bir ekonomik yapı şehrin önünde bulunan birçok engelleri aşmada büyük bir avantaj olduğu gibi birtakım avantajların ve fırsatların harekete geçirilmesinde de önemli bir etkendir.
BİRLİKTE ELAZIĞ OLMAK
Şehrin resmi kurumları yanında özel müteşebbislerin de ilgi duyması gereken en önemli konu şehirle anılacak ve şehre gelmeyi ve görmeyi gerektirecek yeni cazibe merkezleri oluşturmaktır. Bu konuda valiliğimizin yaptığı çalışmalar var. 2015 yılı içinde Elazığ, Malatya ve Sivas Cazibe Merkezi projesinde olan iller olarak belirlenmiş durumda. Bu konuda önemli destekler de verilecek. Şehrimizin bu imkândan yeterli derecede faydalanması için kurumlar arası diyaloglar devam ediyor.
YENİ CAZİBE MERKEZLERİ ÖNERİLERİ
Şehire maddi ve manevi değer katacak cazibe merkezleri konusunda Hâkimiyet Gazetesi olarak bir araştırma yaptık. Konuyu şehirle ilgili proje üreten stratejik araştırma merkezleri ile STK temsilcilerine sorduk. İşte öne çıkan cazibe merkezi projeleri
ELAZIĞ ORMAN ÇİFLİĞİ
Malatya yolu üzerinde bulunan ve Fırat Üniversitesi’nin mülkiyetinde olan 7.700 dönüm arazinin bir bölümü üniversitenin yeni bölümleri için ayrıldıktan sonra geriye kalan alanda; botanik park, hayvanat bahçesi, doğal yaşam alanları, spor kompleksleri, doğal süt ürünlerinin üretilip satıldığı, çocuklarımızın keçi, koyun, at, tavuk gibi hayvanlara dokunabildiği ve onlarla yan yana olduğu bir Orman Çiftliği yapılması planlanabilir.
Ağaçlandırılacak alanlarda ise halka açık piknik alanları, doğal göletler, yüzme havuzları, kafeterya ve lokantalar bulunabilir. Orman çiftliği ile bu arazi beton yığını olmaktan kurtarılarak halkımızın hizmetine sunulabilir. Ve hafta sonu çevre illerden birçok ailenin akın edeceği bir mekân haline dönüşebilir.
HARPUT VADİ PARK PROJESİ
Harput tarihini canlandırmak, Harput’u yayalaştırmak marka değerimiz Harput’u tüm dünyaya tanıtmak amacıyla düşünülecek olan Harput Vadi Park projesi, Elazığ’a nefes aldıracak, aynı zamanda prestij katacak bir projedir.
ELAZIĞ FUAR VE KONGRE MERKEZİ
Yıllardan beri hep konuşulan ancak hayata geçirilemeyen Fuar ve Kongre Merkezinin de bu süreçte ele alınarak cazibe merkezleri kategorisinde değerlendirilmesi gerekiyor. Şehir Hastanesinin Doğukent’e yapılmasıyla birlikte zaten şehir imar planında bu mevkide ayrılmış olan alana ticaret fuarı yanında sosyal ve kültürel aktivitelerinin de yapılacağı bir cazibe ve yaşam merkezi oluşturulabilir.