Taha Yusuf SARIGÜL

Memur Ve Emekli Ek Zam Bekliyor 

Taha Yusuf SARIGÜL

Pandemi sonrası beklenen ekonomik kriz kendini iyice gösteriyor maalesef. Bu krizin sadece ülkemizde olmadığı, tüm dünyada derin bir ekonomik kriz yaşandığını biliyoruz. Merkez bankasının faiz indirim kararı ile birlikte dolar, euro ve altın çok hızlı bir şekilde yükselmeye başladı. Bizler ekonomist değiliz. Memuruz, sendikacıyız. Ekonomiden anladığımız "aldığımız maaşın zaruri ihtiyaçlarımızı karşılamadaki gücü" kadardır. Devletimize ve Cumhurbaşkanımıza olan inancımız tamdır. Uygulanan ekonomi politikalarının başarıya ulaşacağına, bu zor günlerin geçeceğine ve ülkemizin feraha kavuşacağına yürekten inanıyoruz. 
Ekonomideki dalgalanma, Euro ve Dolar‘daki artış ve TL’nin değer kaybı memur maaşlarını eritmiştir. Kamu görevlileri geçinmekte zorlanmaktadır. Ekonomik fotoğrafı gören, asgari ücreti yükselten hükümet, memuru da görmeli, alım gücünü yükseltmelidir. Cumhurbaşkanımızdan bu konuda bir müjde bekliyoruz. 

Memur maaşlarını yükseltmek için,
-Seyyanen Zam
-Refah Payı
-Oransal Zam
-Matrahları Yükseltme
-Vergi Muafiyeti gibi bir çok seçenek vardır.
Hükümet, asgari ücret tutarındaki ücretleri gelir vergisinden muaf tutmalı, bu muafiyet sadece asgari ücretlileri değil tüm memurları ve emeklileri kapsamalıdır. Türkiye'de vergi veren kesimler içinde vergisini eksiksiz ödeyen tek kesim memurlardır. Memur maaşları hesaplanırken de gelir vergisi %15'de sabitlenmeli, memurun sırtındaki bu vergi yükü hafifletilmelidir. Ocak, Şubat aylarında aldığımız maaşı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında alamıyoruz. Maaşımız düşüyor. Alım gücümüz azalıyor. 

Her zaman dediğimiz gibi; "Büyüyen Türkiye'den Payımızı İstiyoruz" 
Memuru ve emekliyi enflasyona ezdirmemek, gerçek enflasyonu görmekle ve ek zam vermekle mümkün olur. En düşük memur maaşı durumu net bir şekilde göstermektedir. Asgari ücrete yapılan %50'lik zam göstermiştir ki gerçek enflasyon %50'lerin üzerindedir. Memur ve emekliler de Toplu Sözleşme zammının dışında bir ek zam beklemektedir. Çarşı, pazar ve piyasa hareketlendirlip rahatlatılmak isteniyorsa, bu yine asgari ücret gibi, memur ve emekliye, yani sabit gelirliye zam vermekten geçer. Çünkü bırakın birikim yapmayı, geçinmekte bile zorlanan memur ve emekli alacağı parayı yine piyasaya harcayacaktır. 
Ek zam ile memur ve emeklinin alım gücü yükseltilmelidir. Hatırı sayılır bir ek zam, 15 Ocak maaşlarına yetiştirilmelidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan beklentimiz budur.
 

Yazarın Diğer Yazıları