Rüveyda Sadak

Yol ve Yön Çanakkale…

Rüveyda Sadak

Bu yıl 110. yıl dönümü ile Çanakkale Zaferi kutlanıyor. Tarih, bize geçmiş hakkında unutulmayan ve unutulmaması gereken gerçek olay ve karakterler hakkında bilgi edinmemizi sağlıyor. Çanakkale; birlik ve beraberlik, kahramanlık, fedakârlık ve yardımlaşmayı tarih içinde yaşatan bir gerçeklik sunuyor. I. Dünya Savaşı’nın önemli cephelerinden olan Çanakkale Cephesi 18 Mart 1915 itibariyle Çanakkale Savaşı’nda bir Çanakkale ruhu; dirilişin, cesaretin ve millet olma bilincinin, insan ile bütünleştiği büyük bir mücadele olmuştur. İmkânsız şartlara rağmen uzun süren bir zamandı, Çanakkale. İtilaf devletleri, güçlü bir donanmaya sahip iken Osmanlı, zor şartlar altında mücadele ederek Çanakkale’de müjdeli bir zafer kazanmıştı.

Çanakkale, azim ve mücadele ile kazanılan ve yıllarca bir destan şeklinde nesilden nesile aktarılan bir zaferdir. Çanakkale’yi unutulmaz yapan tarihi, Çanakkale ile bilmek, minnettar olduğumuz bir kahramanlığı ifade ediyor. Çanakkale’de savaşı kazanmak için mücadele eden bir Çanakkale ruhuydu. Zor şartlar altında imkânsız zannedilse de zaferle sonuçlanan Çanakkale Savaşı’nda düşman tarafından atılan bombalar sonucu Osmanlı’ya ait çoğu top, zarar görmüştü. Savaş devam ederken düşman saldırılarına karşı nusret mayın gemisinde dökülen mayınlar, düşman saldırılarını püskürtmüştü. 

Osmanlı, düşman gemilerin istilâsına uğramıştı. Bombardımanın gerçekleştiği tabyada yoğun bir hasar oluşmuştu ve mermiyi kaldıran vinç, parçalanmıştı. Ve Çanakkale denince akla ilk gelen o fotoğraf… Sırtındaki top mermisini, savaş sırasında tek başına kaldıran, Çanakkale Savaşı’nda olağanüstü bir mücadele örneği olan isimlerden, Seyit Onbaşı olmuştu. 276 kg. top mermisini, tek başına topun atışı için kundağına yerleştiren Seyit Onbaşı; cesaret, azim, vatan sevgisi, mücadeleci ruh ile fedakârlığı ifade eden olağanüstü bir güç ve inançla top mermisini yerleştirmişti. 

Düşman gemisi Ocean’a ateş eden bu top mermisi, üç atış sonunda başarılı olmuştu. Savaş gemisi Ocean zırhlısı kontrolden çıkıp zarar görmüş ve suya batışıyla Çanakkale’nin simgesi olan bu tarihi olayı ve geminin birdenbire suya batışını seyrettiren ve destanlaşacak olan Çanakkale ruhu yaşanmıştı. Mehmet Akif Ersoy’un, Çanakkale Geçilmez şiirini yazdıktan sonra Çanakkale Savaşı’nın müjdesi haberi alınmıştır. Ve yine Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı Çanakkale Şehitlerine adlı şiiri de Çanakkale Savaşı’nda şehit olan kahraman askerlere seslendiği edebi bir eser olmuştur. 

N. Halil Onan’ın Dur Yolcu şiiri, Çanakkale Savaşı’ndaki vatan sevgisi, kahramanlık ve mücadeleyi, askerlerin yokluk içindeki gayretleriyle kazanılan bir zafer Çanakkale’yi ifade ediyor. Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı türküsü, Çanakkale ruhunu canlandıran bir eserdir. Mücadele, kahramanlık, gayret, dayanışma ve daha birçok kavramın gerçek olduğu Çanakkale Savaşı, 18 Mart tarihi ile hafızalarda yer edinen bir kahramanlık olmuştur, Çanakkale’ye ve tüm Dünya’ya. Şehitlerimize saygı ve minnetle Çanakkale.
 

Yazarın Diğer Yazıları