Ömer Enes YILAR

Sorumluluk

Ömer Enes YILAR

Hakimiyet Gazetesi; çalışkan, üretken ve  yeniliklerin peşinde koşan bir yayın anlayışıyla, şehrin gündemine ışık tutmakla birlikte, şehrimizin sosyal, kültürel ve siyasi nabzını da okuyucularına aktarmaya devam ediyor. 

Bununla da yetinmeyip şehrimizin eski ve duayen siyasetçilerini ziyaret edip onlarla geçmişi ve günü değerlendiren keyifli söyleşiler yaparak - aslında bu söyleşiler vesilesi ile kendilerini, büyük bir hazine olarak gördüğümü de itiraf ediyorum – Elazığ’ın kadim siyaset kültürünü yaşatmaya katkı sunuyoruz.

Örneğin, bugün manşetimizde yer alan Sayın İlyas Keskin’in; Merhum Necmettin Erbakan, Oğuzhan Asiltürk ve Hamza Yanılmaz gibi hem ülke hem de şehir siyasetine damga vurmuş isimlerle yaşadığı anıları da paylaştığı söyleşimizi, zevkle okuyacağınızdan eminim.

Yine muhabirlerimizin Psikiyatri Uzmanı Dr. Ömer Deniz ile yaptığı röportaj şehrimizde son dönemde artan asayiş olaylarının nedenlerini irdelemesi ve bu konuda çözüm önerileri sunması açısından önemliydi.

Son yıllarda yaşadığımız talihsiz olaylar silsilesi yanında medyada yer alan ve neredeyse tamamı şiddet sahnelerinden oluşan dizi, film, oyun gibi unsurların toplumu gerdiği ve özellikle gençleri şiddete meylettirdiği ortada.

Z kuşağını bu karanlık ortamda yapayalnız bırakmamız ise içler acısı. Birçok uzmanın her geçen gün yeni verilerle bu olumsuz durumu ortaya koymasına rağmen konuyla alakalı hiçbir adım atılmıyor. Görünen o ki medyanın verdiği zararı görmezden gelmeye devam edeceğiz.

Yine psikolojik rahatsızlıklarımızı saklı tutma çabamız ve konuya olan önyargımız aslında tedavi edilebilecek rahatsızlıkların önlenemez sonuçlara dönüşmesi de bir handikap olarak karşımıza çıkıyor. 

Bu durumun üstüne tedavi almaya niyetlenmiş kişilerin alanında uzman olmadan psikolojik tedavi işine girişen kişilerle karşılaşıp daha kötü bir hale gelmesi eklenince geldiğimiz durum ortada. 

Toplumun tamamını belirli aralıklarla psikolojik taramalardan geçirmekte fayda var. Önleyebileceğimiz ve tedavi edebileceğimiz rahatsızlıkların kedine veya başkasına zarar verebilecek davranışlara dönüşmeden engellenmesi için bu bir öneri sadece. Bu konunun daha çok üzerine düşülmesini bir zorunluluk olarak görüyorum. 

Özellikle Elazığ’da bu konuda ne kadar şanslı olduğumuzu Ömer Deniz Hocamız verilerle aktarıyor. Elazığ, psikiyatri yatak ve uzman sayısında kişi başına düşen oranla Türkiye’de 3. Sırada yer alıyor. Peki, biz bu şansı kullanabiliyor muyuz veya ne kadar kullanabiliyoruz? Her geçen gün artan şiddet olayları, asayiş olaylarındaki tırmanış, gündeme gelen ve yürek yakan olaylar gösteriyor ki pek fazla kullanamıyoruz.

Asayiş olayları konusunda ilk adımı Sayın Valimiz Ömer Toraman attı. Bazı mahalle muhtarlarıyla görüşen Vali Toraman, şiddet olaylarının nedenlerini ve çözüm önerilerini bu konuda en önemli bilgilere sahip muhtarlardan dinledi. 

Sayın Valimizin böyle bir adım atması gerçekten önemli ve umut verici bir gelişme ancak yeterli değil. Bu konuda tüm şehrin sorumluluk alması çok önemli. Sadece kendimizi değil, yakın veya uzak çevremizde yaşayan herkesi düşünerek sorumluluk alamız gerekiyor. Toplumsal hayatta bir kişinin yaşadığı sorun herkesi ilgilendirebilecek bir hal alabiliyor. Psikolojik rahatsızlığı bulunan, yardıma muhtaç, destek gereken bireyleri göz ardı etmemiz dönüp dolaşıp bizi etkileyen bir olaya dönüşebiliyor. 

Sokaktan geçerken olayla hiçbir ilgisi olmadığı halde bir çatışmanın ortasında kalan ve yaşamını yitiren bir kadın, evinin balkonunda oynarken kör bir kurşunla hayatını kaybeden bir çocuk, haberlerini duymak istemiyorsak, tüm topluma ciddi sorumluluklar düştüğünü unutmamamız gerekiyor. 

Hepimiz, önce kendimizden, sonra hepimizden sorumluyuz!
 

Yazarın Diğer Yazıları