Ömer Enes YILAR

Son Anketler

Ömer Enes YILAR

Günümüzde özellikle siyasette oldukça gündemde olan anketler üzerinden her gün yeni bir haber duyuyoruz. Bu haberler; ‘Cumhur ittifakı eriyor’, ‘İYİ Parti çöküşte’ şeklinde oldukça ilgi çekici başlıklarla da sunuluyor bazen. Ancak başlıklardan çok bu anketlerin; hangi firmalar tarafından hangi bilimsel teknikler kullanılarak yapıldığı konusuna yoğunlaşmamız gerekiyor.  

Günümüzde oldukça kolay hale gelen manipülasyonlar sayesinde kararlarımız da tehlikeli şekilde değişebiliyor. Bu sadece siyaset için değil mesela; sıkça karşımıza çıkan reklamlarda da etkisini gösteriyor. ‘… şirketinin araştırmasına göre yılın en çok satan şampuanı’ etiketiyle satışa sunulan bir ürünün ‘herkes alıyorsa iyidir’ bakış açısıyla tüketilmesi gibi karar verme aşamalarımızda bizi aldatacak her türlü duruma karşı bilgili, uyanık, araştırmacı ve sorgulayıcı bir bakış açısı takınmamız faydamıza olacaktır. 

Sevgili Ters Köşe Okuyucuları,

Bütün bunları anlatmamın tek sebebi var o da hem siyaset özelinde hem de hayatımızın her kategorisinde vereceğimiz kararların, ne kadarının başkaları tarafından bizleri etkileyerek alındığına dair düşünmeye gayret etmenizi sağlamaktır. 

Gördüğümüz gibi muhalefete ya da iktidara yakın anket şirketleri özellikle siyasi kararlarımızı değiştirmemiz için bizim ne düşündüğümüzü ölçmek yerine bizleri yönlendirme yoluna gitmeyi, önümüzdeki günlerde sıkça deneyeceklerdir. 

Gelelim son günlerdeki Cumhur İttifakı ile ilgili anketlerin ne söylediğine… Benim gördüğüm özellikle pandeminin de etkisiyle tüm siyasi partilerin kendi seçmeniyle arasındaki bağın oldukça zayıfladığıdır. Önümüzdeki ilk seçimde ayaz yiyen kurt misali, alacağımız her karar, karşı tarafı oldukça zorlayacaktır. Daha doğrusu artık takım tutar gibi parti tutan, oy verme davranışını buna göre şekillendiren ağırlıklı bir seçmen kitlesi olmayacaktır. 

Cumhur ittifakının son dönemde yaşanan gelişmeler ışığında temiz bir sayfa açarak somut projelerle yeni adımlar atması beklenmektedir. Bunun aksi durumlarda anketleri bilmem ama benim gerçek görüşüm bu düşüşünün süreceği yönündedir. 
 

Yazarın Diğer Yazıları