Mustafa Tepe

Çevre sorununa sıfır atık çözümü

Mustafa Tepe

Çevre sorunları ve buna bağlı "sıfır atık" olgusu   günümüzde en çok tartışılan, çözüm bekleyen ve tüm insanlığı ilgilendiren bir konu haline gelmiştir. Bireylerin bu konuya ilişkin farkındalık geliştirmesi ve buna yönelik tedbir alması,  sorunların çözümünde önemli bir adım olarak görülmektedir. Gündelik hayatın en büyük sorunlarından biri, doğanın dengesinin bozulmasının nedeni, hayvanların ölüm sebebi, insan yaşamını tehlikeye atan sorunlardan biri çevre kirliliğidir.

Bu konuda  önce kendimize şu soruyu sormalıyız: “Bu duruma sebep olan ne?” Evet soru bu ve  cevabı da çok basit. 
Sebep biziz. Çevre kirliliği biziz. Mesela, neden yolda gördüğümüz bir çöpü alıp çöpe atmak yerine ezip geçeriz ki? Ya da neden suçu çöpü atanın üstüne atarız ki? Unutmayın o çöpü atan aynı zamanda sizsiniz, sizin bulunduğunuz ortamda yaşayan insanların çöpü. Yaşadığınız toplumun zihniyeti neyse sizde o olursunuz. Çevrenin "kötü” olması, farklı bir anlamda sadece çocuklar-gençler değil tüm insanlık için bir tehlikedir aslında.
 Aşırı ve bilinçsiz tüketimle kirlettiğimiz gökyüzü, bize iklim krizi olarak dönerken, soluduğumuz hava her gün biraz daha kirlenirken, evimizin içi pırıl pırıl olsa ne anlam ifade eder ki? 
Felaket tellallığı yapmak kolay... Peki ya çözüm?... Son yıllarda çevre kirliliğinin azaltılması, önlenmesi, oluşan atıkların bertarafının sistematik hale getirilmesi için “Sıfır Atık” olgusu geliştirilmiştir. Sıfır Atık; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, meydana gelen atık miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan; “atık önleme yaklaşımı” olarak tanımlayabiliriz.

“Sıfır Atık” konusunda üretilen projeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da desteklenen önemli konulardan biri.
İsterseniz Sıfır Atık nedir, 
 Bu yazımızda; “sıfır atık amaci ve onemi nerden kaynaklanmaktadır ve bununla saglanacak kazançlar nedir bunu sonraki yazimizda ele alalım.
Temiz bir çevrede yaşamamız dileklerimle...

Yazarın Diğer Yazıları