Muhammed KURŞUN

Z Kuşağının Üniversite Sınavı...!

Muhammed KURŞUN

2 milyon 607 bin 903 kişinin girdiği YKS’ye giriş sınavları öğrencilerin dile getirdiği üzere son zamanların en zor sınavlarından biri olması aklıma deli sorular getirmedi değil…

Tabii ben burada polemiğe girmek istemiyorum ama özellikle pandemi şartlarında yasakların olduğu bir süreçte bu kadar zor soruların sorulması neyin hedefiydi doğrusu anlamış değilim. Zaten öğrencilerin evde olmalarının psikolojisiyle birazcık gevşeme ve adaptasyonda eksiklikler doğru orantıda oluşmuşken valla ne diyeyim kıymetli soru hazırlayan heyete selam göndermek isterim…!

Üniversite sınavının tamamen kaldırmasından yana olduğumu söylemek istiyorum. Örneğin bir üniversitede de inşaat mühendisliği 15 bin ile 30 bin sıralamasında iken bir başka özel üniversitede de ücretli olmak koşuluyla 300 bin sıralamaya kadar alabiliyor üstelik ciddi kontenjan sayıları ise dikkat çekmektedir.

Yine farklı ülkelerden gelen öğrencilere tanınan hakları ise doğru bulmuyorum. Bu kesinlikle kendi vatandaşına yapılan haksızlıktır aynı zamanda eşitsizliktir. Bu projeden suratla dönülmeli ve tekrar baştan incelenmelidir.  

Ortaöğretim başarısını ve ortaöğretim sonunda alan sınavlarıyla fırsat eşitliği gözeten üniversiteye geçiş sistemi uygulanması gerektiğini düşünüyorum.

Manevi ve kültürel değerlerimizi özümsemiş, yeni gelişmelere açık, toplumsal duyarlılığı ön planda tutan aynı zamanda milli duyguların maneviyatında yetişen bir gençlik yetiştirmelidir. Öğrencilerimize bu tür fırsat eşitsizliği ile demorize edilmemelidir.

Hülasa, eğitim ve öğretimde fırsat eşitliği sağlanmalı ve bütün evlatlarımız ilgileri doğrultusunda hayata hazırlanmalıdır. Hiçbir zaman ötekileştirmeden yarının gençlerine sahip çıkılmalıdır. Z kuşağı diye bahsettiğiniz gençlerin yarına bakan gözlerinde nefret perdeleri oluşturmadan onlara sahiplenmelidir velhasılıkelam…

 

Yazarın Diğer Yazıları