Muhammed KURŞUN

Seni Gidi Dolarcı…!

Muhammed KURŞUN

Öncelikle kurların neden dansöz gibi olduğuna bir bakalım. Malum korona virüs pandemisinin etkisi ve artan enflasyon nedeniyle Merkez Bankası faizleri 2021 mart ayında 200 baz puan artırılarak yüzde 19'a çıkarmıştı. Tabi artan yüksek faiz bir ülkenin büyüyüp gelişmesinin önündeki en büyük engel olduğunu unutmayalım. Neden mi?
Yüksek faizli bir ortamda yatırım yapılamaz yani faizler çıkmaya başladığı an geliri düşük vatandaşlara kadar çark olur. Basit bir örnek vermek gerekirse; iş yeri açmak isteyen biri bankadan yüksek faiz nedeniyle kredi çekemez ve iş yeri yatırımını ertelemek zorunda kalır. Durum böyle olunca sokaktaki vatandaş yatırım yapamıyor, ev ve araba alamıyor…
Buraya kadar anlaşıldı mı?
Gelelim diğer ayrıntıya, faizler düşünce dolar neden yükselir?
Merkez Bankası piyasa faizini düşürürse, bankalarda mevduat faizini düşürür. Hesabınızdaki paraya daha az miktarda faiz ödenir, faiz geliriniz düşer. Hal böyle olunca da insanlar bankadaki mevduatlarından çıkar ve dövize, altına, borsaya yatırmaya başlar. Talep oluşunca ve rezerveler tüketilince fiyatlarda yükselme olur.
Ayrıca TL’nin yabancı kurlar karşısındaki değer kaybı düşer ve bu da ürünlerin raflardaki fiyatlarına yansır. Yani özetle alım gücü düşmeye başlıyor, sonuç olarak enflasyon artıyor.
Buraya kadar anlaşıldı mı?
Şimdi gelelim zurnanın zırt dediği yere…!
Bir ülkenin gelişimi için faizlerin düşük olması lazım iken buna engel olanların amacı ne olabilir?
Döviz fiyatlarının yükselmesiyle birlikte Türk Liramızın itibarını düşürerek yabancı ve yerli yatırımcının ülkemize gelmesi engelleyen kim olabilir?
Borsada sanal para kazanan paravan şirketlerin arkasındaki güç kim?
Özellikle savunma sanayisinde devasal yatırımların önünü kesmek isteyen birileri var mı?
Yukarıdaki sorulara sizler cevap bulurken birkaç çift lafımda cebinde üç beş kuruş parasını dövize yatırarak para kazandım diyen be ahmaklar sizde hiç akıl yok mu? Birde bunu fırsata çevirmek isteyen kanı bozuklar…! Şimdi dolar düştü. Eğer nefis varsa sende doları mana edip zam ettiğin ürünün fiyatını düşürürsün! Bu arada devletçi kardeşlerimi anlattıklarımın dışında tutarken önümüzde günlerde kanı bozukları hep birlikte göreceğiz. Bir önceki yazımda dedim ya OSMANLI EKONOMİ örneği olsun, AHİLİK olsun diye… Mesaj Net mi?
Hülasa hep şunu derim; bu geminin içinde hep biriz. Sanma ki yarın seni yöneten kişiler Adam, Benjamin, Jakob, Michael, Honour, David olursa derdine deva olur. Örnek mi; Irak, Suriye... velhasılıkelam.

Yorumlar 1
elif nur 22 Aralık 2021 13:22

hocam kaleminize sağlık tam bir Devletcilik örneği

Yazarın Diğer Yazıları