Muhammed KURŞUN

MEB 20.Şûra'yı Geride Bırakırken…

Muhammed KURŞUN

01-03 Aralık 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen ve bu yıl yirmincisi yapılan MEB ŞÛRA Ankara’da gerçekleştirildi.

Dört yılda bir toplanan ve eğitim-öğretim ile ilgili tavsiye kararların alınmasıyla dikkat çeken bu toplantıdan bazı başlıkları paylaşmak istiyorum.

Milli Eğitim Şûra yönetmeliğinde Şûra’nın “Bakanlığın en yüksek danışma kurulu olduğu, Türk Milli Eğitim Sistemini geliştirmek, niteliğini yükseltmek için eğitim ve öğretim ile ilgili konuları tetkik eder ve tavsiye kararları alır.” der.

Burada toplanan ŞÛRA ÜYELERİ, gündemi, toplantı tarihi, doğrudan bakan tarafından tespit edilerek ya da kurul tarafından belirlenerek bakana sunulur.

Ayrıca gündemin belirlenmesinde merkez, taşra birimleri ile diğer kurum ve kuruluşların görüşleri de alınır.
Yirmincisi gerçekleşen Şûra’da hangi tavsiye kararları vardı?
Öne çıkan konu başlıkları;  eğitimde fırsat eşitliği, temel eğitimde fırsat eşitliği, öğretmenlerin mesleki gelişim ve mesleki eğitimin iyileştirilmesiydi…

Bir ülkenin gelişmesinde olmazsa olmazlardan olan eğitim-öğretimin elbette önemini inkâr etmek yanlış olur.

Tabi aksaklıkların da olacağını düşünürsek, en az hata ile yola devam etmek kaliteyi artıracaktır. Ayrıca kalitenin artırılmasında ŞÛRA toplantılarının da bir o kadar önemi vardır.

Bu komisyonlarda alınan kararlardan önemli gördüklerimi burada sizinle paylaşmak isterim;
Okullarda ücretsiz öğle yemeği veya beslenme desteği sağlama başlığı benim en ilgimi çeken ve gerçekten de her zaman dile getirdiğim bir konuydu.

İnşallah uygulamaya bir an evvel geçer. Yine eğitime erişim için şartlı eğitim yardımı miktarları artırılması, tüm öğrencilere ders kitaplarının yanı sıra yardımcı kaynak ve tamamlayıcı materyaller ücretsiz verilmesi, eğitim kurumlarında kütüphanelerin kullanımı etkinleştirilmeli uzman kütüphaneci sağlık personeli temizlik ve güvenlik personeli istihdam edilmesi konuları da önemli başlıklardandı.

Ayrıca üç ve dört yaşa eğitim erişimi imkânları sunulması, öğrencilere bilgisayar ve tablet vb. teknolojik aletlerde vergi indirimi sağlanması, sözleşmeli öğretmenlik uygulaması kaldırılması ve PİSA, TİMMS sınavları ve buna benzer sınavların öneminden bahsederek tavsiye kararların alınması elbette hep bahsettiğimiz aksaklıkları bertaraf edecektir.

Peki, bundan sonra ne olacak?
Milli Eğitim Bakanımız bir değerlendirme yaparak alınan bu kararların üç aylık periyotlarla kamuoyuyla paylaşacaklarını kendisinin ifadesiyle biliyoruz.

Tabi burada şunu belirtmek isterim ki, alınan kararların çoğu bütçe ile alakalıdır. Bu kaynağının nasıl ayarlanacağı ise merak konusu!

Hülasa, alınan tavsiye kararlarını yerinde buluyoruz. Eğitim-Öğretimin ne kadar önem arz ettiğini ve aksini iddia edeninde olmadığını düşünüyorum. O halde yerinde alınan tavsiye kararların biran evvel hayata geçirilmesini ümit ediyoruz velhasılıkelam…  

Yazarın Diğer Yazıları