Muhammed KURŞUN

İçteki Beyincikler!

Muhammed KURŞUN

Ekonomi, dolar, zam filan derken günlerimiz gelip geçiyor. Hele birde fırsatçılar var ki; Allah ıslah etsin sizleri…!

Şu memlekette ne zaman bir olmayı öğrendiğimiz gün, başarıyı da beraberinde getireceğiz getirmesine de ama nerede? Fırsatçı, üçkâğıtçı, kurnaz, kul hakkı tanımaz ve sadece kendi menfaatini düşünen beyinciklerin yüzünden düştüğümüz durama baksanıza…

Sayın Cumhurbaşkanımız dış güçler dese de kusura bakmayın ama benim fikrim içteki beyincikler diyorum meselenin özetine!

Size bir örnek vermek istiyorum. Başkentte bir dairede oturan yakinen tanıdığım kiracı bir dostum. Normal fiyatları daha 3 ay öncesine kadar 400 ile 500 arası satılan ev doların etkisiyle etkileşime geçmiş olmalı ki ev sahibi önce 800 küsür sonra olmadı 900 küsür o da olmadı 1 milyon küsür satışa koyarak hem kiracıyı huzursuz etti hem de piyasanın huzurunu kaçırdı. Allah seni ve senin gibileri ıslah etsin.

İşin en garip tarafı içinde kiracısı bu zor kış gününde kara kara düşünmesidir. Ama Rabbim bir kolaylık verdi bu aziz insanlar başka bir konuttan 600 küsüre güzel bir ev alarak fırsatçı ev sahibinden kurtulmuş oldular…

Aslında konu bu kişi veya kişiler değil ki; asıl mevzu bu zavallıların sayıların çokluğu!

Piyasanın günü birlikten çıkıp saat başı değişkenlik gösteren dış güçler değil, içteki dengesizlerdir. Sizleri Rabbime havale ediyorum.

Hükümetin bu konu ile ilgili sınırlama getirmelidir aksi takdirde bu tünelin ucunda ne olduğunu görmek zor gibi. Yani Çin modeli, Kore modeli veya Alman modelini telaffuzu etmenin hiçbir anlamı yoktur. İllaki örnek alacaksanız bir model Osmanlı modeli yeterde artar.

Osmanlı Devleti’nin temel ekonomik unsurları; toprak yönetimi ve tarım politikaları, üretim ve ticaret politikaları ile para ve maliye politikaları olmak üzere üç başlıkta incelenmektedir.

Osmanlı Devleti’nde üretim, kuruluş yıllarından itibaren Ahilik ve loncalar aracılığıyla zanaat üretimi şeklinde gerçekleşmiştir.  Ahilik, Selçuklu döneminde yerleşik yaşama geçiş ve şehircilik üzerinde olumlu etkiler bırakmıştır. Özellikle şehirleşmenin artması ve gelişmesi ile ekonomik yaşamı daha fazla etkilemiştir.

Hülasa demem şu ki; fırsatçıların önünü kesmek için denetlemeler ciddi anlamda artmalıdır. Stokçuların önleri kesilmelidir ve Ahilik ile loncalara önem verilmelidir. Üretim için faiz düşümleri fiyatlara yansımalıdır. Osmanlı modeli tekrar masaya yatırılmalıdır velhasılıkelam… 

Yazarın Diğer Yazıları