Muhammed KURŞUN

Gazetecilik Bir Şereftir!

Muhammed KURŞUN

2000 yılında başladığım gazetecilik hayatımda birçok zorluklarla karşılaşsam da mesleki hayatımdan bıktırmadı aksine işime olan aşkım kat kat arttı. Lakin yakın çevremizde, yerel ve ulusal medyada sözde gazetecileri gördükçe inanın insanın mesleğe olan bakış açısı maalesef değişiyor…

Mesleği hayatımda aldığım eğitimlerin en başında ahlak gelir ki kıymetli hocalarım hep bu vurgudan bahsederlerdi. Üniversite ders notlarında özellikle üstünde durduğumuz Basın Ahlakı Karar No: 129 Madde 1’de şöyle geçer: “Bir kamu hizmeti olan gazetecilik, kişisel veya ahlâka aykırı amaç ve çıkarlara âlet edilemez ve kamu yararına aykırı bir şekilde kullanılamaz”

Tabi birde insanda vicdan muhasebesi söz konusu ki; burada da ne kadar eğitim alırsa alsın veya ne kadar meslekte hizmet verirse versin yoksa vicdan eeee ne beklersin insandan…!

Bakınız son günlerde Sezgin Baran Korkmaz'dan para alan gazeteciler başlığı emin olun beni çok rahatsız ediyor. Bu kadar gazetecilik basit olmamalı ve kamuoyu seni benimsemişken sen bu kadar yavşamaman lazım!

Bu mevzu sadece kamuoyunda görünen bir örnek oldu peki ya diğer ulaklara ne denilmeli?

Tabi yaşanan iddialar gazetecilik mesleğinin onurunu ve haysiyetini, şahsi çıkarlara adeta komisyonculuk faaliyetine dönüştürülmesini esefle kınıyorum… yuh sizin gibi vicdansız ulaklara!

Kamuoyunda gazetecilik ahlakını hiçe sayan bu ve bunun gibi zihniyetler toplumda itibar görmedi ve görmeyecektir. Hiçbir şey gazetecilik mesleğini basite düşürmemelidir özellikle bundan fırsat çıkarılmasına müsaade etmem…

“Bak işte gazetecilik böyle” diyen o dillere diyorum ki; meydanı sakın boş bulma çünkü sende bu fırsat mallarını talan edemeyeceksin çünkü bu memlekette cesur kalemler var olduğu müddetçe senin ulaman ne ki… anladın mı?

Hülasa; ahlakı olmayan bir gazetecilik imkânsızdır. Her gazeteci ahlakçıdır tabi bazı sütü bozuklar istisna! Neler olup bittiğini fark edemeyecek kadar aptal ya da kendisiyle dolu olmayan her gazeteci, yaptığı şeyin ahlaken savunulamaz olduğunu bilir velhasılıkelam…
 

Yazarın Diğer Yazıları