Yıllardır politikayı yakından takip ederim özelliklede dış politikayı… Peki, dış politika nedir?
Dış politika, bir devletin sınırları ötesindeki devletlere uyguladığı siyasete verilen isim diyebiliriz. Aslında her devletin kendine has bir dış politikası vardır. Ama ülkelerin genel anlamda dış politikalarına baktığımızda ilk sırayı ekonomik çıkarlar almaktadır. Kamu ve özel sektör arasında gerek içte gerek dışta koordinasyon ve işbirliğinin gelişmesiyle oluşan dış politika bazen devlet arasında ikili ilişkilerinde sorun çıkarmakta bazen de refah düzeyini artırmaktadır. Tabi art niyetli olmayanında bahsediyorum…
Yaşanan Suriye olaylarına baktığımızda ise elbette petrol ile gelen zenginliğe göz diken ve genel olarak bölgedeki ana sorun olan petrol mevzusu. Petrol maalesef Arap Baharı'nın fitilini yakmıştır. Tabi BOP’u unutmamak gerekir ki asıl onun uzantısı da yine ekonomiye dayanmaktadır. Her ne kadar kutsal topraklar desek de adına!
Milletiyle adil yönetim sağlayan ve diktatörlükten uzak bir anlayış sağlayan yönetimlere elbette hiçbir zaman ülkelerin art niyetli dış politikaları başarı gösteremez.
Aslında bende bu açıdan konuya bakma taraftarındayım. Nedir derseniz tabii ki bölgede yaşayan halkın devletine sahip çıkması ve birliktelik sağlamasıdır. Esad yönetimi art niyetli dış politikaların taşeronu olmuştur ve bitmiştir. Milleti Esad rejimine boyun eğmiş ve ülkelerini terk etmek zorunda kalmıştır. Direnen bir halktan ziyade ya rejimi kabul etmek zorunda kalmış ya da ülkelerini terk etmiştir. Bu tabla ziyandır ve ülkenin bütünlüğü kaybetmektir. Tarihe baktığımızda da 2011 yılından bugüne kadar Suriye bunları yaşamıştır.
Bugün sahada farklı bir Suriye halkını görmekteyiz…
Suriye Deyrizor halkının PKK/YPG örgütlerine taşla, sopa ile savunmaya geçmesi karşısında bölgede barınamayacağını anlamıştır. PKK/YPG bölgeden uzaklaşmaktan ve pes etmekten başka bir çaresi yoktur. Geçen haftaki yazımda da dedim PKK/YPG dosyası kaldırılmıştır!
Direnen halkı daha öncesinde Halep'te, İdlip’te, Lazkiye’de aynısı görmüştük. Elbette 13 yıl önce Suriye halkı bunu neden yapamadı diye soranız olacaktır ve bende hemen cevap vereyim; dış politikayı Suriye halkına kabullendiren satılmış bir iç politika olduğundan dolayı!
Hülasa, ülkelerin dış politikası ve başka ülkelere uyguladığı mobbing ne olursa olsun şayet halk bir bütünse ise gerisi hikâyedir. Tarihte bunun örneklerine Milli Mücadele ve Kuvayi Milliye hareketlerine bakarak tabloyu daha net görürüz. Elbette Milletler, tek bir vücut gibi gösterdiği birlik ve gayret sayesinde başarıya ulaşmıştır velhasılıkelam…