Muhammed KURŞUN

Ben Karışmam, Neme Lazım!

Muhammed KURŞUN

Bu nasıl bir başlık bende karışmam… Bakın bir hikâye geldi aklıma sizinle paylaşmak isterim;

Kanuni Sultan Süleyman, en yüksek duruma getirmiş olduğu devletin akıbetini hayâl eder, günün birinde “Osmanoğulları da inişe geçer çökmeye yüz tutar mı?” düşüncesi üzerine sütkardeşi meşhur âlim Yahya Efendi’ ye sorduğundan

“Neme lâzım be Sultanım!” cevabı gelince

Sultan “Acaba bilmediğimiz bir mana mı vardır bu cevapta?”  diyerek sitem dolu sorusunu tekrar sorar.

“Ağabey ne olur mektubuma cevap ver. Bizi geçiştirme, soruyu ciddiye al!”

“Sultanım sizin sorunuzu ciddiye almamak kabil mi? Ben sorunuzun üzerine iyice düşündüm ve kanaatimi de açıkça arz ettim.”

“İyi ama bu cevaptan bir şey anlamadım. Sadece “neme lâzım be Sultanım!” demişsiniz. Sanki “Beni böyle işlere karıştırma” der gibi bir anlam çıkarıyorum.”

“Sultanım fakirlerin, muhtaçların, yoksulların, kimsesizlerin, feryadı göklere çıksa da bunu da taşlardan başkası işitmese, işte o zaman devletin sonu görünür. Böyle durumlardan sonra devletin hazinesi boşalır, halkın itimat ve hürmeti sarsılır. Asayişe itaat hissi gider, halkta hürmet duygusu yok olur. Çöküş ve izmihlâl de böylece mukadder hâle gelir...”

Mevzu o ki bizde de çok meşhurdur. “Aman neme lazım itle köpekle bir olayım”, “boş ver neme lazım benden uzak olsun” der dururuz ama it köpeğe de fırsat veririz hatta kendisini adamdan görür değil mi?

İşte bu zihniyetimiz dünya konjektöründen de baktığımızda tablo yine aynı. Bir konunun içinde Amerika var diye 'Ben buraya dokunmayım' diyen ülkeleri görüyoruz tabi. Tabi ülkemizin duruşu hariç e tabi yani unuttunuz mu Suriye’de yaptıklarımızı. Evvel Allah bizim korkumuz yok yok olmasına da ama arada dönekler olunca maalesef gelinen nokta kaçınılmaz oluyor.

Ülkemiz bölgede tecrübe olarak analiz etme ayrıca dünyadaki yeni gelişmeleri analiz etme konusunda gerçekten çok üst düzeydedir. Zaten batılı ülkeler bu konunun çok iyi farkındalar. Lakin hep derim ne olursa olsun kötü ameller hiçbir zaman başarılı olamayacaktır. Bazı Avrupa ülkelerinin Türkiye'ye yönelik kısıtlamaları çaresiz kalmıştır bunu da buradan net ifade edeyim.

Hülasa, fakirlerin, muhtaçların, yoksulların, kimsesizlerin, feryadı göklere çıktığı bugünlerde birilerinin başarısız olup batacağı kesindir. Elbet ki, bizler milli güvenliğimize, milli menfaatinize uygun şekilde yolumuza devam etmeliyiz velhasılıkelam…

Yazarın Diğer Yazıları