İlhami BULUT

Özür Dilerim

İlhami BULUT

Adem (Hz.)ile İblis; benzer bir hata ile cennetten kovulduklarını biliyoruz. Bu kovulma öyküsü, serüveni Rabbimizin hikmeti ve muradı ile gizemini koruyor.

Biz konu başlığı altında ele alacağız; İblis’in ateşten, Adem’in topraktan, meleklerin nurdan yaratıldıkları da malumatlarımız arasında.

Yüce Yaratıcı; mealen Adem’e sorduğunda niye bu hatayı yaptın, yasak bölgeye girdin; ben nefsime zulmettim affet diyerek Allah’tan özür diledi. Mevla’da dünya denen yere sürüleceksin; emirlerim doğrultusunda yaşar dönersen; cennete koyacağım seni dedi. Bu mealen böyle.

İblis’e sordu sen niye bu hatayı yaptın, hatasını kabul etmedi, Adem’e tazimde bulun dedi, ben ondan daha üstünüm diyerek; karşı geldi.

Yüce Mevla’da ona mahşere kadar mühlet vererek; geleceğin yerin cehennem olduğunu ihtar etti.

İblis; bilindiği gibi meleklerin hocasıydı, çok bilgiliydi, kibirleşti, kendi kendini şaşırttı, ben ateşten, Adem topraktan yaratıldı, niye ona secde edeyim diye diklendi.

Özür dilemedi, melun; özre yanaşsa cehennem tehdidi altından çıkacaktı belki de.

Hülasa; aynı hatayı yapan Adem ve İblis, Adem özür dilediği için Peygamber, İblis’te özür dilemediği için kibri yüzünden şeytan oldu.

Bu ikisinin de tıynetleri biz insanlarla birlikte o günden bu güne süregelmekte ve süreceğe de benziyor.

Çok basit iki kelime – özür dilerim – sık sık kullanan çok değerli insanlar var elbet ama öyle de var ki, şeytan gibi dilemem de dilemem diyenler de az değil.

Özre hiç ihtiyaç duymayan bir insan olacağını zannetmiyorum, özür daha ziyade; üzeri kapatılabilecek kusurlarda kullanılır. Mesela cinayet işleyen birinin özrü bir şey ifade etmez.

Daha ziyade muaşeret konularında, hatalarda, kusurlarda temizlik malzemesi gibi hepimize gerek.

Bir de bilindiği gibi, özrü kabahatinden büyük olan konular da var ki, onları özür temizleyemez.

Hatta lise sıralarında anlatırlardı; işte bir kral, kim bir kusur işleyip özrü kusurundan büyük olursa, onu ödüllendireceğim demiş. Her devirde uyanıklar var; kral merdivenlerden inerken mi, çıkarken mi, biri el atmış, kralım özür dilerim demiş, ben sizi kraliçemiz sandım der.. Nasıl ödüllendirdi bilmiyoruz tabi. Bir tane de benden olsun: düşünün ki; öğretmen uyardı, evladım sen niye akşam ödevini yapmadın. Hocam özür dilerim biraz alkol almıştım, çalışamadım gibi.

Kibri yok etmek istersen, sana süper marka bir temizlik malzemesi. Özür dilerim.

Bir özür bazen can simidi gibi insanı çok beladan kurtarabileceği gibi, insanda çok şık duruyor.

Bilindiği gibi o anda özür aklımıza gelmezse, yedekleri de var; kusura bakmayın, bence kibri en temizleyici olanı da; affedersiniz olsa gerek. (bu eşler arasında çok işe yarar)

Konuyu uzattım. Özür dilerim..İlhami Bulut

Yazarın Diğer Yazıları