İlhami BULUT

KÜLTÜR DEĞERLERİMİZ 

İlhami BULUT

                (KİLİS)

               Türk toplumu olarak bizi güçlü kılan unsurlardan biri de örf, adet ve geleneklerin yaşatılmış olmasıdır. Kültürün iskeleti geleneklerdir, zaten bir milleti diğer milletlerden ayıran özellik gelenekler olsa gerek.  

              Yine, bir toplumun devamı için geleneklerin yeni nesillerde yaşatılması gerekmektedir, bu gelenekler başlıca; dil gelenekleri, din gelenekleri, sanat gelenekleri şeklinde sürüp gider.  

             Her yörenin farklı kültürel motifleri vardır yemeği, giysisi, konuşma tarzı gibi.         

             Gelişmeler, yeniliklerle ilerlerse de; gelenek kavramı ile yeni olan değil mevcut olan ile sürdürmek, gelişmeyi yavaşlatan bir unsur olarak görülmemeli, gelişmeyi tutarlı ve sindirilebilir hale getirerek; bu gelişmeyi kontrollü hale getirip hayata taşımak; bu gün şikayetçi olduğumuz hayatın lezzetini artıracaktır.  

               Günümüzde dede-torun ilişkisindeki sorunların temelinde yatan da budur, yeniliklerin gelenek çizgisinden çıkarılarak yozlaştırılması, anonim değerlerin ferdileşerek, acımasız bir şahsi menfaate dönüşmesi sürecinde farkında olamadığımız mutsuzluklar bizi kuşatmaktadır.  

              Geleneklerimizin birçoğu tozlu raflarda yer alırken, büyük bir kısmı unutulup gitmektedir.  

              İşte bu unutulup gitmenin önüne geçenlerden biri de; ‘KİLİS KÜLTÜR DEĞERLERİMİZ’   isimli kitabı ile Kilis yöresini; tozundan toprağından tutun,  terliğinden, gelinliğine; hamamından , zeytinliklerine kadar yöresel şive ile bizlere aktaran eğitimci şair ve yazar Aysel Masmanacı Beşoğlu; 

            Kitabın kendinden menkul bir çekiciliği var, hani denir ya bir solukta okudum aynen öyle; her yönüyle otantik bir çalışma olmuş, rahat bir anlatımla yörenin şivesi, ağzı ile anlatımı ayrıca bir lezzet ve tarihi derinlik katmaktadır. 

             Kitabın şümulü bizim kuşağı kapsadığından ( 65 yaş civarı) kendi şehrimle (Elazığ) mukayese olanağı buldum nüans farkları dışında güzel Anadolu’muzda aynı şeyleri yaşamış olduğumuzu müşahede etmiş oldum.  

              Mesela; bir fasikülde yer alan; ‘dedemin tandırı’ başlıklı yazı Elazığ’ın kürsü başı kültürünü aynen yansıtmaktadır. 

              ‘Kilis Gelin Hamamı, Zeytin Zamanı, Cehiz Serme, Diş Hediği, Soyadımızın Kaynağı Masmana gibi daha birçok bölümlerde okuyucuya Kilis’te yaşıyor hissini veren bu samimi anlatımla,  birçoğu anılara dayalı olaylar, insana ayrıca şahitlik heyecanı vermektedir.  

             Çok az okuyan bir toplum olduğumuz maalesef bir vaka, çoğumuz bir kitabı elimize almaya üşenirken, kitaplıklarımıza böyle nitelikli bir eser kazandırmak kolay olmayan nitelikli bir emek ürünü olsa gerek.  

            Bana göre Kültür Bakanlığı bu kitabı değerlendirmeli, ayrıca; ilgili fakültelerde tez konusu olarak işletilmeli, Kilis’in gelenek ve göreneklerine ilişkin çok güçlü bir eser . KİLİS KÜLTÜR DEĞERLERİMİZ isimli kitap. 

             Bu kitabın tanıtım yazısını hazırladığımda aldığım hazzı okuyarak paylaşmanızı cidden isterim. 

             Teşekkürlerimle... 

 

Yazarın Diğer Yazıları