İlhami BULUT

HARPUTLU BİR MUALLİM  

İlhami BULUT

                  Müellifi; münevver ve bir mütedeyyin bir yazarımız olan Dr. Naci ONUR tarafından kaleme alınan OSMANLI’DAN CUMHURİYETE HARPUTLU BİR MUALLİM ..AHMET RAHMİ ONUR...isimli MANAS yayıncılık tarafından basılan, 96 sayfadan ibaret, biyografik bu eseri okumanın memnuniyetini sizlerle paylaşmak isterim.  

                  Mütedeyyin bir yazar dedik Naci ONUR için, nümayişe prim vermeyen, siyasete uzak duran, reklamdan haz etmeyen, kendi köşesinde sakin sakin hayatını sürdüren, hayatını sürdürürken de onlarca eserleri ile Elazığ-Harput Edebiyatına, kültürüne hizmet taşıyan bir eğitimcimizdir.  

                 Araştırmacı yazarımız Dr.M.Naci ONUR ; çok meşakkatli bir dönemde maarif hizmetinde de bulunmuştur. Meşakkatli dedik, siyasi fraksiyonların okullara sıçradığı dönemde, bir nevi siyasi militanların cirit attığı zamanlarda idarecilik görevini üstlenmek hiç de kolay değildir. 

                  O dönemleri yaşayan biri olarak da çok iyi biliyoruz ki; 1970’li yıllarda Elazığ Atatürk Lisesi gibi bir okulun müdürlüğünü yapmak, insanın uykularını kaçıran bir görev olduğunu net bir şekilde anımsıyoruz,  bunu müteakip Milli Eğitim Müdürlüğü görevini üstlenmekte aynı minvalde kolay olmamıştır.  

                Yazarımızın; mutedil ve ekonomik bir davranış sahibi olduğunu biliyoruz; şimdilerde de, basında, yayında öne çıkmak gibi bir hezeyanı asla mevcut olmayıp; hani deriz ya kendi efkârıyla okuyup, yazan tam da bu tanıma uyan bir çizgide yürümektedir Naci Hoca’mız.  

               Çok sayıda bilimsel makaleleri de bulunan bu yazarımız, elimizdeki eseri ile de;  merhum babası A.Rahmi ONUR’un hayatını, objektif olarak biyografik ölçüler içinde işlemiş bulunmaktadır. 

               Bu çalışmayı, kitabı, bu eseri okurken; gerek muhteva, gerek dizin, gerek belgelerle naturel bir şekilde; sanki eski bir yerleşim yerini, tarihi bir hayat konağını, hatta ve hatta bazı bölümleri ile bir mabedi gezme hazzı ve diri bir heyecan vermektedir.  

              Biz bu hayat güzergahında Harput’un kültür yapısını da müşahede ediyoruz, bundan bir asır önce Kuranı Kerimi ve Fransızcayı bilen bir öğretmen profili, edebiyat kültürü ve tarihi yönüyle hepimizi alakadar etmektedir. 

              Prof. Süleyman Ateş, Prof. Kerim Sunguroğlu, Org. Bedrettin Demirel gibi bu gün Türkiye’nin faydalandığı bu isimler biyografiye konu A.Rahmi Onur’un tedrisatından geçmiş bulunmaktadırlar. 

              Bu kitapta verilen soy ağacında; Harput eşraflarından mümtaz bir aileyi tanımakla birlikte; dediğimiz gibi o günkü hayatı birçok boyutları ile bize taşımaktadır. 

                Suhulet ve sükunatı ile temayüz eden yazarımız; bu eserde de, objektif durmayı başararak, kendi ailesi olmasına rağmen eseri aşırı duygusallığa kurban etmeden, mübalağaya müracaat etmeden, hemen okuyan herkesin yararlanacağı o döneme ait beşeri bir profil çizmiş bulunmaktadır.  

               Hiç riyasız ben şahsen okurken kendi ailemin şeceresini okur gibi heyecan ve samimiyetle terennüm eyledim. 

                Kitaplığımıza, arşivimize böyle bir eser kazandıran Dr. Naci ONUR hocamıza teşekkür ederiz, A.Rahmi ONUR hocamıza ve kitapta isimleri geçen, hakkın rahmetine kavuşmuş olanların tümüne rahmet diliyoruz. 

              Teşekkürlerimizle... 

 

Yazarın Diğer Yazıları