İlhami BULUT

ELAZIĞLI Bir Şair (SUAT YIĞMATEPE) 

İlhami BULUT

03.02.2022 günü Erdek’te hakkın rahmetine kavuşan ve aynı yere defnedilen hemşerimiz şair kardeşimiz Suat Yığmatepe’ye rahmet diliyoruz.                     
               Şairimiz; 1957 yılında Elazığ’ın Kavaktepe Köyü’nde dünyaya gelir. Köyün kadim ailelerinden Hacı Mendo’nun torunu Şair Kemal Yığmatepe’nin oğlu olan Suat Yığmatepe; ilkokulu Elazığ’da, Ortaokulu babasının memuriyeti nedeniyle Antalya’da, Lise eğitimini de yine Elazığ’da alarak; 1977 yılında Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nde memuriyete başlar. 
               İstanbul İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nden 2008 yılında emekliye ayrılan Yığmatepe; edebiyatımıza;  
* Gün batarken,  
* Başkentten damlalar,  
* Bulutların ötesi,  
* Dileyiş,  
* Bir yer düşünüyorum çocuklar için,  
                İsimli 5 şiir kitabını armağan eder. Şiirleri; Türk Edebiyatı, Kemalist Ülkü, Ajans-Türk, Diyanet Çocuk, Gülpınar, Ana, Erciyes, Yeşilay, Türkiye, Gençlikte Hamle, Gözlem, Eflatun, Size, Hey, Kelebek, Karınca Kardeş, Antoloji, Fısıltı, Hayat Mecmuası, Müzik Magazin, Yeni Asya, K.K.K.Dergisi, Anadolu Sanat, Günün Kadını, Yeni Defne, Halay, Trakya Ekspres, Bizim Kuşak, Son Gün, Fırat, Uluova, Turan gibi bir çok dergi ve gazete yayınlanmıştır. 
                  Suat Yığmatepe’nin şiirleri ayrıca;  
                  Erol Güngör, Ercan Akbay, Fatma Berna Erkan, M.Ziya Yalçın, İsmail Demirkıran, Engin Çır, İsmail Acar, Şahin Çangal, Mustafa Malay, Yılmaz Tatlıses, Orhan Gencebay gibi sanatçılar tarafından bestelenmiş;  
                 Sibel Can, Güler Işık, Hüseyin Altın, Engin Çır, İsmail Acar, Almancı Fatoş, Melek Gündem, Sinem Umaş gibi ünlü sanatçılar tarafından okunmuştur. 
                  Şair Suat Yığmatepe; Pavlonya, Damlalar, Kalkınan Dünya isimli dergilerin sanat yönetmenliği ve genel yayın müdürlükleri görevlerine bulunmuş; ‘BİR YER DÜŞÜNÜYORUM ÇOCUKLAR İÇİN’  isimli şiiri, 1979 Dünya Çocuk Yılı münasebetiyle Gözlem Yayınlarının açmış olduğu şiir yarışmasında mansiyon kazanmış;  
                 Şiirleri ayrıca; H.Fethi Gözler’in lise ve yüksekokullar için hazırlamış olduğu “Hece Vezni ve Hecenin Beş Şairi” yardımcı ders kitabında, Necdet Evliyagil’in çıkarmış olduğu “ATATÜRK ŞİİRLERİ” Antolojisi, Can Dostlar Şiir Antolojisi, Türkiye Dergisi’nin çıkardığı Türkiye Şiir Antolojisi’nde yayınlanan şiirleri bulunmaktadır. 
              Coşkun ve duygulu şiirlerini konuşma diliyle yazmayı tercih eden şair; gerek bestelenen şiirleri olsun gerek diğer şiirleri; kitap, dergi ve sair iletişim araçları ile hatırı sayılır bir okuyucu kitlesine ulaşarak, silinmez izler bırakmış bulunmaktadır. 
               “Bir Yer Düşünüyorum Çocuklar İçin” isimli şiir kitabı 1984 yılında Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Yayımlar Dairesi Başkanlığınca Tebliğler Dergisinde yayınlanarak Lise ve Meslek Liselerine tavsiyesi uygun görülmüştür 
                   TV'deki ''Şiir Dünyası'' nda Necdet EVLİYAGİL ve TV' deki '' Bir Şiirdir Yaşamak '' programında şiire sesiyle hayat veren Nedret SELÇUKER tarafından şairimizin şiirleri okunmuştur. 
                   Bu sanatçımızın en belirgin özelliklerinden biri; bulunduğu yerde davranış ve yaşam tarzı ile Elazığ’ı her daim yaşamak ve yaşatmak olmuştur.  
                    Harput’un tabanına serdiği bir şiiri ile selamlıyor. Rahmetle anıyoruz.  
 
YA NE YA...
 

Efkârlandı deli gönlüm burkuldu 
Yüreğime Harput düştü ya ne ya 
Dertli dertli söylüyorken Parlaksu  
Yüreğime Harput düştü ya ne ya 
** 
Çayda çıra yanmayınca söz olur 
Delilolar oynanınca göz olur. 
Hasret yanar can evimde köz olur 
Yüreğime Harput düştü ya ne ya. 

Yazarın Diğer Yazıları