Hanifi Yavaş

Ukrayna-Rusya Savaşı ve Çıkarılacak Dersler

Hanifi Yavaş

Savaş,  her zaman kötü bir tercihtir. Sonuçları; can ve mal kaybı, yıkım ve tahribattır.

Bu savaşın ortaya koyduklarından bizim ve tüm dünyanın ibret alması gereken bazı önemli sonuçlar var.

Bu savaş, emperyalist devletlerin sömürge yapılarını devam ettirebilmek için her türlü insanlık suçunu işlediklerini, uluslararası hiç bir kuralı tanımadıklarını göstermiştir.

BM toplantısında, işgalci Rusya’ya “kınama” gibi komik bir ceza verilmesi kararı çıkmasına rağmen kararın Rusya tarafından veto edilmesi, dünya beşten büyüktür sözünün bir kez daha ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

ABD Emperyalizminin sözlerine ve vaatlerine güvenerek ya da Rusya gibi başka bir Emperyalist ülkeye güvenerek yola çıkılamayacağı, çıkarılacak en önemli derslerden biridir.

Söz konusu Ukrayna ve Hristiyan toplulukları olduğu zaman ardı ardına ambargolar uygulayan batı dünyası, Afganistan ve Irak işgal edilirken, Bosna'da Sırplar katliam yaparken ya da Mısır’da ilk defa demokratik seçimler ile iktidara gelen Mursi'ye karşı darbe yapılıp zindanlarda ölüme terk edilirken üç maymunu çok güzel oynamışlardır.

Yaşadığımız dünyada görülmüştür ki, Emperyalist ülkeler her zaman dünya için bir tehdittir. Bu tehditten korunmak için batılıların olmayan vicdanına sığınmak yerine, İslam ve Türk dünyasının kendi askeri paktını kurması kaçınılmazdır.

Rusya'nın Ukrayna’ya saldırısı sonucunda ortaya çıkan gerçek şudur ki; Ukrayna'nın en büyük eksikliği hava savunma sisteminin yetersizliğidir. Her ülke, olası her türlü tehlikeye karşı özellikle savunma sistemlerini geliştirmek konusunda ciddi ve önemli adımlar atmalıdır.

Ukrayna, Rus işgaline karşı vermiş olduğu bu direnişle  "millet" olduğunu göstermiştir. Tıpkı bizim Kurtuluş Savaşı’nda ve 15 Temmuz darbe girişiminde verdiğimiz mücadele gibi soylu bir direniş göstererek Millet olma vasfını kazanmıştır.

Bu savaş göstermektedir ki, kendi savunma sistemlerini ve doktrinlerini yerli ve millî bir anlayış ile oluşturmayan bir  ülke, birilerinin oyuncağı olmaya her zaman mahkumdur.

Ukrayna’da devlet başkanı Volodimir Zelenski ile seçimi kaybeden Petro Poroşenko'nun, cephede aynı safta birlikte  savaşmaları, Milli konularda birlik ve beraberliğin ne kadar önemli olduğu hususunda bizlere ve tüm dünyaya örnek olmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları