Hanifi Yavaş

Siyasette 'ZÜBÜK' Tartışması

Hanifi Yavaş

28 Aralık 2023 tarihinde bir televizyon kanalına konuk olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, programın moderatörü ve gazeteciler ile gerginlik yaşamasından sonra sosyal medyada İmamoğlu'na karşı yüzlerce ZÜBÜK kelimesi yakıştırması yapıldı.
Bu nedenle ZÜBÜK nedir ve kime denir diyerek bu yazıyı yazmaya karar verdim.
ZÜBÜK'ün anlamı ne demektir?
ZÜBÜK kelimesinin anlamı “Halk arasında kişinin kendi çıkarlarını korumak adına her yolu mübah sayması" anlamında kullanılan deyimlerden biridir. Kısa anlamıyla "çıkarcı ve menfaatçi" anlamına gelmektedir.
ZÜBÜK kelimesi Türk toplumuna yabancı bir kavram değil.
1961 yılında Aziz Nesin'in ZÜBÜK adlı bir kitabı yayınlanmıştı.
Kitaptan esinlenerek sinemaya aktarılan, başrolünü Kemal Sunal'ın paylaştığı ZÜBÜK adlı film, Türk toplumu tarafından yıllarca izlenmiş ve hâlâ da zaman zaman televizyonlarda yayınlandığında zevkle izlenmektedir.
Kitapta ve filmde, Türkiye'de siyasetin nasıl yapıldığı üzerine ve siyasetçilerin hangi yöntemler ile seçilerek yükselişleri karamizah olarak anlatılmıştır. ZÜBÜKZADE İbraam'ın topluma her türlü yalanı söylemesi ve hiçbir vaadini tutmamasına rağmen önce belediye başkanı sonra da milletvekili olarak nasıl seçildiğini ve desteklendiğini anlatmaktadır.
İmamoğlu'nun,siyasi hayatına başlarken ZÜBÜKZADE İbraam karakterini rol model olarak almışmıdır bilemem.
Filmdeki ZÜBÜKZADE İbraam ile İmamoğlu'nun siyasi mücadelesi çok benziyor.
İkisi de  belediye başkanı olarak başladı ve ikisi de siyaseten yükselmek istiyor. Hedeflerine ulaşmak için her yolu mübah gören iki siyasi karakter.
Hiçbir ilkesi ve siyasi duruşu olmayan, başarılı olmak uğruna her yalanı söyleyen, yapamayacağı işleri vaad eden ve seçildikten sonra hiç bir iş yapmayan iki şahsiyet.
İmamoğlu, Kürt seçmenlerden oy almak uğruna ülkemizi bölmek isteyen, güvenlik güçlerimizi şehit eden emperyalistlerin taşeronu PKK terör örgütünün siyasi uzantıları ile işbirliği yapmaktan geri durmamaktadır.
Hiçbir yeni proje ve iş yapmadan, İBB'nin borcunu beş yılda yüzde 370 artıran ve tüm bu harcamaları sadece kendi reklamı ve imajı için yapan sorumsuz bir siyaset anlayışına sahiptir.
Siyasi hedeflerine ulaşmak için "baba-oğul" olduğu Kılıçdaroğlu'nun aleyhine çalışmak yada "abla-kardeş"  olduğu Akşener'in partisini karıştırmak siyasi etiğine ve vefa duygusuna aykırı değildir.
ZÜBÜK tanımında olduğu gibi "kişinin kendi çıkarlarını korumak adına her yolu mübah sayan" bir siyasi figür tanımı ile birebir örtüşmektedir.
Olayın bir de diğer tarafı var ki onu da unutmamak gerek.
Kitap ve film bize burda şunu anlatiyor 
"Şimdi çok iyi anladım ki, Zübük bir tane değil, biz hepimiz birer zübüğüz.
Bizim hepimizin içinde zübüklük olmasa, bizler de birer zübük olmasak, aramızdan böyle zübükler büyüyemezdi. Hepimizde birer parça olan zübüklük birleşip işte başımıza böyle zübükler çıkıyor."
Sonuç olarak "Her millet layık olduğu şekilde yönetilir" sözü bu sosyolojik gerçeğin ifadesidir.

Yazarın Diğer Yazıları