Hanifi Yavaş

Atatürk'ü Atatürkçüler den Kurtarmak

Hanifi Yavaş

Kişisel olarak Atatürk'ün kanun ile korunmasına karşıyım. 
Tarihimizdeki büyük şahsiyetlerin olduğu gibi Atatürk'ünde kanun ile korunmaya ihtiyacı olmadığını düşünüyorum. 
Her lider de olduğu gibi Atatürk'te insani yapısı, yaptıkları ve yapamadıkları ile birlikte, doğruları ve yanlışları ile tarihteki yerini almıştır. 
Her insan ve her lider tartışılabilir. Atatürk'ü, tartışılmaz bir ilah gibi değerlendirerek onu tabulastırmak en büyük yanlıştır.
Günümüzde Atatürk ismi yalnız bir çevre tarafından değil bir çok çevre tarafından istismar edilmektedir.
Kimileri Atatürkçülü'ğü kişisel olarak şekilen değerlendirmekte, bazı çevreler siyasi geleceği ve ticari kazancı için bir aparat olarak görmekte ve kimi çevreler ise devletin varlığını ve üniter yapıyı bozmak için kullanmaktadır.
Atatürk'ü siyasi bir figür olarak görerek  iktidar eleştirisi yapmak ve onun popülaritesinden yararlanarak, muhalefet eleştirisi yapmak da siyaseten istismarın politik versiyonlarıdır.
Ticari çıkarlar sağlamak için Atatürk ismini kullanan o kadar çok yazar çizer ve onun resimleri üzerinden kazanç sağlayan o kadar çok ticari işletme vardır ki saymakla bitmez.
ABD'nin ve CIA'nın aparatı olan 
FETÖ terör örgütü ile birlikte hareket ederek ve bütün talimatlarına uyarak devletimize operasyon yapanlarda  Atatürk'ü dokunulmazlık maskesi olarak kullanmaktadırlar.
15 Temmuz hain darbe girişimi dahil tüm askeri darbeler Atatürk istismar edilerek yapılmıştır.
Atatürk'ün kurduğu CHP, 1991 yılında terörün siyasi uzantılarının meclise taşınması ve daha sonraki süreçlerde bunlarla siyasal seçim ittifakı yapılırken de Atatürk istismar edilmiştir.
Aynı Parti'nin Atatürk ve arkadaşlarının kurduğu üniter devlet yapısını bozmaya yönelik "Avrupa yerel yönetimler özerklik şartını" savunurken bile Atatürk'ün kurduğu parti kimliği istismar edilmiştir.
Dersim olaylarının intikamı bile bu partinin yetkilileri tarafından Atatürk kimliği üzerinden savunmuştur.
Sosyal medyada Atatürk tişörtü giyerek Türk ordusunun tecavüzcü ve katliamcı olduğunu söyleyebilecek kadar Atatürk'ü istismar eden  kişilerde görmekteyiz.
Atatürk, kişilerin her türlü düşünce ve davranışlarına  meşruiyet alanı kazandırmak için sığınılacak bir liman olmamalıdır.
"Atatürk Türkiyesi diyerek" toplum mühendisliği yapanların, evrensel anlamda belirlenen temel hak ve hürriyetlerin kısıtlanması içinde Atatürk baskı aracı olarakta istismar edilmemelidir.
Atatürk'ü, Atatürk düşmanlarından korumak için 5816 sayılı yasa 1951 yılında çıkarılmıştır ama Atatürk'ü, Atatürk istismarcılarından korumak için yasal bir düzenleme olmaması eksikliktir.
O dönemde bu yasayı yapanlar, bugünkü boyutta Atatürk'ün istismar edileceğini düşünebilselerdi koruma kanunu ile birlikte istismar kanunuda çıkarırlardı.
Çok geç olsada bugün Atatürk adına, onun ismini istismarcılardan kurtarmak için "Atatürk'ü istismar kanunu" çıkarılmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları