Cengiz GÜLAÇ

Gürsel Erol'a Mektup

Cengiz GÜLAÇ

Sayın Erol,

Düzce’de meydana gelen depremden sonra 01.11.2022 tarihinde birçok basın kuruluşuna açıklamalarınız yansıdı. Açıklamanızda özetle şöyle diyorsunuz:

“Rize’ye, Düzce’ye gelince afet bölgesi ilan edilirken Elazığ neden afet bölgesi ilan edilmedi?”

Bildiğiniz üzere Elazığ depreminden sonra “Afet Bölgesi” meselesi şehrimizde çok tartışıldı. Ben bu mektubumda hiç yorum

apmayacağım. Köşeme ek olarak belge yayınlayacağım ve cevap vereceğiniz zannıyla şahsınıza sadece ama sadece soru soracağım.

Sayın Erol,

Köşemde şu an okuduğunuz “İç İşleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı” adına yayınlanan 01.02.2020 tarih ve 44893885-952.05.01.01.E.17791 sayı ve “Elazığ, Sivrice merkezli deprem afeti genel hayata etkililik oluru” konulu belgede özetle şöyle denilmektedir:

“Bu nedenle Elazığ İli, Sivrice İlçesi’nde 24.01.2020 tarihinde meydana gelen deprem afetinin, 7269 Sayılı Kanunun 1. Maddesi uyarınca hazırlanan Afetlerin Genel Hayata Etkililiğine İlişkin Temel Kurallar Hakkında Yönetmeliğin 2. Maddesi ile 5. Maddesi (a) bendine istinaden değerlendirilmesi sonucu; Elazığ İlinin merkez, Maden ve Sivrice İlçelerine bağlı tüm belde, mahalle ve köyler ile Malatya İlinin Doğanyol, Kale ve Pütürge İlçelerine bağlı tüm mahallerde, “Genel Hayata Etkili” sayılması,… Olurunuza arz ederim.”

Sayın Erol,

Yayınladığım belgeye göre Elazığ için 01.02.2020 tarihinde “Genel Hayata Etkili” kararı alınmış.

Daha sonra Elazığ Valiliği’nce de açıklandığı üzere; “7269 Sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun Geçici 26’ncı maddesindeki "Genel Hayata Etkililik" tabiri, vatandaşlarımızın "Afet Bölgesi" kavramını daha çok kullanması nedeniyle kapsamı ve içeriği aynı olmak üzere 18/7/2021 tarih 7333 sayılı Kanunla "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" olarak değiştirilmiştir. Bu nedenle "Genel hayata etkililik" ile "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" aynı kavramlar olup, 18/07/2021 tarihinde yapılan düzenleme sadece ifade değişikliğidir. Bu tarihten itibaren tüm afet meydana gelen yerler için (önceki tarihlerde meydana gelen afetler de dahil olmak üzere) "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" tabiri kullanılmaktadır”…

Sayın Erol,

Başta da vadettiğim üzere kesinlikle yorum katmadan mektubumu belge ve bilgi üzerine yazmaya özen gösteriyorum!

Şimdi müsaadenizle okurlarımız için çok kısa bir özet geçelim…

01.02.2020 tarihinde devlet Elazığ depremi için   "Genel hayata etkililik" kararı almış. Vatandaşlar bu kavramı bilmeyip hep “Afet Bölgesi” kavramını kullandığı için de 18.7.2021 tarihinde "Genel hayata etkililik" ifadesi “Afet Bölgesi” olarak değiştirilmiş.

Sayın Erol,

Artık müsaade ederseniz sorularımıza geçebiliriz…

1 – Yukarıda izah ettiğim ve köşemde yayınladığım belge ve bilgiler doğru mu?

2 – Yayınladığım belge ve Valilikçe de izah edilen açıklamalar doğru mu?

3 – Eğer yayınladığım belgeler doğruysa, Elazığ “Afet Bölgesi” ilan edilmiş mi, yoksa gerçekten sizin de dediğiniz gibi ilan edilmemiş mi?
4 – Yayınladığım belgeler “Afet Bölgesi” ilanı değilse, nedir?

5 – Eğer yayınladığım belgeden Elazığ’ın “Afet Bölgesi” ilan edildiği sonucu çıkıyorsa neden Elazığ’ın “Afet Bölgesi” ilan edilmediğini söylüyorsunuz?

6 – Belgeler doğruyu söylüyorsa ve Elazığ “Afet Bölgesi” olarak ilan edilmişse, aksi yöndeki beyanınızla Elazığlı hemşerilerimizi yanıltmış olmuyor musunuz?

7 – Eğer beyanınız yanlışsa, siz “Afet Bölgesi” konusunu bilmiyor musunuz yoksa yanlışınız kasıtlı mı?

8 – Kasıtlı olarak yanlış beyanda bulunuyorsanız bu şekilde mi topluma temiz siyaset vadediyorsunuz?

9 – Yanlışınızda bir kast yoksa hemşerilerimize meselenin doğrusunu söyleyip kendinizi tekzip etmeyi düşünüyor musunuz?

Sayın Erol,

Sorularım bitti. 

“Afet Bölgesi” ilan edilmesi doğru muydu, yanlış mıydı?... Bu soruları tartışma niyetinde değilim. Çünkü bu saatten sonra bu tartışanın kimseye bir faydası yok.

Ancak tenezzül buyurur da sorduğum sorulara cevap verirseniz köşem her zaman size açık.

Cevabınızın sonunda veya en azından bu köşede yayınladığım belgelerden sonra halen daha hemşerilerimizin kahir ekseriyeti Elazığ’ın “Afet Bölgesi” ilan edilmediğini düşünmeye devam edecekse, galiba bunun sebeplerini birileri düşünecektir!

“Neden anlatamadık?

Neden toplum Elazığ’ın Afet Bölgesi ilan edilmediği duygusunu satın almak istiyor?

Neden derdimizi anlatamıyoruz?”

Diye düşünmesi gereken siz değilsiniz! Bunun farkındayım…

Neyse…

Söz verdiğim üzere sadece belge yayınladım, bilgi verdim ve soru sordum.

Cevap verip vermemek sizin takdiriniz.

Gerisine de bu şehrin güzel insanları karar versin. Her ne düşünürlerse onlarla aynı fikirdeyim!
 

Yorumlar 3
Gamze 06 Aralık 2022 20:57

Harika bir yazı harika sorular tebrik ediyor ve cevapları sabırsızlıkla bekliyorum

OÖzbey 05 Aralık 2022 20:17

Bal yapmayan at arısı, görüntü var, ses var ama icraat yok... Vızıldayıp dursun...

Mustafa 05 Aralık 2022 13:20

Cevapları sabırsızlıkla bekliyorum ????

Yazarın Diğer Yazıları