Bed­ret­tin Ke­leş­te­mur

Yerel Basını Konuştuk

Bed­ret­tin Ke­leş­te­mur

 Geçtiğimiz Cumartesi Günü (13 Kasım 2021), Manas Gönül Evi’nde misafirlerimiz vardı.

Arapgir Postası Gazetesi Sahibi Kamuran Sezer, Eşleri Pamire Sezer, Mahmut Cömert Eşleri Nazan Cömert, Doç. Dr. Fatih Özek, Şener Bulut, Günerkan Aydoğmuş, Hadi Önal, Doğan Sever, Hüseyin Göçeri, Murat Bilgin, Ergün Yılmaz, R. Mithat Yılmaz, Zekeriya Bican, Fethi Açıkgöz ve Osman Bulut…
Sohbette iki ana başlığımız; “Arapgir Postası Gazetesi” ve Doç. Dr. Fatih Özek’in Manas Yayınları arasında okuyucu ile buluşan “Arapgir Yöresi Söz Varlığı” eserinin tanıtımı…

Kamuran Sezer bizlere, “Arapgir Postasının 68 Yıllık Serüvenini…” anlattılar. Rahmetli Babaları Nevzat Sezer ve yol arkadaşı A. Vahap Aydınlar’ın 1954 tarihinde birlikte çıkardıkları, “Arapgir Postası Gazetesi” Nevzat Sezer’in Hakk’a yürüyüşü ile 48 yıl boyunca gazetedeki sorumluluğu evlatları Kamuran Sezer üstlenirler.


1 Mayıs 1930 tarihinde Elazığ’da yayın hayatına başlayan, “Turan Gazetesi’nin yeri neyse Arapgir ’de 1954 tarihinde yayın hayatına başlayan “Arapgir Gazetesi’nin yeri odur!” Bir gazetenin kendi şehriyle, insanıyla, toprağıyla bütünleşmesi çok önemlidir. Arapgir Postası Gazetesi, ‘Sıla ile Gurbet Arasında bir Köprü…’ olmuştur. 1970’lerde toplam nüfusu 24 bin civarında olan Arapgir İlçemiz, 1834 tarihinde ‘Mamurat’ül Aziz Sancağına bağlı bir Kaza olacaktı’ O tarihlerdeki nüfusu, 35 bin civarındadır. Arapgir, bölgesinde ‘dokuma sanayinin de dönemin de geliştiği…’ döneminin bir ticaret merkezi konumundadır. Ticari ahlakı zirvelere çıkaran, ‘erdemli insanlarıyla anılır…’ Arapgir İlçemiz Ticaret alanında olduğu gibi devlet hizmetinde bulunan önemli şahsiyetleri de kendi bağrından çıkaracaktır. Çanakkale Deniz Zaferinin Kahramanı olarak anılan Cevat Çobanlı Paşa Arapgirlidir. 


Arapgir Postası, İlçenin ‘edebi mahfili’ olacaktır. Çok önemli kalemlerle İlçenin meselelerini şehrin ve de Türkiye’nin gündemine taşıyacak… Kamuran Sezer, basın yoluyla çözülen problemlerden de örnekler verirler. Arapgir Postası Gazetesi’nin 2500’lere ulaştığı yıllar olmuştur. Bunu da, Posta marifetiyle abonelerine ulaştıracaktır. Hâlihazırda ki tirajı, 1200 civarındadır. 


Söz ve Sesin bir arada olduğu tatlı bir güz sohbeti… Biz bu sohbetlere, Elazığ Şehrimizde; ‘Kürsübaşı Sohbetleri’ diyoruz. Manas Gönül Evi, Prof. Dr. Ahmet Buran Hocamızın da ifade ettikleri gibi, “bir sosyal enstitü gibi…” şehrimizde sivil anlayışa çok önemli katkılarda bulundular. 


Fethi Açıkgöz ve Osman Bulut’un birlikte yorumladıkları eserler sohbet havasına ayrı bir zevk, ayrı bir estetik kazandırdılar. Doç. Dr. Fatih Özek Hocamızın, “Arapgir Yöresi Söz Varlığı…” isimli eseri ile ilgili sohbetleri bizlere yöremizin ‘kültür, sanat, musiki alanındaki zenginliğini edebi alanda da, yöresel söz varlığı alanında da…’ ortaya koyuyorlardı. Arapgir Postası Gazetesi ile ilgili söz alan konuşmacılar, ‘Keban, Arapgir, Ağın, Kemaliye gibi ilçelerimizin kültür havzası olduğunu…’ birbirlerini besleyen zengin bir kültürel varlığa sahip olduğunu ifade ettiler. Geçmişi günümüze taşıyan hatıralarla geleceğe ayna tuttular.


Kamuran Sezer’in, “Nevzat Sezer Eğitim, Kültür Vakfı…” kurulması yönündeki çalışmaları dikkatlere şayandır. Gazeteyi gelecek nesillere taşıyacak ideal bir adım olarak görüyorum. 1980’lerden sonra, Gazetelerin, ‘baskı teknolojilerinin de geliştiğini…’ bu teknolojik gelişmelerin seyrinde kendisini sürekli yenileyen bir İlçe Gazetesi insana tabiatıyla heyecan vermektedir. 


Bu sohbet toplantısında dikkate şayan tekliflerimiz olacaktı. Doç. Dr. Fatih Özek Beyefendiye, “Arapgir Postası Bibliyografyasının Hazırlanması…” Bu düşüncelerimize, ‘anne tarafından Arapkirli…’ Fatih Hocamızdan olumlu cevaplar alıyorduk. Bu çok önemli bir adım olacaktır, inşallah.
Bizler, rahmetli Fethi Gemuhluoğlu gibi bir gönül insanını, “Türkiye’nin muhtarını” Arapgir Postası Gazetesi’ndeki köşesindeki yazılarından tanıyacaktık. Bu coğrafyanın yetiştirdiği önemli Halk Şairimizi, “Fehmi Gür…” Arapgir Postası vasıtası ile tanış olacaktık. Ve bunun gibi nice isimler…


Bu milletin ortak sesi nedir, “sözle değil, nutukla değil özde; Yerel Basını Güçlendirelim!” 
Gazi Atatürk, Yerel Basının güçlendirilmesi için 1935 tarihinde “Yerel Basın Kurultayını…” yaptıracaktır. Her yıl yapılması kararlaştırılan Yerel Basınımızın 2. Kurultayı ancak, 1976 tarihinde gerçekleştirilecektir. 3.’sü henüz yapılmamıştır. Bizim teklifimiz nedir; “Üçüncü Yerel Basın Kurultayının Elazığ Şehrinde Yapılması…” Yerel Basınımız her geçen yıl, ‘kan kaybediyor’ Türkiye’miz için bu ‘vahim bir durumdur’ Yerel Basın, içerisinde bulunduğu şehrin; ‘edebi mahfili’ ve de, ‘sivil okuludur’ Sosyal hayatımızın en müstesna fikir ve düşünce kaleleridir.


Elazığ Belediye Başkanımıza teklifimiz neydi; “Her mahalleye bir kütüphane!” çalışması takdire şayandır. Bu kütüphanelerimize bu şehrin kendi bağrından çıkardığı, ‘şehrimizde iz bırakan edebi şahsiyetlerin isimlerinin verilmesi…


Manas Gönül Evi’nde nezih bir toplantı oldu. Arapgir Postası ile birlikte, ‘yayın hayatımız ve içerisinde yaşadığı sıkıntılar dile getirildi’ 


Mahalli Basınımızı bizler, “Gazi Basını…” olarak tanımlarız. Milli Mücadele ruhuna günümüzde de, ‘sahip olan…’ mahalli/ yerel basınımızdır. İnsanımızdan içerisinde yaşadığı erklere kadar; ‘mahalli basına…’ sahiplenelim. Geçmiş yıllarda, ‘gazeteler birleştirildi’ Maalesef, ‘kan kaybı…’ devam ediyor. Bu şehrimiz için vatan coğrafyamız için, ‘vahim bir durumdur’ Ne diyoruz, ‘kaleme…’ sahip çıkınız! Bu içimizdeki, ‘kalelerimiz kadar önemlidir’ 

Yazarın Diğer Yazıları