Bed­ret­tin Ke­leş­te­mur

Tarihi Soluklamak

Bed­ret­tin Ke­leş­te­mur

İnsan hayatında bazen ilkleri düşünürüm!
Nasıl başladı, nasıl gelişti, bugünlere nasıl gelindi?
Her şeyin bir başlangıcı var. 
30 Kasım 1872 tarihinde, günümüzden 149 yıl önce; “Dünya futbol tarihinin ilk milli maçı, Glasgow’da oynanıyor. İskoçya-0 İngiltere-0!”

30 Kasım 1909 tarihinde, “Osmanlı tarihiyle ilgili bilimsel çalışmalar yapmak amacıyla, ‘Tarihi Osmani Encümeni’ kuruluyor!” 
Cemiyetin kurulmasındaki amaç nedir, “insanımıza; milli şuur aşılanması, vatan sevgisinin kazandırılması!”  Bu cemiyetin, “1935 tarihinde yerini alacak!” olan Türk Tarih Kurumuna kadar uzanan bir serüveni vardır.

30 Kasım 1925 Tarihi, “TBMM kürsüsünün arkasındaki duvara; ‘Hâkimiyet Milletindir’ yazısı asılacaktır. Milli İradenin tecelli ettiği tarihi mekân! Erdemli insanları hazırlayan özgün bir ifade…
Bu ülke, ‘İktisadi buhranları yaşadı…’ 1900’lü yılların en büyük iktisadi krizi…  Bu kriz küresel bir krizdir. 30 Kasım 1931 tarihinde, “İktisadi Buhran Vergisi Kanunu TBMM’de kabul edilecektir!”
Sinema Sektörü… İnsanları etkileyen bir sektör… 

01 Aralık 1906 tarihinde, “Dünyanın ilk sinema salonu Paris’te açıldı!”
İlk sinema filim kamerası ile akıllara Fransız Louis Lumiere (1895) akla gelir.
Sinema sektörünün ilk anavatanı, Fransa’dır diyebiliriz…
Bizde, 01 Aralık 1931 tarihinde, “İlk sesli Türk filmi, “İstanbul Sokaklarında” gösterilecektir.

İletişimciler iyi bilirler. 01 Aralık 1928 tarihinde, “Yeni Türk harflerinin kullanımı yürürlüğe girecektir.!” Bu tarihten itibaren gazeteler, dergiler vesaire ‘yeni harflerle’ basılmaya başlanacaktır.

Şu günlerde de, en fazla konuşulan, ‘ekonomidir’ 
01 Aralık 1928 tarihinde “Osmanlı borçlarının tasfiyesine ilişkin anlaşma TBMM’de kabul edildi”  Bilindiği gibi 1. İktisat Kongresi İzmir’de, 1135 delegenin katılımıyla 17 Şubat- 04 Mart 1923 tarihlerinde yapılacaktı!” Cumhuriyet Hükümeti, ekonomik alanda birçok önemli kararların alınmasında ve neticelendirilmesinde önemli roller üstlenecektir.

Tarihler 01 Aralık 1935… Atatürk Dönemidir. Bu tarihte, “Türk kadınının siyasal haklarının kazanılması!” Bu tarihler oldukça önemlidir. Milletçe, ‘tarihi değişimi…’ iyi okumalıyız.

01 Aralık 1950 tarihi, “Türk Tugayı, Kore’de Kunu-ri Muharebesi’ni kazanacaktır!”
Bu bir, ‘destanın adıdır’ Bu destanın efsanevi kahramanı da, Harputlu Celal Dora’dır. Yakup Şevki Paşa gibi onun da Elazığ Şehrimizde anılmasını gönülden arzu ediyoruz.

Avrupa Birliği Macerası… Hiçbir zaman tatlı bir serüven olmadı/ olamadı! Sürekli kırılmalar oldu!
01 Aralık 1964 tarihi… “Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında ortaklık kurulmasını öngören, 12 Eylül 1963’te imzalanan Ankara Antlaşması yürürlüğe giriyor!”
Ankara Antlaşmasının üzerinden, 57 yıl geçiyor. AB, sınırlarını büyütürken büyük bir ihtiyatla Türkiye’yi o sınırların dışında tuttu! 

Şurası bir gerçek ki, Almanya’ya ilk resmi Türk işgücü göçü, 31 Ekim 1961 tarihinde imzalanan “Türk İşgücü Antlaşması” ile başlayacaktır. Almanya’da, resmi olmayan rakamlara göre, “3 milyon civarında Türk yaşıyor…” Avrupa’da bu sayı, ‘5 milyonu buluyor…’
1960’lı yıllarda, Almanya’ya çalışmaya giden Türkler, işveren olmaya ‘günümüzde istihdam oluşturmaya…’ başladı. Siyasi olarak da, ‘temsil hakkı…’ almaya başladı. Bütün bunlar çok önemli gelişmeler…

1990’lı yıllara doğru adım atıldığında, “SSCB’nin dağıldığını…’ görmekteyiz. 
01 Aralık 1989 tarihinde, “Doğu Almanya Parlamentosu, komünist partiyi iptal edecekti!”
01 Aralık 1991 tarihinde, “Nursultan Nazarbayev, oyların yüzde 98,7’sini alarak Kazakistan’ın halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olacaktır!”
Nazarbayev, Türk Dünyasının önde gelen ‘bilge lideridir’ 
Elazığ Şehri olarak 2005 tarihi, “Türk Dünyası Hizmet Ödülü Nursultan Nazarbayev’e verilecekti!”  Elazığ Valisi Muammer Muşmal’ın başkanlığında bir heyet bu ödülü vermek üzere Kazakistan’a gideceklerdi. Bu tarihten sonra, ‘tarihi köprüler kurulacaktı’ 
Tarihi her bakımdan iyi okumalıyız. Tarihe karşı, ‘unutkanlık’  vebali de ağır, neticeleri de ağırdır.

Yazarın Diğer Yazıları