Bed­ret­tin Ke­leş­te­mur

Şehrin Gündemi

Bed­ret­tin Ke­leş­te­mur

“Önce Selam, sonra kelam
Önce teklif, sonra tenkit
Önce refik,  sonra tarik!”
Bu köşemizde hergün şehrin gündemini sizlerle paylaşmaya çalışıyoruz.
Bu gündem bazen siyasi, bazen sosyal, kültürel, bazen ekonomi olabiliyor.
Gazetecinin görevi her türlü bilgiyi okuyucuya sunmaktır.
Basın nasıl tarif ediliyordu; “Her çeşit bilgiyi bireye ve topluma ulaştıran yayın organları…”
Bilgiye ulaşma da, Hucurat Suresi 6 ayette ne buyruluyor;
“Ey iman edenler! Eğer size bir fasık bir haber getirirse, 
Onu araştırın (doğruluğunu anlayıncaya kadar tahkik edin).
Değilse bilmeyerek bir kavme sataşırsınız da yaptığınıza pişman olursunuz!”
Mutlaka haberin doğruluğu, ‘bilgi kirliliğine karşı mücadele edeceğiz’
İletişimde neleri ararız; “sevgi-saygı, doğruluk, dürüstlük, moral ve emin olmak!”
Bütün bunlar bizlerin, ‘genel kuraları’

Bizler, gazeteciler için bulundukları şehrin, ‘vakanüvisleri’ diyebiliriz.
Yılların aksaçlı gazetecilerine şehrin, ‘hafızası…’ nazarıyla bakarız.
Elazığ Şehrinin gündemi nelerdir?
Son bir ay içerisinde neler yazmışız. Sadece ana başlıklarıyla vermek istiyorum.
---Harput bu şehrin 9 asırlık açık hava müzesi…
Harput, Malazgirt Zaferinden (1071) sadece 14 yıl sonra fethedilecektir. Harput’un fethi, İstanbul’un fethinden 368 yıl, Bursa’nın fethinden (1326)  241 yıl önce fethedilmiştir. 
Belh, Buhara, Ahlat tarihimizin, “Kubbet-ül İslam Şehri” Harput ise, “Vuslat Şehri” olarak anılır.
Prof. Dr. İsmail Aytaç’ın başkanlığında yürütülen kazılar bizleri tarihimizle buluşturuyor.
---“Uluslararası Hazar Şiir Akşamları” ve “Türk Dünyası Hizmet Ödülleri” Elazığ Şehrini, “Şiirin Başkenti…” olarak anılmasına vesile olmuştur.  Anadolu’nun birçok şehrinde gerçekleştirilen Şiir Akşamları kendilerine; “Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarını…” model almışlardır. 
---Elazığ Şehrinin, “TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ” olması yolunda şehrin ortak projeler oluşturması elzemdir. Harput’un, “Unesco Dünya Miras Listesine alınması!” Ve  “Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarının Struga Şiir Akşamları gibi “Unesco katkılarıyla yapılması…” için gerekli projelerin hazırlanması.
Uluslararası Hazar Şiir Akşamları konusunda ETSO Başkanımızın girişimlerini de takdirle ifade etmek isterim.
---Basınımız, “Hamzabey Barajını tartışıyor!” Bizim teklifimiz nedir; “Munzur Suyunun Elazığ’a getirilmesi…” Küresel Isınmanın getirdiği sıkıntıları şimdiden görmeliyiz. Bu projelerin “SWOT ANALİZİNİ” yapmalıyız. Zayıf ve Güçlü yönlerini iyi bilmeliyiz…
---Günümüzde artık gıda sektörü önem kazanıyor. Bu ülke geçmişte kendi kendisine yeten yedi ülke arasında yer alırdı. Tarım politikalarında neler yapabiliriz?  Büyük Tarım İşletmelerinin Kurulması, Çiftçinin Güçlendirilmesi, Anadolu Tarım Meslek Lisesinin İlimizde Açılması,  Ağın İlçemizde; “Doğal Gıda Ürünleri M.Y. Okulunun Açılması…” Mutlaka ama mutlaka İlimizde, “Tarım Endüstrisi…” güçlendirilmelidir.
---Keban Baraj Gölünün ömrü, ‘erozyonla kısalıyor’ Yıllarca ihmal ettiğimiz en önemli konu; Keban Göl Havzasının katma değeri olan Ceviz, Badem ve Dut Ağaçlarıyla…” daha verimli bir yeşil bir örtüye kavuşturulmasıdır.
---Ankara’da, “Dikmen Vadisi…” ve “Hamamönü…” gibi projelerin birer örneğinin Elazığ Şehrimizde de, ‘hayata geçirilmesi…’
--- Şehrin dört bir yanında TOKİ KONUTLARI yapıldı/ yapılıyor. Yeni Mahalleler oluşuyor. Zafran’da, Karşıyaka’da, Bizmişen ’de, Çatalçeşme ’de, Yemişlik’te… Buraların en büyük eksikliği nelerdir; “Okuldur, Sağlık Ocağıdır, Sosyal ve kültürel Tesisleridir, Park ve Bahçelerdir, Spor Alanlarıdır…” Şehirle bütünleşmeleri yönünde daha hızlı bir çalışma takip edilmelidir.
---Şehrin en önemli iki problemi, “İşsizlik ve İstihdamdır!” Yıllarca ifade etmeye çalıştığımız; “Aile/ Ev Ekonomisine…” önem verilmelidir. Evlerimizi, ‘birer atölye haline dönüştürebiliriz’ Özelikle de, ‘el sanatları…’ teşvik edilmelidir.
---Pahalılık… Geçmişte, Elazığ Belediyesinin bünyesinde; “tanzim satış mağazaları!” bulunuyordu. Belediyeler, ‘sosyal Belediyecilikle birlikte’ şehrimiz insanına yönelik farklı alanlarda da verimli çalışmalar oluşturabilir. İl, İlçe ve Belde Belediyelerimizde;  “Kooperatiflerin Teşvik Edilmeleri…” Ve yine Şehrimizin belli merkez köylerinde, “Soğuk Hava Depoları…” kurulmalıdır. Bir yanda, ÜRETİCİYİ… Beri tarafta da, TÜKETİCİYİ arada sağlıklı köprüler kurarak güçlendirmeliyiz.
---Eylül 2021 Ayı, dört kişilik ailenin AÇLIK SINIRI; ‘3 BİN 49 LİRA’ Dört Kişilik bir ailenin YOKSULLUK SINIRI İSE 9 BİN 93 LİRA…
--- Eylül 2021 Ayı Enflasyonu, ‘yüzde 1,25’ Bir yıllık Enflasyon ise, ‘yüzde 19,58…’ oldu!
TUİK rakamlarına göre, yıl içerisinde Gıda Sektöründeki Enflasyon; ‘yüzde 28,79…’
O sebepledir ki, ısrarla; ‘çalışana ve emekliye enflasyon artı refah payı verilmelidir!’
Temmuz (1.80), Ağustos( 1.12), Eylül (1.25) Üç aylık Toplam Enflasyon ise, ‘yüzde 4.17…’ oldu.
---Şehrimizin, 41 mahallesinde de, “asra yakışır kütüphanelerin açılması…” Bu kütüphanelere de, şehrimizin yetiştirdiği önemli kıymetlere; ‘şair ve yazarlarımızı isimleri…’ verilmelidir.
--- Elazığ Basın Müzesi, Elazığ Musiki Müzesi çalışmalarının hızlandırılması… Ve Şehrimizde, 1971 Yılında kurulmuş olan E.M.K. Derneğinin; “Musiki Akademisine…” dönüştürülmesi!
--- Yıllarca bu şehirde 2. Üniversiteyi Gündeme Taşıdık! Yeni Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Göktaş 2. Üniversiteye sıcak bakıyorlar. Burada bizim teklifimiz; Harput’un Türk ve İslam Dünyasının sayılı Bilim Merkezi Olması… Bu yönde çalışmaların üretilmesidir. 
Ahmet Yesevi (Kazakistan),  MANAS Üniversitesi (Kırgızistan) bu Üniversitelerin benzeri statüde bir üniversitenin; “Azerbaycan-Türkiye Uluslararası Üniversitesinin Elazığ’da açılması için ortak çaba gösterilmesi…
---F.Ü. sinden söz açmışken Kültür Sanat ve Musiki Dünyamıza önemli hizmetleri bulunan Esat Kabaklı ’ya F.Ü. tarafından Fahri Doktora unvanının verilmesi…
--- İlki,  25 Mayıs 1935 tarihinde yapılan Yerel Basın Kurultayının ikincisi, 19-21 Aralık 1975 tarihinde yapılacaktı. Bizim teklifimiz, 3. Yerel Basın Kurultayının 2022 Haziran Ayı İçerisinde Şehir olarak gerçekleştirelim. 
--- Elazığ Şehri, Basın Hayatımızda her bakımdan şanslı… Öyle ki, Şehrimizde İletişim Fakültesinin bulunması… NGK. Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nin varlığı, Basın Sektörümüze katkılarıyla da bilinmektedir. Hedef ne olmalıdır? Öncelikle, NGK. Anadolu İletişim Meslek Lisesinin PROJE LİSESİ OLMASI… Ve Yeni bir İLETİŞİM MESLEK LİSESİ BİNASININ KAZANDIRILMASIDIR!
--- Eylül 2021 Ayı Türkiye Toplam İhracatı, “19 milyar 200 milyon 22 bin dolar!”
01 Ocak-30 Eylül 2021 9 Ay Türkiye’nin Toplam İhracatı; 
“147 milyar 189 milyon 185 bin dolar!”
Elazığ Şehrinin, Eylül 2021 Ayı Toplam İhracatı; “25 milyon 258 bin dolar…”
Bu ihracatın, ’21 milyon 568 bin doları’ Madencilik Ürünleri Oluşturuyor!
01 Ocak- 30 Eylül 2021 9 Ayın Toplam İhracatı;  “240 milyon 768 bin dolar…”
Elazığ İlinin 9 ay Toplam; 240 milyon 768 bin dolar ihracatın, “216 milyon 416 bin doları” Madencilik Ürünleri…  “11 milyon 836 bin doları” Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri…
“5 milyon 85 bin doları”  Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller…
“2 milyon 606 bin doları” Kimyevi Maddeler ve Mamuller,
“1 milyon 984 bin doları”  İklimlendirme Sanayi,
“1 milyon 92 bin doları” Makine ve Aksamları,
“1 Milyon 72 bin doları” Demir ve Demir Dış Metaller
Elazığ İlinin Toplam İhracatının, “yüzde 89. 88’ini Madencilik Ürünleri oluşturuyor. “ 
Diğer sektörlerin toplam ihracattaki paylarına baktığımızda; Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri;  “yüzde 4.9’unu…”  Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, “yüzde 2,11…”
Burada ısrarla ifade etmek istediğimiz konu, “Tarım Endüstrisi…” şehrin olmazsa olmazı…
Bu Şehir artık, ‘Doğal Gıda Ürünlerine…’ yönelmeli! Sektördeki, İhracat potansiyelini artırmalıdır.
 

Yazarın Diğer Yazıları