Bed­ret­tin Ke­leş­te­mur

Elmas Yıldırım'ı Anıyoruz 

Bed­ret­tin Ke­leş­te­mur

15 Ocak 2022 Günü, Elazığ Manas Gönül Evi’ndeyiz. Doç. Dr. Süleyman Kaan Yalçın’ın yönetiminde 
“Elmas Yıldırım’ın Ölümünün 70. Yılı Anısına geniş katılımlı bir toplantı…”

Bu toplantıya, F.Ü. İnsani Bilimler Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ahmet Buran, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Alkaya, Kent Konseyi Başkanı Rüstem Kadri Septioğlu, Gazeteci, Yazar, Şair ve Sanatçılar ile Azerbaycan’dan canlı telefonla Akademisyenlerin katılımları oldu. Kanal Fırat TV’nin çekimlerini yaptığı program önümüzdeki hafta gerekli montajları yapılarak yayınlanacak. Bu program ile ilgili düşüncelerimiz şöyle;

Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarının önemini şimdi daha iyi anlıyorum.
Öncelikle bizleri, ‘kendi değerlerimizle, kendi kimliğimizle, kültürümüzle, irfan ocaklarımızla’ buluşturdu. Her şiir akşamıyla birlikte bu şehir, ‘tarih yazdı’

22-24 Eylül 2005 tarihinde gerçekleştirilen 13. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları Elmas Yıldırım Anısına yapıldı. Bu şiir akşamları bizlere, hayatı başlı başına bir roman olabilecek, ‘efsanevi bir kahramanı…’ tanıttı. O kahramanın Stalin döneminde başlayan çileli hayatı…
Şiirlerinde o hayatı bütünüyle sizlere yaşatabiliyor; Derbent, Şamilkale, Kasımkent, Kırım, Aşkabat, Meşhed, Tahran, Tebriz ve Elazığ… Hayatının özetinde, ‘sürgün ve gurbet…’

O içli, yürekli, azim ve irade dolu mücadele 124 şiirle bizleri buluşturacaktı. O şiirler, Manas Yayıncılık tarafından bir esere dönüşecekti.  
Elmas Yıldırım 1933-1952 yılları arasında bu şehirde, şehrin dört bir yanında görevler alacaktır. O bir idareci, eğitimci, halk bilimci, şair, mütefekkir tavrıyla bilinecektir. 

Elazığ’da, derlemiş olduğu “200’ün üzerinde mani…” şehrin kültürüne büyük bir katkıdır.
Elazığ-Ağın’da nahiye Müdürlüğü yaptığı yıllarda, rahmetli babamın dayısı oğlu Nihat İspir, Elmas Yıldırım’ın, Ağın İlçesine büyük hizmetleri olduğunu ifade edecekler.  1947-1960 yıllarında Ağın Belediye Başkanlığı yapan rahmetli Ekrem İspirle de, yakından görüşmektedir. Bir neslin yetişmesinde de, çok büyük katkıları olduğunu bilmekteyiz. ‘Destanların Efendisi’ olarak anılan Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu üzerinde ki etkileri de bilinmektedir. O yıllarda, Ağın İlçemize, ‘tiyatro kültürünü sevdiren bir bilge kişi olduğu…’ anlatılır. 
2007 Yılı, Elazığ Şehrinde; “Elmas Yıldırım Yılı…” olacaktır. Bu yıl içerisinde Elazığ ve Bakü’de görkemli törenler düzenlenecektir. 25-27 Eylül 2007 tarihinde Bakü’de gerçekleştirilen törenlere her iki devletin en üst düzey yetkilileri katılacaklar.
Elmas Yıldırım’a ithaf ettiğimiz bir şiirimizde şöyle sesleniriz;
“Gala’dan Gala ’ya köprü kurmuşum
Her iki Gala; yüreğim, can evim
Vatan sevgisi, imanım demişim
Tutuşturur tüm cihanı alevim”
Elmas Yıldırım’ın en büyük sevdası, “Türk Birliğidir!” 
“Kara Destan” isimli şiirinde, ‘yaşadığı asrı’ mısralara serpiştirir. 
“Azerbaycan dert içinde boğulmuş
Sevenleri diyar diyar kovulmuş
Ağla şair ağla, yurdun dağılmış
Nerde kopuz, nerde kırık keman hey!
Nerde büyük vatan nerde Turan hey!”
18 Ekim 1991 tarihi, “Azerbaycan’ın Bağımsızlık İlanı!” 
O tarihi günden sonra, 1991’lerden 2022’lere Elazığ-Bakü arasında o kadar sıcak, içten, köklü ve güçlü köprüler kuruldu ki, 11. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, “Bahtiyar Vahapzade Anısına!” Bakü’de yapılacaktı!. 16. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları da, “6-8 Kasım 2008 tarihinde Bahtiyar Vahapzade Anısına…” Elazığ Şehrinde gerçekleştirilecekti. 

Elazığ Manas Yayıncılık ile Bakü Ozan Yayıncılık arasında yapılan protokolle; Ozan Yayınları tarafından; “Elazığlı Şairlerin İçerisinde yer aldığı, ‘Elazığ Çelengi’ eseri yayınlanacaktı!

Manas Yayınları tarafından da, Prof. Dr. Arif Rüstemli’nin yazdığı, Doç. Dr. Süleyman Kaan Yalçın tarafından Türkiye Türkçesine aktarılan “Cafer Cabbarlı Hayatı, Sanatı, Mücadelesi” adlı eser, “Manas Yayınları arasında yayınlanacaktı!”
Elazığ Şehrimizde, “Azerbaycan Parkı ve Şehitlik Anıtı!” görkemli bir toplantı ile açılacaktı.
Son bir asrın tarihini okuduğumuzda, “Azerbaycan ile Türkiye içiçe aynı kaderi, sevinci paylaşan iki ülke olmuştur…” Azerbaycan’ın, “Karabağ Zaferiyle…” bu birliktelik taçlanmıştır. 

“Elazığ’dan Karabağ’da Tarih Yazan Kahramanlarımıza Mektup!” 
27 Ekim 2020 Salı Günü, Gün boyu ; “Elazığ Öğretmenevi önünde düzenlenen tarihi imza günü…” Türkiye’de yankılanacaktır. 
Bütün bu sevdayla, bu yürek seslenişiyle bir çağrımız olacaktır; Uluslararası, “Azerbaycan-Türkiye Üniversitesi…” Elazığ Şehrinde inşa edelim. Bu Üniversitemize de, “Elmas Yıldırım…” ismini verelim. Bu isimler, ‘her iki ülke arasında tarihi köprüler kuran şahsiyetler…” 
Asrımız, “Bilgi ve İrfan Çağıdır…” 

Günümüzde, “Türk Konseyi (Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi”  tarihi bir kararla; “Türk Devletleri Teşkilatı” ismini almıştır. Gelinen nokta önemlidir. Bundan sonra atılacak adımlarda, “Türk Birliğine Doğru…” atılacak adımlar olur, inşallah.

Merhum Elmas Yıldırım’a ithaf ettiğimiz şiirimizden;
“Gurbet dolu sancı
İçim yorgun be hancı
Yüzler bana yabancı
Gözlerim sürgün bakar
Yürek ağlar vatan sızlar
Vatan ağlar yürek sızlar
Yüreğim vatan çarpar

Sadık dost toprakmış/ yurtmuş
Gurbet içimdeki kurtmuş
Çıra çıra yanan dertmiş
Dertli söze durgun bakar

Garibin yurdu yuvası
Kandillere mum duası
Hasretle erir şurası
O gönül gözüyle bakar

Geldik dünya pazarına
Gariplik düştü narına
Sermayem yok ki yarına
Hiç olur, zatından bakar

Düş te gör gurbet iline
Kör olma ki garip biline
Dola vicdanı diline
Garip güne dargın bakar 

Yazarın Diğer Yazıları