Bed­ret­tin Ke­leş­te­mur

Arapgir Postası 68 Yaşında…

Bed­ret­tin Ke­leş­te­mur

Masamın üzerinde hiçbir zaman eksik olmayan, “ARAPGİR POSTASI” 68 Yaşında!

Rahmetli Babam, Elazığ Orman Teşkilatında çalıştığı yıllarda, Arapgir Postasına aboneydi.

Arapgir Postasının ne ebadı, ne sayfa düzeni, ne de başlığı değişmedi!

Her hafta Cuma günü yayınlanan Arapgir Postasının Kurucuları, Nevzat Sezer ve A. Vahap Aydınlar

Arapgir Postasını, Nevzat Sezer’in oğlu R. Kamuran Sezer aynı ciddiyetle devam ettirmekte…

Arapgir Postasında 1970’li yıllarda merhum, “Fethi Gemuhluoğlu ”nun yazılarını büyük bir zevkle okurdum. Rahmetli Gemuhluoğlu Bab-ı Âli’de, “Fethi Ağabey” olarak anılırdı. Bir neslin yetişmesi üzerinde çok büyük hizmetleri olmuştur.

1970’li yıllarda, bir diğer usta kalem, “Fehmi Hür…” üzerimizde etkileri olan güçlü bir şairimizdir.

Dünden bugünlere daha nice kalemler diyelim…

Arapgir Postası, ‘sıladan gurbete…’ insanı elektriklendiren genelde ‘gönüllere hitabeden’ bir köprü oldular.

Geçtiğimiz gün (07 Kasım 2021 Cumartesi) günübirlik Arapgir İlçemize geldik. Asrın büyük Velilerinden Ömer Baba’nın türbesine uğradık. Ömer Baba, Erzincanlı büyük Veli, “terzi Baba’nın halifesidir” Bu silsile, Mevlana Halid’i Bağdadi Hazretlerine uzanır.  Elazığ’da, Kövenkli Hacı Ömer Hüdayi Baba, onun en meşhur halifesidir. Ömer Baba’nın Makamını ziyaret ettik. Rahmetli Dedemiz Hacı Tevfik Metin, Anneannemiz Hacı Fatma Metin ve Teyzemiz Emine Saraçoğlu’nun kabirlerine ziyaretlerde bulunduk. Ruhlarına Fatihalarımızı gönderdik.

Çocukluk yıllarımızda, (yaz tatillerinde) Arapgir’e gelir, bir- iki ay kalırdık. Akrabalarla bir arada haşir-neşir olurduk. Annemin dayıları İlçenin hemen yakınında Panik Köyündeydi… Özellikle Rıfat Kaya döneminde çok iyi bir ziraatçıydı. Herkesin imrendiği; elma bahçesi, bağı ve arılığı bulunuyordu.

Çok iyi hatırlarım. 1970’li yıllarda ilk defa düzenlenen  “Bağbozumu Şenliklerinde…” yarışmalarda birinciliği almışlardı. O yıllarda ürettiği ürünleri Elazığ Haline getirirlerdi.

1970 yılında, Arapgir İlçesinin toplam nüfusu, “24 bin 291…” Bu nüfusun “7 bin 793’ü İlçe merkezinde 16 bin 498’i köylerde yaşamaktaydı…”  Bu yıllarda, Arapgir İlçesi, cıvıl cıvıldı. Gayet hareketli, canlı, ticari hareketliliği yoğun bir İlçemizdi.

Çok iyi hatırlarım; Cuma Günleri, çevre köylerden; atlarla, katırlarla köylüler Arapgir’e gelirler. Hayvanlarını Han’a çekerler… İlçede, gözle görülür bir ticari hareketlilik oluşurdu.

Arapgir İlçesi, çarşısı, tarihi camileri, hanları, konakları, bağ ve bahçeleriyle dikkatleri üzerine çeken tarihi bir ilçemiz…

Arapgir İlçesi, 1834 tarihinde ‘kaza haline getirilecektir.’

Şemsettin Sami’nin o meşhur eserinde, Arapgir İlçesiyle ilgili şu bilgileri görmekteyiz; “Mamurat’ül Aziz Vilayetinin Harput Sancağına bağlı kaza merkezi bir kasabadır. 88 köyden oluşan kazanın  ’32 bin 553 nüfusu’ vardır. Tüm kazada 35 cami ve mescit, 38 okul 4 medrese, 4 hamam, 11 kilise, 32 değirmen ve fabrika, dükkân vardır”

Arapgir, ‘Erdemli insanlarıyla…’ tanıdığımız, bildiğimiz önemli bir ilçemizdir. Arapgir İlçemizle birlikte ilk hafızalara gelen nedir, “bağrından çıkardığı paşalardır!”

Özellikle bilmemiz gereken, “Çanakkale Deniz Zaferinin Kumandanı Cevat Çobanlı Paşa…”

Çobanlı Paşa, TBMM’de, 2. Dönem Elazığ Milletvekili olmuştur.

Yusuf Kamil Paşa, Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa’nın kızı Zeynep Hanım ile evlidir.

Cumhuriyet Döneminde de, Arapgir İlçemiz; ‘önemli devlet adamlarını bağrından çıkaracaktır’

Arapgir ’de, “Eğitim Hizmetleriyle ön plana çıkan bir isim…” Mehmet Ali Aydınlar

Türkiye’ye, eğitim hizmetleriyle örnek bir isim olarak bilinmesini arzu ederim.

‘Aydınlar’ aile olarak Arapgir İlçesinde, ‘hizmetleriyle eğitime tarihi mühürlerini vurmuşlar’

Kendilerini yürekten alkışlıyorum!

Arapgir, Anadolu’nun sımsıcak İlçelerinden birisidir. Arapgir Postası, “68 yıl boyunca ilçenin sesi, soluğu, sözü, sohbeti, hafızası…” oluyor. Arapgir İlçemiz için, Cumhuriyet Döneminin en önemli, ‘yazılı kaynakları arasında yerini alır’

Arapgir, insanıyla; Anadolu’nun sosyal, kültürel ve iktisadi hayatıyla ilklerde olan ilçeleri arasında yerini alır. Keban, Arapgir, Divriği, Ağın, Kemaliye her biri birlikte anılan ilçelerimizdir. Bu ilçelerimiz coğrafyamızın, Elazığ, Malatya, Erzincan, Sivas İllerinin kesiştiği noktalarda yerlerini alırlar.  Belki günümüzde, toplam nüfusuyla; ‘on binlere düşen…’ Arapgir İlçemiz günümüzde de, ‘canlılığını koruyabilen önemli tarihi bir İlçemizdir’

Tekrar ediyorum, Arapgir Postası İlçenin ‘kan dolaşımını…’ sağlayan, günümüzde gönüllerde yaşayan sivil hayatımızın en önemli hareket alanıdır. Arapgir Postasını, R. Kamuran Sezer’in şahsında tebrik ediyorum. Bu vesile ile ilk şiirlerimin de, 1974’lü yıllarda Arapgir Postası’nda yayınlandığını söylemek isterim selam ve muhabbetle…

Yazarın Diğer Yazıları