Alparslan Kılınç

Neler Oluyor Bize ?

Alparslan Kılınç

Bir zamanlar İlhan Şeşen’in seslendirdiği “Neler Oluyor Bize ?” diye bir şarkı vardı. Nakarat kısmı şöyleydi:

Neler oluyor bize neler oluyor gülüm,

Neler oluyor sana bana neler oluyor?

Gerçekten neler oluyor bize? Ne ara merhametsiz insanlar olduk?

Bir hadiste; “Allah, merhametli olanlara rahmetle muamele eder. Öyleyse, sizler yeryüzündekilere karşı merhametli olun ki, semâda bulunanlar da size rahmet etsinler.” denilmektedir.

Her akşam TV kanallarında yeni bir kadın cinayeti duyuyoruz. İnsan hayatına son vermek bu kadar kolay mı? Hz. Peygamber Veda Hutbesi’nde; “Kadınlarınız Allah’ın size birer emanetidir. Onlara yaptığınız muamele karşısında Allah’a hesap vereceksiniz.” diye Müslümanlara seslenmemiş miydi? Ne çabuk unuttuk? Emanete böyle mi sahip çıkıyoruz? Bizi dünyaya yine bir kadın, annelerimiz getirmedi mi? Kadınlar bizim annemiz, eşimiz, kız kardeşimiz ve kızımız değiller mi?

Neler oluyor bize?

Anne ve babalarımız yaşlandı diye artık onlara bakmaz olduk. Huzurevlerinin sayısı ne yazık ki gün geçtikçe artıyor. Yaşlandılar diye artık bizim annemiz, babamız değiller mi? Onların bizlere yaptıkları sayısız fedakârlıkları ne çabuk unuttuk?

Neler oluyor bize?

Etrafımızdaki yardıma muhtaç insanları artık görmez olduk. Yoksa gözlerimiz mi kör oldu? Hani komşusu açken tok yatan bizden değildi? Şimdi ne değişti? Aynı apartmanda oturduğumuz komşularımıza bırakın gidip gelmeyi, komşularımızın isimlerini dahi bilmiyoruz?

Neler oluyor bize?

Gerek inancımız ve gerekse toplumumuzun değer yargıları hep bizi merhametli olmaya teşvik etmiştir. Yunus Emre; “Yaratılanı severim Yaratandan ötürü” derken, Mevlana; “Şefkat ve merhamette güneş gibi ol” sözleriyle insanları merhametli olmaya davet etmiştir. 

Garibe, garibana karşı merhametli olunması şarkı sözlerimizde de yer bulmuştur. Barış Manço şu güzel şarkı sözleriyle merhametli olunması gerektiğini vurgulamıştır.

“Yaz dostum, yoksul görsen besle kaymak bal ile

Yaz dostum, garipleri giydir ipek şal ile

Yaz dostum, öksüz görsen sar kanadını kolunu

Yaz dostum, kimse göçmez bu dünyadan mal ile”
 
Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan mübarek Ramazan ayına girdik. Ramazan ayının günlük yaşantımıza getirdiği güzellikler, şüphesiz manevi yaşantımızdaki yansımasıdır. Bu mübarek ayın gerek birey olarak ve gerekse de toplum olarak bizlerde merhamet duygusunu artırması temennisiyle, herkesin Ramazanı hayırlı olsun.

Yorumlar 4
Hüseyin ÇAHAN 05 Nisan 2022 05:04

Yüreğine sağlık dostum..

Abdullah BÜYÜK 04 Nisan 2022 18:42

ALPASLAN HOCAM ELİNİZE YÜREĞİNİZE SAĞLIK.MAALESEF ÇOK ŞEYLER OLUYOR BİZLERE DE UMURSAMIYORUZ.GÜNÜ KURTARMAYA ÇALIŞIYORUZ.BIR DE BAKIYORUZ Kİ ÇOK ŞEYİ KAYBETMİŞİZ.AMA İŞ İŞTEN GEŞTİKTEN SONRA.YENİ NESİLLERE DEĞERLERİMİZİ ULAŞTIRAMIYORUZ

Kemal 04 Nisan 2022 18:36

Değerli güzel bir yazı kalemine saglik

Yadem 04 Nisan 2022 18:06

İnsanlığımızı, kulluğumuzu unuttuk, niye yaratıldığımızı unuttuk be üstad ondandır bu olanlar... Kalemine sağlık

Yazarın Diğer Yazıları